in

The Matrix 4 Filminde Keanu Reeves’li “Neo” Nasıl Geri Dönecek?

The Matrix, yıllar sonra dördüncü filmiyle geri geliyor. Üstelik Neo ve Trinity ile birlikte. Peki son filmi baz alırsak, bu nasıl mümkün olabilir?

The Matrix
- Reklam -
- Reklam -

Warner Bros, The Matrix 4 filminin duyurusunu geçtiğimiz günlerde yaptı. Carrie-Anne Moss ve Keanu Reeves’in Trinity ve Neo olarak filmde yer alacağı açıklandı. Laurence Fishburne ise şuanda filmde yer almıyor. Filmin yönetmenliğini ve senaryosunu Lana Wachowski üstleniyor. Yeni filmle beraber aklımıza takılan bir soru var tabii. Hatırlarsanız The Matrix Üçlemesinin sonunda Neo karakteri ölmüştü. Bu yüzden yeni filmde nasıl geri dönecek merak ediyoruz.

Üçlemenin ilk filmi The Matrix, 1999 yılında gösterime girmişti. Reeves, kehanetteki The One (Seçilmiş Kişi) isimli kurtarıcıyı canlandırdı. Üçlemedeki diğer iki film ise 2003 yılında gösterime girdi ancak ilk film kadar iyi karşılanmadı ne yazık ki. The Matrix Revolutions’da her şey bitmiş olsa da o zamandan beri muhtemel bir devam filmi veya spin-off yapılması konuşuluyordu ve şimdi bunlar The Matrix 4 ile gerçek oldu.

Matrix Neo ve Trinity

- Reklam -

Matrix 4 çekimleri 2020 yılında başlayacak

Film, Neo’un hikâyesine devam edecek ancak bir sorun var tabii. Üçlemenin sonunda Neo ölmüştü. Peki, yeni filmde nasıl geri gelecek?

Revolutions filminin Neo’nun ölümüyle sonuçlanması şaşırtmıyor çünkü üçlemeyi ele aldığımızda Neo’nun The One olarak yolculuğunu seyrediyoruz. Bu yüzden karakter için bir son olmalıydı tabii. Dünyayı kurtarmak için ölerek kendini feda eden, “kurtarıcı” olduğu söylenen bir karakter için uygun bir sondu diyebiliriz. Ancak yine de bunun Matrix olduğunu unutmamak gerek çünkü her şeyin açıklaması o kadar basit olmayabilir.

Öncelikle The Matrix Revolutions’da olanları bir hatırlayalım: Ajan Smith ve Neo arasındaki rekabet zirve yaparak son büyük bir dövüş ile son buluyor. Her ikisi de neredeyse eşit güçte olduğundan dolayı Neo, Smith’i yenebilmesinin tek yolunun ikisinin de ölmesi olduğunu anlıyor. Smith’in kendisine benzemesine izin veriyor, Smith enerji dalgası gönderince de geri tepiyor. Kaynağa bağlı olan Neo, silinme kararını çoktan verdiği için Smith ve tüm klonlarını silmeyi başarıyor.

Gerçek Dünyada, Neo yaralarından dolayı ölüyor. Matrix’te ise ne oluyor belirsiz. Neo, Makineler tarafından Makine Şehrine taşınıyor. Burada, yeniden hayata dönen değil de fiziksel formunun ötesine geçen Hz.İsa’ya benzeyen bir figür gibi görüyoruz Neo’yu. Filmin sonundaki Budist sembolizm ise, Neo’nun tamamen aydınlanmış bir formda olduğunu gösteriyor ancak dönmesi için hala bir açık kapı var. Bilincinin yok olup olmadığını bilmiyoruz ama Oracle, onu yine görebileceğini Sati’ye söylüyor. Bu da The Matrix 4’da gerçekleşecek gibi gözüküyor.

The Matrix

Neo Zaten Bir Defa Öldü

The Matrix Revolutions, Neo’nun nihai ölümünü göstermiş olsa da Neo daha önce de ölüyor. Matrix’te Trinity ve Neo, Morpheus’u kurtarmak için Matrix’e giriyor. Neo kendini feda etmeye de hazır bunun için. Trinity ve Morpheus, Matrix’ten canlı olarak çıkıyor ancak Neo, Ajan Smith tarafından tuzağa düşürülerek ölüyor. Böylece Neo’nun üçlemedeki ilk ölümünü görüyoruz.

