in

Sinemada İndirimli Bilet Devri Sona mı Eriyor?

Büyük yapımcılar ve Cinemaximum arasındaki Patlamış Mısır Savaşları ilk meyvesini verdi. Halk günleri, ilk seans, öğrenci bileti gibi indirimler artık yok!

İndirimli
- Reklam -
- Reklam -

Geçtiğimiz aylarda sinema dünyamız hâyli sert bir savaşa konu olmuştu. Patlamış Mısır Savaşları olarak anılan bu muharebenin ilk detaylarını buradan ve şuradan okuyabilirsiniz.

Özetle büyük film yapımcıları,  CGV Mars Entertainmet Group’un (Cinemaximum) elindeki sinemalarda yapılan promosyonlu bilet satışından rahatsız olmuş, sinema biletinin patlamış mısırın yanında eşantiyon olarak verildiğini ve kendi gelirlerinin düştüğünü savunmuştu. Neticesinde konuyla ilgili kanun yeniden düzenlendi.

30 Ocak 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yeni sinema yasası, 1 Temmuz 2019 itibarıyla da yürürlüğe girmiş oldu.

- Reklam -

Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi Ve Sınıflandırılması İle Desteklenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun şeklinde anılan yeni düzenleme ise eleştirilmeye devam ediyor.

Öğrenci İndirimi Sona Erdi

Bu yasayla birlikte promosyonlu bilet dönemi de sona ermiş oldu. Artık işletmeciler sinema biletlerine dair abonelik, promosyon, kampanya, toplu satış gibi etkinlikler düzenleyemeyecek. Filmin yapımcısıyla özel bir anlaşma yapılmadığı sürece bilet fiyatları tam bilet üstünden hesaplanacak.

Bu hesaba göre, yıllardır yürürlükte olan ilk seans, halk günleri, öğrenci bileti, indirimli kodlar gibi indirimler de sonlandırılmış oldu.

Özellikle öğrenci indiriminin kaldırılması geniş çevrelerce büyük tepkiyle karşılandı. Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) Murat Tırpan şöyle konuştu:
“Yeni yasada indirimlerle dair bir madde var. Yapımcı ile sözleşme yapmadan bilet fiyatını içeren hiçbir indirim kampanya yapılamaz diyor. CGV de uygulamasını buna dayandırıyor. Ama Minibüste bile uygulanan öğrenci indirimi bu maddede kastedilen şey değil, yeni yasa yiyecek ve diğer kampanyalardan yapımcının zarar görmemesi için çıkmıştı burada söz konusu olanın öğrenci indirimi olmadığı açık. Kanun ‘abonelik, promosyon ve toplu satış’ diyor; ‘öğrenci indirimi’ demiyor.”
Sinema Bileti 2

Buna cevaben BirGün Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan CGV Mars Entertainmet Group şunları aktardı:
“Sektörümüzün tüm paydaşlarıyla beraber Türkiye’de sinema sektörünün gelişmesine destek vermek ve sinema kültürünün yaygınlaşmasını sağlamayı amaçlıyoruz. Bu süreçte tüm çalışmalarımızda ilgili yasalara uygun olarak hareket ediyoruz. 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkındaki Kanun’da yapılan değişiklik neticesinde de sinema salonu işletmecilerinin yapımcı/dağıtımcı onayı olmadan indirimli bilet (halk günü/öğrenci indirimi vb.) satışı yapması yasaklandı. Yasaya uyum süreci içerinde yer aldığımız bu dönemde indirimler konusuyla ilgili gerekli imzalar tamamlanmadan hareket etmemeyi tercih ediyoruz. Bu nedenle henüz indirimleri uygulayamıyoruz. Süreç tamamlanır tamamlanmaz indirimleri hayata geçirmeye başlayacağız.”

Peki Ya Bağımsız Sinemalar?

Buna karşın çeşitli bağımsız sinemalardan indirime devam mesajı da geldi. Bunlardan birisi de Ankara’daki Büyülü Fener Sineması oldu.

Reklam Süreleri Kısaldı

Yeni düzenlemelerin nadir iyi yanlarından birisi filmden önce gösterilen reklam süreleriyle ilgili. Film öncesi reklamlar 10 dakikayı aşamayacak. Fragman gösterimleri ise en fazla 5 dakika olacak. Kamu spotları ve sosyal sorumluluk projeleri bu sürelere dahil edilmeyecek. Anlayacağınız en fazla 15 dakikalık reklamdan sonra -eğer ortada bir kamu spotu yoksa- film kesinlikle başlayacak. Aksi hâlde şirket 50 bin TL’lik para cezasına çarptırılacak.

