in ,

The Lion King Dünyasına Dair Bilmediğiniz 10 Gerçek

The Lion King beyaz perdeye geri döndü. Hamlet esintileri, yara izleri, meşhur yan karakterler, alternatif sonlar… Peki siz Aslan Kral’ın dopdolu dünyasına ne kadar hâkimsiniz?

The Lion King
- Reklam -

Disney’in en çok konuşulan yapımlarından biri olan The Lion King (Aslan Kral) sinemalara geri dönmüşken biz de filmdeki hayvanlar hakkında bilmiyor olabileceğiniz bazı bilgilere birlikte göz atalım istedik.

Hayatımıza girdiği 1994 yılından beri dillerden düşmeyen ve birçok kişinin hâlâ en çok sevdiği animasyon filmi olan The Lion King, herkesin de bildiği üzere geçtiğimiz haftalarda live-action versiyonuyla beyaz perdeye döndü. Marvel’ın Happy’si ve ilk MCU filmi olan Iron Man’in yönetmeni Jon Favreau’nun yönettiği film, bir efsaneyi yeni nesille tanıtmanın yanı sıra arada geçen 25 yılda gelişen teknolojinin nimetlerinden yararlanarak izleyenlere olağanüstü bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor.

Bu duygu dolu hikâyeyi ikinci kez izleyecek olmak da bizim bugüne kadar çok bahsedilmeyen bazı konular hakkında konuşma isteğimizi artırdı. Mufasa’nın ölümüyle yıkılan Simba’yı izlerken ya da Hakuna Matata felsefesini dinlerken birçoğumuzun bu sürükleyici anlatıdaki hayvanlar hakkında bazı gizemleri kaçırdığımızı fark ettik. Örneğin Scar’ın yarası nasıl oluştu? Ya da Simba ve Nala’nın ilişkisi sandığımızdan daha yakın olabilir mi? İşte bunlar gibi çok sorulmayan bazı soruların çok bilinmeyen cevaplarını ScreenRant sizler için derlemiş. Biz de Türkçeleştirdik!

- Reklam -

The Lion King Hakkında Bazı Detaylar

10. Rafiki, Mufasa’nın Babası Tarafından Kurtarılmıştı

Rafiki

Yaşına baktığımız zaman Rafiki’nin çok uzun bir zamandır Mufasa’nın tarafında olduğunu söylemek yanlış olmaz. Fakat onların hikayesi sandığınızdan daha eskiye dayanıyor. Filmi destekleyen bazı kitaplarda Rafiki’nin Afrika üzerinde bilimsel çalışmalar yapan bir bilge olduğunu görüyoruz. Onur Kayalığı’na ulaştığında Rafiki’nin etrafı sırtlanlar tarafından sarılmış durumdaydı. Mufasa’nın babası Ahadi maymunu bu durumdan kurtardı ve o günden sonra Rafiki aslanların tarafında yer aldı.

9. Mufasa, Kral Hamlet’in Daha İyi Bir Versiyonuydu

Mufasa Is King Hamlet

Filmin hikâyesinin William Shakespeare’in klasikleşmiş trajedisi Hamlet’ten alındığı bilinen bir gerçek. Fakat bunun bir çocuk hikâyesi olduğu düşünüldüğünde, yapımcılar Mufasa’yı Hamlet’in daha müşfik bir versiyonu olarak kurgulamayı kararlaştırmışlar. Tiyatro oyununda Hamlet, oğluna tahtı çalan amcasını öldürmesini ve intikamını almasını söyleyen sinirli bir hayaletti. Filmde ise bunun tam aksine, Mufasa ölümünden sonra bile oğlunu korumaya çalışan sevgi dolu bir baba modeliydi.

8. Zazu, Sarabi’nin Kurtarılmasını Sağladı

Zazu Scolds Simba

Mufasa’nın sadık danışmanı Zazu’nun hizmeti de, aynı Rafiki’de olduğu gibi, minnettarlık duygusuyla ortaya çıkmıştı. Yine filmde anlatılmayan hikâyelerde geçtiği üzere Zazu, sırtlanlar tarafından yenilmekten Mufasa sayesinde kurtulmuştu. Zazu hizmetinin değerini çukura sıkışıp kalan Sarabi’nin kurtarılması için krallığa haber verdiğinde kanıtlamıştı. O günden sonra da Mufasa onu, sadık danışmanı olarak daima yanında tuttu.

 7. Sırtlanlar Scar’ın Çocukluk Arkadaşıydı

Scar and the Hyenas

Filmde gördüğümüz sırtlanların sürekli olarak Scar’ın emirlerine uymasının altındaki tek sebep onlara vadedilenler değil. Shenzi, Banzai ve Ed’in sürekli onun yanında yer almasının arkasında eskiden beri süregelen dostlukları yer alıyor. Mufasa ve Scar’ın babası Ahadi Rafiki’yi kurtardığı sırada sırtlanlarla tanışan yara izli kötü karakterimiz, onlarla yakınlık kurmaya başlamıştı. Scar’ın sırtlanlardan hayat üzerine tavsiyeler almaya ve onlarla eğlendiğini fark etmeye başlaması üzerine bu ilginç grup, ırkları arasındaki düşmanlığa rağmen, bir daha hiç ayrılmadılar.

