in ,

George A. Romero’nun 1973 Tarihli Kayıp Filmi The Amusement Park’tan Fragman: Eskimeyen Dehşet

George A. Romero tarafından 1973 yılında çekilen ancak hiç gün yüzü görmeyen The Amusement Park filmi yıllar sonra izleyici ile buluşuyor. İşte ilk fragman!

The Amusement Park Fragmanı George A. Romero kayıp film
- Reklam -
- Reklam -

Korku sinemasının önemli yönetmenlerinden George A. Romero aramızdan ayrılalı 4 yıl oldu. Ancak kendisinden yeni bir yapım daha izlemek için hâlâ fırsatımız var. Yönetmenin 1973 yılında çektiği ancak fakat ortadan kaybolan The Amusement Park filmi, yaklaşık 50 yıl sonra izleyici ile buluşacak. Yapımdan ilk fragman yayınlandı.

1940 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde doğan George A. Romero, geniş kitlelerce zombi filmleri ile tanınıyor. İlk uzun metrajı Night of the Living Dead (Yaşayan Ölülerin Gecesi) 1968 yılında vizyona girdi ve zombi temalı yapımlara yeni bir soluk getirdi. Land of the Dead, Diary of the Dead ve Monkey Shines gibi yapımlarla söz ettiren George A. Romero, yalnızca korku türünü değil bütün sinema kültürünü etkiledi.

The Amusement Park Fragmanı George A. Romero kayıp film

- Reklam -

Yönetmenin 1973 yılında çektiği ve günümüze dek bir türlü tamamlanamayan The Amusement Park ise 48 yıl sonra ortaya çıkıyor. Geçen yıllarda tespit edilen ve restorasyon süreciyle tekrar düzenlenen film önümüzdeki ay izleyicinin karşısına çıkacak.

Kayıp George A. Romero Filmi The Amusement Park 4K Görüntü Kalitesi ile Geliyor | Fragman

Night of the Living Dead (1968) ve Dawn of the Dead (1978) filmleri arasında geçen sürede Romero bir karanlık film daha çekmiş ancak bu yapım bir türlü vizyon yüzü görememişti.

Martin Luther’in yolundan gidenlerin kurduğu Protestan Hıristiyanlığı mezhebi Lüteriyen Cemiyeti tarafından The Amusement Park filminin başına getirilen yönetmen, yaşlı istismarına dair farkındalık yaratmayı hedeflemişti. Romero’nun tahmin ettiğinden çok daha karanlık ve kanlı bir yapım ortaya çıktı. Yaşlı bir bireyin eğlence parkı yolculuğunda başına gelenleri işleyen film, eğlenceli bir gün olarak başlıyor ancak sonrasında bütün beklentiler farklı şekilde gelişmeye başlıyor.

The Amusement Park Fragmanı afiş

Filmi finanse edenler, ortaya çıkan eserin fazla güçlü olduğunu düşününce yapımın izleyici ile buluşmasına engel olmuştu. Yapım keşfedildikten sonra filmin bir kopyasını izleyen Daniel Kraus eser hakkında şunları ifade etti:

- Reklam -

“Romero’nun Amerikan kurumlarını eleştirme konusundaki uzun kariyeri hiç bu denli acımasız olmamıştı.”

Yapımın yayın hakları şimdilik AMC Networks’e ait olan Shudder adlı dijital yayın platformunda. 4K olacak şekilde restore edilen The Amusement Park, 8 Haziran 2021 tarihinde izleyicinin karşısına Shudder platformunda çıkacak. Filmin sonrasında farklı yayın servislerine ya da beyaz perdeye gelip gelmeyeceği ise şimdilik belli değil.

Senaryosu Wally Cook tarafından yazılan filmin oyuncu kadrosunda Lincoln Maazel, Harry Albacker ve Phyllis Casterwiler gibi isimler yer alıyor.

Fragmanı aşağıdan izlemeniz mümkün:

YouTube video

The Amusement Park ve George A. Romero sineması hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Collider

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Jupiter's Legacy kitapları Jüpiter’in Mirası Çizgi Roman Netflix

Jupiter’s Legacy Dizisine İlham Veren Çizgi Roman Jüpiter’in Mirası Türkçede

Gene Wolfe Kısa Hikâyeleri

Ünlü Bilimkurgu Yazarı Gene Wolfe, Kısa Hikâyelerden Oluşan Yeni Kitabı ile Geliyor