in

Sinema Tarihinin En ‘Başarısız’ Filmi Bir Disney Yapımı Oldu

Sinema tarihinin gişede en büyük çakılma yaşayan filmi Walt Disney Pictures’ın 2012 yapımı “John Carter”ı oldu.

Sinema
- Reklam -
- Reklam -

Sinema sanat alanları arasında belki de en masraflı olanlarından birisi. Hal böyle olunca işin içine suratları asık ve son derece ciddi yapımcılar giriyor. Ellerinde purolarla filmlerinin onlara para ciddi paralar kazandırmasını bekliyor. ’Başarı’ kavramı da değişmiş oluyor. Bir filmin başarısı, kimi kitlelerce filmin gişesiyle değerlendiriliyor.

İşe bu açıdan bakınca, şu sıralar dünyanın en ’başarısız’ filminin bir Walt Disney Pictures yapımı olması hayli tuhaf. Çünkü biz Disney’i agresif büyüme politikaları ve her zaman kazanan yüzüyle tanıyoruz.

Ancak şu anlık, en başarısız film koltuğu Taylor Kitsch’in başrolünde oynadığı 2012 yapımı John Carter: İki Dünya Arasında oldu.

- Reklam -

John Carter 2

John Carter; Kleopatra, Cennetin Kapısı’nda ve Korsan’ı geride bırakarak sinema tarihinin en başarısız filmi oldu.

The Hollywood Reporter’ın haberine göre; Andrew Stanton tarafından yönetilmiş ve ABD’li asker John Carter’ın Mars’taki macerasını anlatan bilimkurgu fantazi filmi, yapımcılara 363.7 milyon dolara mal oldu. Ancak film gişede dünya genelinde sadece 284 milyon dolar kazandı.

Bu durum, John Carter’ı sinema tarihinin en başarısız projesi yaptı.

John Carter’dan Önce Bu Koltukta Kimler Vardı?

Daha önce sinema tarihinin en başarısız filmi olarak Renny Harlin’in Cutthroat Island (Korsan) adlı yapımı gösteriliyordu. 115 milyon dolara mal olan 1995 yapımı film gişede sadece 98 milyon dolara ulaşabilmişti.

Peki ya 1980 yılının efsane filmi Heaven’s Gate (Cennetin Kapısı) gişede ne durumdaydı?

Michael Cimino’nun filmi 44 milyon dolarlık (bugün 171 milyon dolar) bütçeyle çekilmiş olmasına rağmen ABD’de sadece 3,5 milyon dolarlık hasılat elde etti. Bugünün para değeriyle United Artists şirketi 128 milyon dolar kaybetti.

- Reklam -

Cleopatra

1960’lı yıllar sineması için o dönemde yapılan en pahalı film, bugünün 365 milyon dolarına denk düşen 44 milyon dolarlık bütçe ile çekilen Cleopatra’ydı (Kleopatra). Joseph L. Mankiewicz’in yönettiği yapım gerek tekniği gerekse sinema anlayışıyla döneme damgasını vurmuştu.

Elizabeth Taylor’ın başrolünde olduğu Cleopatra, gişede bir numara olsa da ABD’de sadece 57,8 milyon dolarlık (bugün 480 milyon dolara denk) hasılat elde etti.

Dört Oscar’lı filmin ABD dışı hasılatı ise yedi yılda (1963-1969 arasında) 14 milyon dolarda kaldı.

Dev prodüksiyonlarına rağmen gişede çakılan bu yapımlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Sizce başarı kıstası gerçekten de işin ekonomisiyle bu kadar bağlantılı olmalı mı?

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* 2019 Yılının En Çok Kazanan Oyuncuları Belli Oldu

Kaynak: Ntv

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Harbiden çok saçma bir filmdi görsel bile kurtaramadı

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Supernatural

Supernatural Final Sezonundan Fragman Geldi: Bir Devir Kapanıyor

J.J. Abrams WarnerMedia

J.J. Abrams, WarnerMedia ile 250 Milyon Dolarlık Anlaşma İmzaladı