in

The Irishman Salon Bulamayınca Alternatiflere Yöneldi

Netflix ve sinema salonları arasındaki rekabet gittikçe büyüyor. Martin Scorsese’nin The Irishman filmi vizyona girecek büyük salon bulamayınca Broadway’e yöneldi.

The Irishman
- Reklam -
- Reklam -

Netflix’in sinema endüstrisinde yarattığı etki tartışılmaya devam ediyor. Son olarak ünlü yönetmen Martin Scorsese’nin 27 Kasım’da Netflix’te yayınlanacak olan yeni filmi The Irishman tartışmaların odak noktasına oturdu.

Filmi Netflix’te yayınlamadan önce sinema salonlarında vizyona sokmak ve Oscar’a katılım hakkı kazanmak isteyen Netflix yönetimi ummadığı bir direnişle karşılaştı. Amerika’daki AMC ve Cineworld gibi büyük sinema salonu ağları Scorsese’in filmini vizyona sokmayı reddetti. Gerekçeleri de filmin kısa süre sonra Netflix’te yayınlanacak olması ve gişe gelirinin darbe yiyecek oluşu. Firmalar en az 90 gün boyunca filmin sinema salonlarına özel kalmasını talep ediyorlar.

Benzer tartışmalar ülkemizde de yaşanmıştı. Yılmaz Erdoğan, Organize İşler filminin devam filmi Sazan Sarmalı sinema salonlarında vizyondayken bir anda Netflix kütüphanesine eklenmiş ve çeşitli noktalardan eleştiri almıştı.

- Reklam -

Netflix’ten Broadway Hamlesi

Netflix şimdilik bu probleme bir çözüm yolu arayışına girmiş durumda. Büyük firmalardan aldığı olumsuz yanıt sonrası küçük salonlara yönelen Netflix en az üç hafta filmi bu sinema salonlarında tutmaya çalışacak. Diğer yandan Broadway’in ünlü sahneleri ile de temasa geçiliyor. Kanal, New York’un 1.016 kişilik ünlü Belasco Salonu’nu The Irishman için hazırlamaya başladı. Belasco’nun 112 yılık tarihinde yayınlanacak ilk sinema film olma özelliğini taşıyacak The Irishman’in nasıl bir gişe başarısı getireceği merak konusu.

- Reklam -

Kadrosunda Robert De Niro, Al Pacino ve Joe Pesci gibi isimleri barındıran The Irishman’in Netflix’in son dönemdeki en önemli kozu olduğu ortada. Ünlü yönetmenler ve oyuncular ile prodüksiyon ağını genişleten ve sinema salonlarına ciddi bir alternatif oluşturmayı hedefleyen Netflix’in stratejisi bakalım sinemaseverlerden nasıl bir tepki görecek.

Disney+, Amazon Prime Video, Hulu, HBO Max, Apple Tv+  gibi alternatiflerle iyice genişleyen dijital yayıncıların, sinema salonlarıyla girdiği yarışın kavgaya dönüşmesi için ufak bir kıvılcım yeterli olacak gibi görünüyor.

Ufuk Yasin Yurtbil

Hikaye anlatıcısı, okur-yazar-inceler, sinemasever, birincilik ödüllü amatör bir öykü yazarı, hayatı dolu dolu yaşamaya hevesli, öğrenmeye aç bir ruh. Meslekten inşaat mühendisi, doğuştan hayalperest, bir tutam bilimkurgu/fantastik kurmaca.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Netflix öncü olduğu için doğal olarak ilk ve en sert tepkileri göğüslemek zorunda kalan platformda o oluyor.

    Ama ilginç olan bir şey var. Bildiğim kadarıyla Amazon yapımı filmler bir süreliğine sinemada oynadıktan sonra stream servisine ekleniyor. Yani Netflix’in yaptığı şey de farklı değil. Netflix, stream servisi denilince akla ilk gelen isim olmanın lanetini mi yaşıyor acaba? Hatırladığım kadarıyla Netflix Roma filmini de aynı programla yayınlamıştı.

  2. Avatar for erdo erdo dedi ki:

    Hatta Roma filmini İzmir’de gösterime girmeden önce Netflix’de izledim diye hatırlıyorum.

  3. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Sanırım, bir tür işgüzarlığın veyahut küçük hesaplar peşinde koşmanın sonucuyla karşı karşıyayız :thinking:

    Hem, bir şey daha var. Günlük seans sayısı az olur, diye büyük yapımcıların ve sinema salonlarının 3,5 - 4 saatlik filmlere sıcak bakmadığı bir dönemdeyiz. Adı geçen sinema salonları The Irishman gibi uzun ve karakter odaklı bir filmi kaç gün oynatırlar acaba? :thinking:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Et

Uzayda Et Üretmek Yakında Mümkün Olacak

isaac asimov Bilim ve Buluşlar Tarihi

Asimov’un Bilim ve Buluşlar Tarihi Raflarda