6. Scar’ın Yara İzinin Kökeni

the lion king

Gerçek adı Taka olan aslanın, yüzündeki yara izi nedeniyle Scar olarak anılmaya başlandığını biliyoruz. Scar sırtlanlara kurduğu arkadaşlık sırasında onlara Mufasa’yı kötü gösterirken kendisini nasıl yüceltebileceğini sorar. Onlar da fikir olarak Scar’ın kızgın bir bufalo ve kardeşi arasında kavga çıkarmasına ön ayak olabileceğini söylerler. Fakat işler beklenenden ters gider ve Scar, kendisini bir bufalo sürüsünün ortasında bulur. Bu olay sırasında aldığı yara üzerine kendisine ilk başarısızlığını unutturmamak için Scar adını kullanmaya başlar.

5. Timon ve Pumbaa’nın Tanışması

Timon and Pumbaa 1

- Reklam -

Filmdeki ilk sahnelerinden itibaren ayrılmaz bir ikili olarak karşımıza çıkan Timon ve Pumbaa şüphesiz en eğlenceli sahnelere de sahip karakterler. Fakat onca yılın ardından birçoğumuz hâlâ bu ikilinin nasıl tanıştığını bilmiyoruz. 2004 yapımı animasyon The Lion King 1 ½ ise kolonisinden sıkılan mirketin yalnız başına dolaşmaya başlaması ve onun güvenliği için endişelenen yaban domuzunun onu takip etmesini anlatıyor. İkili hayallerindeki yuvayı bulmak için yollara düştüklerinde ise unutulmaz sloganları Hakuna Matata’nın gerçek anlamını buluyorlar.

4. Timon ve Pumbaa Oldukça Popüler

The Lion Kings Timon and Pumbaa

Film büyük bir başarı yakaladıktan sonra sayısız çizgi dizi, kitap ve kısa animasyonlar ortaya çıktı. Bu destekleyici yapımların asıl yıldızları ise şüphesiz Timon ve Pumbaa. İkili Simba’dan bile daha çok yapımda yer aldılar ve hatta Disney’in Leroy and Stitch, House of Mouse gibi yapımlarına bile sıçradılar. Kendi isimleriyle ortaya çıkan Timon & Pumbaa yayına girdiğinde ünleri zirveye ulaşmıştı ve çizgi dizi üç sezonluk yayın hayatı boyunca tüm dünyada büyük bir ilgi topladı.

3. Nala’nın Onur Kayalığı’nı Terk Etme Sebebi

the lion king

Yeniden çekilen filme eklenen bir sahnede, Zazu’nun da yardımıyla Nala umutsuz bir şekilde yardım aramak için Onur Kayalığı’ndan kaçıyor. Daha önceden planlanan fakat sonrasında vazgeçilen bir taslakta Scar, Nala’ya kraliçesi olmasını ve daha kolay bir hayat sürmesini önerse de Nala bunu reddedip sürüden ayrılıyor. Fakat bu plan değiştirilerek, Scar tarafından sürülmemiş olsa da, Scar’ın teklif ettiği kişi Sarabi olarak düzeltildi.

 2. Scar Aslında Simba’yı Yeniyor

Simba vs Scar

Filmin finalinde Simba, Scar’ı yener ve onu Onur Kayalığı’ndan aşağı atar. Scar’ın ölümü bir çocuk filmi için biraz fazla olsa da, filmin sonu için düşünülen alternatif senaryo çok daha korkunçtu. Bu senaryoda Scar, Simba’yı yener ve onu tepeden aşağı fırlatır. Simba yaşamayı başarsa da artık kazandığını düşünen Scar Onur Kayalığı’nın ateşleri onu tüketirken zafer kahkahaları atmaya başlar. Yanarak ve delirerek ölmenin daha karanlık olduğunu senaristler de anlamış olacak ki, filmin sonunu değiştirmek zorunda kalmışlar.

1. Simba ve Nala Kardeş Olabilir

the lion king

Simba ve Nala’nın ilişkisi gerçek aşkın filmdeki en mükemmel örneği olsa da, bu ikilinin aslında kardeş olabileceği ihtimali duygusallığı biraz öldürüyor. Gerçek hayattaki aslan sürülerine baktığımızdaysa bunun oldukça yüksek bir ihtimal olduğunu görüyoruz. Aslan sürüleri birçok dişi, birkaç yavru ve bir büyük erkekten oluşurlar. Scar’ın sürünün dışında kaldığı ve Mufasa’nın da sürüdeki tek baba olduğu düşünüldüğünde Simba ve Nala’nın yakınlığının sadece gönül bağıyla sınırlı kalmayıp kan bağına kadar vardığı ihtimali filmin hayranlarını düşündüren bir konu.

The Lion King film incelememizi buradan okuyabilirsiniz.

Bunlar arasında sizin bildikleriniz var mıydı? En çok hangisi hoşunuza gitti? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: Screen Rant

Oğuzhan Koç

1998’in sonbaharında, İstanbul’da dünyaya gözlerini açan yazar hala doğduğu semtte yaşamakta. Küçük dünyaların büyük hayalcisi olması nedeniyle zaman zaman kabına sığamıyor. Eskinin öğretmen lisesi şimdininse Çapa Fen Lisesi’nde okurken lise fanzinine yazdığı şiirlerle ilk eserlerini okuyucuya sunmaya başladı. İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Matematik Mühendisliği okurken aynı zamanda da edebiyat ve sinemayla ilgileniyor. Gezmeyi, izlemeyi ve yazmayı bir bütün haline getirdiği eserler verme hayali içerisinde yaşarken şimdilik sadece sitelere birkaç haber yazmakla yetiniyor.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Bir alternatif senaryoda da Scar, Mufasa öldükten sonra Simba’yı kendi yetiştiriyordu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lucifer

Lucifer Final Sezonunun Bölüm Sayısında Beklenmedik Gelişme

Stan Lee

Stan Lee Adı New York’ta Ölümsüzleştirilecek