in

Star Wars Logosu Faşizmden Etkilenmiş

Star Wars’un meşhur logosunu tasarlayan Suzy Rice, tasarım sürecinde nelerden etkilendiğini açıkladı.

star wars guc uyaniyor
- Reklam -

Star Wars‘un politikliği (ya da apolitikliği) hep tartışılagelen bir konu olmuştur. Özellikle son film Rogue One‘dan sonra senarist Chris Weitz‘ın İmparatorluk’un “beyaz ırkın üstünlüğünü” savunan bir tarafta durduğunu söylemesiyle de bu tartışmalar tekrar hız kazandı demek mümkün. Senaristin bu açıklamasına cevap veren Disney CEO’su Bob Iger ise, özellikle son filmin hiçbir politik duruş içermediğini savunuyor.

Ancak serinin yaratıcısı George Lucas‘ın bu konudaki fikirleri farklı olabilir gibi duruyor. Filmin logosu tasarlanacağı zaman ne istediğini tam olarak bilen Lucas, tasarımı yapan Suzy Rice‘tan “Son derece faşist ve tehditkar” bir logo istemiş. Bunun üzerine Nazi propoganda bakanı Goebbels’in yazdıklarını okuyan Rice, süreci şöyle anlatıyor:

Okuduğum şey, Goebbels’in, tüm tabelalar ve afişler için kullanılabilecek, herhangi bir varyasyon olmaksızın standartlaştırılmış bir font istediği idi. Bu da bana şiddetli grafiklerin zorlu yüklenmesiyle “faşist” tasarım ya da ısrarla güçlü bir sosyal ve siyasi nokta yaratmak için neyi aradığımı gösterdi.

- Reklam -

Tasarım sürecinde Nazilerden etkilenmiş olsa da, onları yüceltmek veya sevdirmek gibi bir amacı olmadığını belirten Rice, faşizmin uygulandığı bir ortamın yarattığı etkiyi yaratmak için böyle bir seçim yaptığını da ekliyor.

- Reklam -

Trump destekçisi olduğu bilinen Rice, Rogue One’ın geçmiş veya günümüz ABD politikalarıyla ilgisi olduğunu düşünmediğini, filmin arketip karakterleri ve dramayı farklı bir şekilde işleyerek seyirciye sunduğunu söylüyor.

star wars logo

Türker Beşe

Müzmin arkeolog adayı. 4 yaşında atari oynamakla başlayan oyunculuk macerası şiddetle devam etmektedir. Okuma zevki günden güne değişmekle birlikte, tuhaf kurgu, büyülü gerçeklik ve tekinsiz korkudan aldığı keyfi hiçbir türden alamaz.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    George Lucas İkinci Dünya Savaşı geekliğini filmin her noktasına serpiştirmiş; farkında olsun ya da olmasın, durum bu.

  2. Avatar for Celebhol Celebhol dedi ki:

    Faşizmden değil de, daha çok propaganda yöntemlerinden etkilenmiş gibi. Faşist veya değil, bütün propaganda araçları özellikle akılda kalıcı olacak şekilde tasarlanır. Star Wars’un klasik logosu da böyle bir şey. Direkt faşizm demek sansasyonellik ve “clickbait” bir şey oluyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

assassins creed son nesil ust

Assassin’s Creed: Son Nesil Ön Siparişte

ducktales ust

Varyemez Amca, Eski Doctor Who David Tennant’la Geri Dönüyor!