in

Star Wars Yapımlarının Geleceği Kadın Yönetmenlere Emanet

Star Wars yapımlarında The Mandalorian ile kırılan erkek yönetmen egemenliği, sıradaki film ve dizilerle iyice tarihe karışacak.

Star Wars Kadınları
- Reklam -
- Reklam -

İlk Star Wars filmlerinden bu yana 40 yıldan fazla zaman geçti. Yer yer animasyonlarıyla, yer yer live-action dizileriyle hayranlarını kucaklayan Yıldız Savaşları yapımlarının yapımcı kadrosunda birkaç sene öncesine kadar hiçbir kadın bulunmuyordu. 2012 yılında Lucasfilm’in başına Kathleen Kennedy’nin geçmesi, Star Wars evreni için yepyeni olanaklara kapı açtı. Geçen gece BAFTA ödüllerinde konuşan Kennedy, Yıldız Savaşları filmlerinin geleceğinin kadınların ellerinde olacağını bir kez daha onayladı.

The Rise of Skywalker filmi yapım aşamasındayken J.J Abrahms daha önce sadece Lost dizisi için yardımcı yönetmenlik yapmış olan Victoria Mahoney’yi kadrosuna katmıştı. Ancak Mahoney’nin filme katkısı daha çok dublörlerin koordinasyonu üzerineydi. Elbette Kennedy’nin ısrarı üzerine bir kadının Star Wars filmlerinin reji grubuna katılması Mahoney’le son bulmadı.

The Mandalorian’ın bir bölümünü yönetmesi için kadroya alınan Deborah Chow da dikkat çekici bir iş çıkarmayı başarmıştı. Ayrıca böylece tarihte ilk kez bir Star Wars yapımının yönetmenliğini yapan kadın olma unvanını kazanmıştı. Oyuncu Bryce Dallas Howard ise The Mandalorian’ın başka bir bölümünün yönetmenlik koltuğuna oturmayı başarmıştı.

- Reklam -

Star Wars Kathleen Kennedy yonet

The BBC News’un BAFTA’nın kırmızı halısında yakaladığı Kennedy, sıradaki filmlerden birisinin de kadın bir yönetmen tarafından yönetilip yönetilmeyeceği hakkındaki soru yöneltildi. Kathleen ise şu şekilde yanıt verdi:

Star Wars Kadınların Elinde Yükselmeye Hazırlanıyor

“Şu anda Star Wars yapımları üzerinde çalışan iki ya da üç muhteşem kadın var. Bildiğiniz gibi Deborah Chow’u da kadromuza henüz kattık ve kendisi Obi-Wan dizisi üzerinde çalışıyor. Filmlerden bahsedecek olursak tartışmasız bir şekilde sıradaki filmlerden birisini kadın bir yönetmen yönetecek.”
Kennedy zaten 2015’teki röportajlarında Star Wars evreni için ileriye dönük planlarının kadınları daha çok devreye sokmak olduğunu söylemişti. Kathleen’in kendi ekibindeki sekiz kişiden altısının kadın olduğu biliniyor; bunun yanı sıra yapım aşamasında bulunacak her filme kadınların büyük katkılarda bulunacağını söylemesi de onu hayranların gözünde sevilen birisi yapmakta.

Star Wars

- Reklam -

Kathleen bu konu üzerine yıllardır yoğunlaşıyor ve bu sene de amacına ulaşacak gibi gözüküyor. Yeni Yıldız Savaşları filmlerine dair söylentiler gelmeye devam etse de henüz net bir detay da açıklanmış değil.

Sizin aklınızda Yıldız Savaşları için hangi yönetmenler var? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Sovyet Bilimkurgu Çizgi Filmi: Zamanın Aynası [Türkçe Altyazılı]

Kaynak: ScreenRant

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jim Carrey - The Truman Show 2

Jim Carrey, Yeni Bir The Truman Show Filmi İstiyor

Kökenin Gizemi Üçlemesi: İnsanın Evrimine Korkutucu Yolculuk

Kökenin Gizemi Üçlemesi: İnsanın Evrimine Korkutucu Yolculuk