in

Tenet ve Memento Bağlantısını Christopher Nolan Açıkladı

Christopher Nolan, Tenet ve Memento arasındaki bağlantıdan söz etti. Ünlü yönetmen, eski yapımının yeni filmde izleri olduğunu açıkladı.

Tenet ve Memento Bağlantısını Christopher Nolan
- Reklam -
- Reklam -

Tenet ve Memento filmleri arasındaki bağlantı, her iki filmin de yönetmenliğini üstlenen Christopher Nolan tarafından paylaşıldı.

Bir yönetmenin yeni filminde eski filmlerine göndermeler yapması çok şaşırtıcı veya haber değeri taşıyan bir olay değil. Filminde 20 yıl sonraki filme gönderme yapmak ise normal yönetmenler için büyük bir olay olsa da, Christopher Nolan ismi geçince normalleşiyor. Nolan, 2000 yılında vizyona giren Memento’nun ilk sahnesinden, Tenet filmine selam gönderdiğini açıkladı.

Tenet’te hem Protagonist’e hem de seyirciye ne döndüğü açıklanan çok kısıtlı sahnelerden birisi filmin başlarında, bir laboratuvarda geçiyor. Araştırmacı, Protagonist’e silahı almasını ve duvara sıkmasını istiyor. Sonrasındaysa duvardaki kurşun silahın namlusuna geliyor. Memento’yu yakın zamanlarda izlediyseniz veya hatırlıyorsanız çoktan neden bahsedildiğini anlamışsınızdır. Anlamayanlar aşağıdaki videodan hafızasını tazeleyebilir:

- Reklam -

Tenet Göndermeli Memento Filmi Açılış Sahnesi | İZLE

YouTube video

Nolan geçmiş projelerinde Tenet’in nasıl kendini gösterdiğini şu sözlerle açıklıyor:

“Kurşunun duvardan çıkıp silahın namlusuna girdiği görüntü hep aklımdaydı. Memento’da filmin yapısını göstermek için de kullanmıştım. Yapmak istediğim asıl film ise karakterlerin kurşunun tersine hareketinin fiziksel bir gerçeklik olmasıyla savaşmasını içeriyordu. Bazen bazı fikirler zamanı gelmeden öne çıkar ve o fikri tamamlamak uzun sürer. Bu zamanın gelmesini beklerken de diğer projelere odaklandım.”

Kurşunun namluya girdiği sahne sadece bir görüntü değil Memento başlar başlamaz ilk gördüğümüz şey olması Nolan’ın 20 yıldır bu fikri pişirdiği düşüncesini destekler durumda. Tenet’in nihayet varacağı noktayı görebilmek için bir konsept çekim yapmış sanki. Yönetmenin sanatındaki gelişimini görmek için de ayrıca ilgi çekici bir nokta.  Nolan, Tenet’i çekmek için niye bu kadar beklediğini, araya pek çok başka projeyle ilgilendiği 20 yıl geçtiğini ise şöyle açıklıyor:

Tenet’te gördüğünüz şeyleri yapmak için, nasıl yapıldığını öğrenmem gerekiyordu. Yüzey olarak bakarsanız da, ilginçtir, hepsi başka filmlerde denediğim aksiyon ve çekim teknikleriydi. Gelecek projeleri, geçmişte yaptıklarınızın üstüne inşa edersiniz. Yani, biraz meşguldüm.”

- Reklam -

Tenet Memento Christopher Nolan

Memento, Christopher Nolan’ın 2000 yılında çektiği ilk uzun metraj filmiydi. Sonraki yıllarda Insomnia ve Prestige ile birlikte ismini 21. yüzyılın önemli yönetmenleri arasına yazdırmıştı. Daha sonra The Dark Knight ile başlayan ve her filmde görsel şölenler sunduğu dönemiyse hepimiz biliyoruz. Buradan bakınca Nolan, tam bir döngü yapıp görevini bitirmiş gibi gelebilir fakat uzun metraj olmayan iki yapımı daha var: Doodlebug ve Following. İleriki yıllarda bu filmlerden beynine kazınmış ve daha dikkatlice işlenmeyi bekleyen fikirler var mı hep birlikte öğreneceğiz.

Christopher Nolan’ın açıklamaları hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Collider

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kvasir Kvasir dedi ki:

    Tenet, Memento’nun tırnağı olamaz. Sadece belirtmek istedim öyle alakasız :smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sackboy A Big Adventure inceleme

Sackboy: A Big Adventure İncelemesi – Yeni Şövalyemiz Göreve Hazır!

Exxen Dizileri Acun Ilıcalı

Exxen Dizileri: Acun Ilıcalı’nın Yeni Dijital Platformunda Yayınlanacak İlk İçerikler Duyuruldu