Koronavirüs karşısında zor durumda kalan sinema salonlarını Tenet ile bir nebze olsun rahatlatan Christopher Nolan, gişede ilk haftasında bir zoru başarmıştı. Film aynı isimli organizasyonda John David Washington’ın canlandırdığı kahramanımızın zamanın ileri ve geri akışlı iki paralel dünyasında sürüklenişini ve dünyanın sonunu engellemeye çalışmasını konu alıyordu.
Christopher Nolan’ın 205 milyon dolar gibi yüksek bir bütçeyle çektiği filmi, 26 Ağustos’ta aralarında Türkiye’nin de bulunduğu pek çok ülkede vizyona girdi. Henüz Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Rusya, Japonya, Brezilya, Meksika, Hindistan ve Arjantin’de beyaz perdeye konuk olmayan yapım birçok eleştiriyi de beraberinde getirdi. Neredeyse büyük ekran fanatiği olan Nolan’ın bu casusluk hikâyesi; birçok eleştirmen tarafından erkenden sinemaya gelmesi ile hatalı bulunsa da bazılarına göre de bu hamle olumlu görüldü.
Kadrosunda Robert Pattinson ve John David Washington ile birlikte Elizabeth Debicki, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Branagh, Michael Caine, Clémence Poésy ve Dimple Kapadia gibi isimlerin yer aldığı Tenet; gerek karakterlerinin olmayan derinliği gerek klişe Hollywood hikâyesiyle eleştirileri kendine çekmişti. Ancak artık Christopher Nolan filmlerinden alıştığımız bir eleştiri tüm eleştiriler önüne geçmiş durumda: Zamanı döndürme ve içerisinde hareket etme olgusunun izleyiciye açıklanamamış olması.
Yapımın kurgusundaki zaman hareketleri ve hikâye ilerledikçe kayıp tersine dönse de; biz bunu olayların oluş anından ya hemen önce ya da oluş anında görebildik. İzleyiciye hiçbir şekilde olanların ne şekilde gerçekleştiğinin açıklanmamasının yanı sıra; karakterlerin ilişkileri ve gerçekten de bu kuantum savaşının kim ve/veya ne ile olduğunun üstü kapalı kalması izleyiciler için sinir bozucu. Stüdyolar için ise bu filmin izlenme sayısını arttırabilecek bir faktör.
Tenet Zaman Çizelgesi Kafa Karışıklığını Gidermeye Yardımcı Oluyor
Pete Cook isimli bir bilgisayar programcısı, Twitter hesabı üzerinden filmin bu çift yönlü zaman çizgisini basitleştirecek bir infografik tasarladı.
Tablonun gri çizgilerin üzerinde gerçekleşen olayların nerelerde olduğunu gözükürken; kahramanımız, Kat, Sator gibi karakterlerin geçmiş ve gelecekteki halleri ise ayrı ayrı ve çift yönlü olarak renklendirilmiş çizgilerle belirtilmiş. Pete aynı anda olan önemli olayları noktalarla belirtmiş. Ayrıca ek olarak da bazı yerlerde çıkarımlar yürüterek bunları da açıklamasıyla yazmış.
Tenet’in oldukça karmaşık ve yoğun zaman çizelgesinin basitleştirilmiş infografiğini incelediğinizde sizler kaçırdığınız bir şeyler olduğunu fark ettiniz mi? Zaman çizelgesi hakkında fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!