in

Yıllar Hızla Geçiyor – Speed 25 Yaşında!

Keanu Reeves ve Sandra Bullock’u Hollywood’a kazandıran Speed (Hız Tuzağı) filminin üstünden 25 yıl geçti. Yapımın yıldönümü yaklaşırken bu aksiyon bombasının neden hiç eskimediğini birlikte tartışalım.

Speed
- Reklam -
- Reklam -

Yıllar ne kadar çabuk geçiyor… Son dönemde aksiyon filmi denilince akla gelen ilk seri olan John Wick’in üçüncü filmi ile gündemi meşgul eden Keanu Reeves’in tüm dünyada popüler olmasını sağlayan yapımı, yani Speed (Hız Tuzağı) filmini hatırlıyor musunuz?

İnanılmaz gibi gelecek ama Hız Tuzağı birkaç gün sonra (haziran ayında) 25. yaş gününü kutlayacak. 80 km/s hızın altına düşerse patlayacak bir bomba düzeneğinin bağlı olduğu halk otobüsünde mahsur kalan bir grup masum yolcuyu kurtarmaya çalışan polis memuru Jack Traven’ın (Keanu Reeves) nefes kesen hikayesi, vizyona gireli tam tamına 25 yıl olmuş olacak. Bu sürede bizlerin hayatında çok şey değişti ama Keanu Reeves bir gün bile yaşlanmadı. Hayret-i mucip!

Hız Tuzağı’nın Künyesini Hatırlayalım

Jan de Bont’un yönettiği, Saving Private Ryan, 2012, The Day After Tomorrow gibi filmden tanıdığımız Mark Gordon’un yapımcı koltuğuna oturduğu, senaryosunu Graham Yost’un yazdığı Hız Tuzağı’nun kadrosu da göz alıcıydı.

- Reklam -

1989 yapımı Bill ve Ted’in Maceraları ile Hollywood’da adını duyurmaya başlayan Keanu Reeves, ilk patlamasını sıkı bir polisiye macera filmi olan Kırılma Noktası (Point Break) ile yapmıştı. Kırılma Noktası’nda hayat verdiği acemi FBI Ajanı Johnny Utah rolü ile büyük beğeni toplayan Reeves, Hız Tuzağı filmi için biçilmiş kaftandı.

Filmin erkek baş rolünü seçtikten sonra sırada film boyunca Jack’e eşlik edecek Annie karakteri için kadın baş rol oyuncusunu bulmak vardı. İlk olarak Halle Berry’nin ismi üzerinde duruldu. Fakat, Berry rolü reddetti ve rol o zamanlar henüz tanınmayan bir oyuncu olan Sandra Bullock’a önerildi. Seçmeler sırasında Reeves ve Bullock karşılıklı repliklerini okudular ve bazı aksiyon sahnelerini canlandırdılar. Deneme çekimlerinde ikilinin uyumunu beğenen yapımcılar Annie rolünü Sandra Bullock’a verdiler.

bullock speed
Sandra Bullock

Filmin kötü adamı olan Howard Payne için usta aktör Dennis Hopper mükemmel bir tercih olmuştu. Jack’in polis teşkilatından ekip arkadaşı olan Harry Temple rolü için ise Jeff Daniels isminde karar kılınmıştı.

Oyuncu kadrosunun belli olmasıyla filmin senaryosunda ve repliklerinde önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişikliklerin altında imzası olan kişi Amerikalı yazar, yönetmen ve yapımcı Joss Wheadon’dan başkası değildi. Wheadon’ın senaryoda yaptığı dokunuşlar öyle değerliydi ki, karakterlerin seyirciler tarafından benimsenmesinde büyük bir paya sahipti.

- Reklam -

Bitmek Bilmeyen Aksiyonun Sözlük Karşılığı

Hız Tuzağı aksiyon bombası olmasının yanı sıra, başarılı kurgusu ile de öne çıkıyordu. Unutulmaz asansör sahnesi ile başlayan film, daha ilk andan seyirciyi koltuğuna çivilemeyi başarıyordu. Bu kadar yüksek perdeden başlayan bir filmin aynı tempoyu devam ettirip seyircinin beklentilerini karşılaması da başlı başına takdir edilmesi gereken bir durumdu. Hız Tuzağı kurgusundaki bu riskli hamleyi de hatasız taşımıştı.