Sansür Durumu?

Ayrıca yeni yasanın filmleri denetleme kuruluna verdiği ekstra yetkiler de tartışma konusu olmaya devam ediyor. Sansür olarak eleştirilen bu adımın yansımalarını ise kısa zaman içinde görecek gibiyiz.

Yasanın Resmi Gazete’deki dökümüne buradan ulaşabilirsiniz.

Yapımcılar ve Mars arasında başlayan Patlamış Mısır Savaşları’nın ilk darbesini, böylece yine izleyici yemiş oldu. Bakalım indirimli bilet konusunda şirketler yasadaki bu boşluğu değerlendirmeye devam mı edecek? Bağımsız sinemaların bu düzenlemeye tepkisi ne olacak? Denetleme kurulunun filmlere yaklaşım biçimi nasıl olacak?

Görünen o ki bu soruların cevabını yakın gelecekte, üstelik canımız da epey sıkıla sıkıla almaya devam edeceğiz.

Siz ne dersiniz?
Kaynaklar: BirGün, Resmi Gazete

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

10 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Gideyim de bir bardak soğuk su içeyim…

  2. Avatar for Alladierre Alladierre dedi ki:

    Yapımcılar insanların cinemaximum ve onun mantığındaki sinemalara olan nefretini çok iyi kullanarak kamuoyu oluşturdular ve bu kanunun geçmesini sağladılar. Bu süreçte pek çok kişi de sevdiği sanatçılara destek verip kendilerine 45 dk. reklam izleten sinema zincirlerine tepki gösterdiler. Oysa ki yapımcıların derdi izleyici değildi. Kendi gelirlerini artırmak istiyorlardı ve başardılar. İzleyici ortada kaldı. Eskiden hiç yoktan PNR kodlarıyla ucuza izlerdik şimdi hiçbir indirim kalmadı. Bu işin kaybedeni izleyiciler oldu.

  3. Avatar for erdo erdo dedi ki:

    Çok bomba bir yapım olmadığı sürece ben zaten uzun zamandır sinemalardan uzak duruyorum. 50 kuruşluk mısırı patlatıp 12 TL ye satan bir sektörü zengin etmek istemiyorum açıkcası.
    Netflix yetiyor şimdilik.

  4. Avatar for Buyici Buyici dedi ki:

    İzleyiciler bence çok bişey kaybetmedi. 3 kuruşluk yerli filmlerden zengin oldu bu sinemacılar. 2 ayda çekilen 1 harcayıp 20 bekleysen bir sinema sektörümüz var. Ajanlardan güzel kızları, yakışıklı oğlanları toplayıp çarpık ilişkiler, dramlar yok imkansız aşklar gibi klişeliğin turşusu kurulmuş konular ile film çekip korkunç para kazandılar. Daha kötüsü dizi sektörü zaten. Ben hiç üzülmüyorum son gittiğim filmlerin yarısına bile dayanamadım çıktım. Hepside yerli filmdi. Yabancı filmlerde artık süper-kahramanlara kaptırdılar piyasayı. Onlarda bitecek.
    Ouf ben ne dolmuşum ya.:sweat_smile:

  5. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Sinema izleyicisinin büyük bir kısmı indirimli bilet alan öğrencilerdi zaten. Böylelikle izlenme oranlarına da büyük bir sekte vurulmuş oldu. İzlenme sayısı az diye zaten kampanya yapılıyordu. Benim anlamadığım şey; yapımcıların sıkıntısı ne ? Paylaşım oranları belli değil mi ? Atıyorum; 20 TL üzerinden anlaşılmışsa, bilet 35-TL ise, o 15 TL üzerine kampanya uyguluyorlardı zaten. Rahatsız oldukları neydi ? Ayrıca kimseye zorla kampanya dayatılmıyordu ki. Reklam süresi filan onlar güzel uygulama oldu. Ama, tahmin ediyorum ki bu çok büyük sıkıntı doğuracak. Gişe sayısı düşecek filmlerde.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

5 cevap daha var.

Septimius Severus restorasyon

Restorasyon, Tarihi Köprüyü “Fayanslı Köprü”ye Çevirdi!

nasa Uluslararası uzay istasyonu konaklama ücreti

NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Bir Gece Konaklamanın Ücretini Açıkladı