in

Tenet, İlhamını James Bond’dan Alıyor

Christopher Nolan, Tenet filmine ilham olan 1977 tarihli James Bond yapımından ve sinemaya bakış açısından bahsetti.

Tenet Chistopher Nolan James Bond
- Reklam -
- Reklam -

Christopher Nolan’ın James Bond filmlerine olan sevdası yeni bir şey değil. Ünlü yönetmen yarım asırlık seriye olan sevgisini belirttiği gibi kendi filmlerini etkilediğini söylemekten de hiç geri kalmıyor. Vizyondaki yerini alan Tenet de ilhamını Bond serisinden alan bir aksiyon.

Bond serisinin Nolan’da olan etkisinin en çok hissedildiği film de yeni eseri Tenet. Zaman büken uluslararası ajan olarak başrolü üstlenen John David Washington, Bond’dan geri kalmayacak şekilde dünyayı tehdit eden tehlikeleri engelleyebilmek için çok farklı zaman ve mekanlarda suçla savaşıyor.

Tenet’in sinemalara gelişi arifesinde konuşan Nolan, özellikle bir James Bond filmin kendisine büyük ilham kaynağı olduğunu belirtti.

- Reklam -

James Bond The Spy Who Loved Me
“Sinemada izlediğimi hatırladığım ilk James Bond filmi Roger Moore’un başrolünde olduğu The Spy Who Loved Me (Beni Seven Casus)‘ydi. Hâlâ da favori filmlerimden birisidir. Çok sık izlememek için gerçekten uğraşıyorum. Yakın zamanda ise çocuklarıma izletmek bahanesiyle izlemiştim. O ilk tecrübeleri, hisleri yeniden yaşadım. İlk izlediğimde sanırım 7 yaşındaydım, sinemaya babam götürmüştü.

“Filmin yaşattığı hislerden en canlı olanı ekrana atlayıp dünyanın her yerini gezme ve en etkileyici şeyleri görme imkânıydı. Filmin ölçeği, yaşanacak olayların büyüklüğü o kadar etkileyiciydi ki. En saf haliyle kaçıştı; fantazi elementleri eksik değildi, denizaltına dönen araba ve diğer her şey. Filmi harika yapıyordu.

“Kariyerimin büyük bir kısmını o hisleri yeniden yaşayabilmek ve izleyiciye aynısını tecrübe ettirebilmek için kullandım. Filmlerin yaşatabildiği o sonsuz ihtimaller hislerini, işlerin nereye varacağını bilmemeyi yeniden bulmaya çalıştım.”

Tenet Yönetmeni Chistopher Nolan: “Lokasyonda Çekim Yapmak Filmin İhtişamını Artırır”

Tenet Christopher Nolan

Ünlü yönetmen mümkün oldukça her şeyi lokasyonda çekme arzusunu da bu isteklerine bağlıyor:
“Büyük ölçekli bir film yapmaya çalışıyorsanız gerçek hayatta yapabileceklerinizin limitini hızlıca aşmanız lazım. Dünya büyük ve olağanüstü; gidip görmeniz için sunduğu yerler çok fazla.

“Bu noktada yapmaya çalıştığınızın değeri ikiye katlanır. Hem kaçışçılık yapar hem de izleyicilerin sinemaya gittiğinde sıradan hayatlarında asla gidemeyeceği yerlere götürürsünüz. Son derece güzel veya son derece tehlikeli yerlere; hangisini tercih ediyorsanız. Bu da izleyicilerin yaşadığı kaçış hissini arttırır.

- Reklam -

“Lokasyonda çekim yapmak ayrıca anlattığınız hikâyeyi de büyütür. Tenet klasik bir casus filmi ve uğraştığımız tehdit bütün dünyayı ilgilendiren bir tehdit. Dünyadan ne kadar çok yer gösterirsem, ne kadar çok insan gösterirsem siz de izleyici olarak önümüzdeki tehdidin büyüklüğünü o kadar iyi anlarsınız. Tehdidin belirli bir noktayı ilgilendiren bir sorun olmadığını; bütün dünyayı ve bütün insanları ilgilendirdiğini fark edersiniz.”

Christopher Nolan’ın yönettiği, başrollerinde John David Washington ve Robert Pattinson’un olduğu Tenet, şimdi sinemalarda.

Nolan’ın kaçış sinemasına dair görüşleri ve Bond‘dan aldığı ilham hakkında neler düşünüyorsunuz? Bir romantik komediden bile daha az görsel efekt kullanılan bu filmi izleme fırsatınız oldu mu? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bizimle paylaşabilirsiniz.


* James Bond Serisi Bond’un Kızı Mathilde ile Bir Spin-off’a Kavuşabilir

Kaynak: Games Radar

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Brooklyn Nine-Nine Brooklyn Nine-Nine Andre Braugher

Brooklyn Nine-Nine Yıldızı Andre Braugher: “Polislerin Dizilerde Daha Gerçekçi Görünmesi Gerekiyor”

Ömer Can Saroğlu - Toplu Oyunları

Ömer Can Saroğlu İmzalı Tiyatro Oyunları Bir Araya Geliyor