Speed film

Tüm bu olumlu hamlelerin karşılık bulmasının sonucu olarak, 30 milyon dolar bütçeli Speed, gişeden 350 milyon doların üzerinde bir gelir elde ederek devam filminin kapısını açmıştı. O vasat devam filmini burada anmak istemediğimiz için, bu konuyu burada bırakıyoruz.

Sonuç Olarak

1994 yapımı Speed, başarılı kurgusu, yıldız ışığı barındıran oyuncularını parlatması ve Hollywood’a iki değerli yıldız kazandırması, aksiyon dolu sahneleri, müzikleri ve zekice yazılmış senaryosu ile günümüzde benzerlerinin sayısının çoğalmasını umduğumuz bir aksiyon filmiydi. Maalesef ne başarısız devam filmi ne de kendisini örnek alan diğer filmlerin hiçbiri Hız Tuzağı’nın verdiği tadı bize verebildi. Bizim gözümüz yeni bir Hız Tuzağı filmi araya dursun, 25 yaşındaki bu adrenalin topu tekrar tekrar izlememiz için daima hazırda bekliyor.

Kimler benimle aynı fikirde? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forumlarında paylaşmayı unutmayın!

Ufuk Yasin Yurtbil

Hikaye anlatıcısı, okur-yazar-inceler, sinemasever, birincilik ödüllü amatör bir öykü yazarı, hayatı dolu dolu yaşamaya hevesli, öğrenmeye aç bir ruh. Meslekten inşaat mühendisi, doğuştan hayalperest, bir tutam bilimkurgu/fantastik kurmaca.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Doğru be. Asansör bölümü tek başına film olabilecekken, asıl aksiyona altyapı olarak kullanmaları isabetli olmuş. Baş kötüyü ve iyiyi iyice tanıyıp, aralarındaki mücadeleye ve artan gerilimin doğasına hazırlanmıştı izleyici. İkilinin çatışmasına ve onun sonuçlarına aşinalaşınca, amaçları için ne kadar ileri gidebileceklerini izlemek, aralarındaki mücadelenin tırmanışını izlemek ayrı bir keyifti.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Benim için pek abartılacak bir film değil. Sıradan bir holivud aksiyon filmi. :slight_smile:

  3. Avatar for mit mit dedi ki:

    Dönemine göre çok iyi bir filmdi. Bir başladınız mı koltuğa mıhlanmış bir şekilde, başından kalkamadan soluksuz izleyiveriyordunuz.

    Bilmeden seyreden biri Sandra Bullock’un ilk filmi olduğuna kimse inanmaz herhalde :slight_smile: Adamım Keanu Reeves da her zamanki gibi “most excellent” bir performans sergilemişti. :guitar::notes:

    Yazı ve canlandırdığın anılar için teşekkürler, ellerine sağlık :slight_smile:

  4. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Sandra Bullock’a aşık olduğum film :smiley:

  5. Avatar for Gurlino Gurlino dedi ki:

    Aynen öyle. Sinema sanatında kurgunun nasıl önemli olduğunu gösteren unutulmaz bir film girişidir. Düşündükçe keyifleniyor insan. Buna benzer kurguda yapılan oyunları ya da kurgusu değişseydi daha iyi olabilecek filmleri görmek de eğlenceli.

    Ben teşekkür ederim. Benzer hislerle samimi bir şekilde yazmaya çalıştım. Sevdiğim film, sevdiğim oyuncular olunca insan ayrı bir keyifleniyor. :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Dokudünya

Dokudünya: Clive Barker’dan Dokuma Halı Zarafetinde Bir Fantazya

game of thrones ust 2

HBO Başkanı: Game of Thrones’un Devamını Asla Çekmeyeceğiz