Sonrasında Trinity sayesinde hayata dönüyor. Trinity, Neo’ya onu sevdiğini söyleyerek onu öpüyor. Sevgisi sayesinde Neo’yu hayata döndürüyor. The Matrix Revolutions’daki ölümüne bakarsak olay sadece ölmesi değil. Bu, onun Seçilmiş Kişi olarak gelişim sürecini gösteriyor çünkü ölümden döndükten sonra tam anlamıyla Seçilmiş Kişi olup güçlerini elde ediyor. Bu sebeple, ölmüş olması The Matrix 4’da geri gelmesine engel olmuyor diyebiliriz.

Neo ve Trinity

- Reklam -

Öncesinde de Birçok “Seçilmiş Kişi” Vardı, Peki Ya Hepsi Neo muydu?

The Matrix Reloaded’da Neo, Mimar ile tanışıyor. Matrix’i oluşturan Mimar, o sırada 6. Döngüde olduklarını belirtiyor. Daha önce başarısızlığa uğramış 2 tanesi dışında 5 Matrix’in başarıya ulaştığını söylüyor. Ancak her birinde The One (Seçilmiş Kişi) olarak bilinen bir anomali var. Neo, Oracle’ın Kehanetinin bu kişiyi kontrol etmeye yarayan bir araç olduğunu fark ediyor. Yani Kehanet, Kurtarıcıyı Kaynağa yönlendirmeyi ve Zion’un bir bölümünün yıkımına sebep olan kararı verdirerek yeni döngüye insan seçmeyi sağlıyor.

Neo’nun 6. Döngüdeki Seçilmiş Kişi olduğunu biliyoruz. Peki ya ilk beş kurtarıcı kim? Hepsinin farklı bir görünümü mü var yoksa hepsi Keanu Reeves gibi mi gözüküyor?

The Matrix 4’da , Morpheus’un genç halinin olabileceği söyleniyor. Bu durumda göreceğimiz Matrix, ilk üç filmden farklı olacak. Reeves gibi gözüken farklı bir Seçilmiş Kişi görebiliriz bu filmde. Eğer The Matrix Reloaded’dan sonra oluşmaya başlayan Matrix’in 7. Döngüsünü izleyeceksek, yeni bir kurtarıcı olacak ki o da Keanu Reeves gibi gözükebilir. Aynı zamanda Neo’nun bedeni ölmesine rağmen zihni ölmemiş olabileceğinden Neo’nun farklı bir şekilde geri dönmesi de muhtemel.

Neo

Neo ve Trinity Matrix’te mi Gizlendi?

The Matrix 4’a Keanu Reeves dışında Carrie-Anne Moss da geri geliyor. Neo’nun dönüşü için açık kapı bırakılmış olsa da Trinity için işler daha karmaşık. Trinity de öldürülmüştü ancak filmin sonunda Neo fiziksel formunun ötesine geçmedi. Bu yüzden The Matrix 4, hem Trinity hem de Neo’nun dönüşü için iyi bir açıklama getirmeli. Neyse ki Matrix bu soruların cevabı olabilir.

The Matrix üçlemesinin ana fikirlerinden biri Descartes’ın Düalizm düşüncesinde olduğu gibi beden ve zihnin ayrılmasıydı. Ayrıca filmler, sadece beden ve zihnin ayrılmasını değil, tamamen ayrıldıktan sonra zihnin gelişmesini göstermeyi de amaçladı. Buna da Neo ile şahit oluyoruz.

Şimdiye dek birçok bilim kurgu filmi, bilincin bir makineye yerleştirilip hayatta kalmaya devam etmesi üzerinde durmuştur. Neo ve Trinity de bunu gerçekleştirerek Matrix’te hayatta kalmış olabilir. Başka bedenlere zihinlerini aktararak The Matrix 4’da karşımıza çıkabilirler.

The Matrix 4, ilk film gibi başarılı olacak mı merak ediyoruz. Peki, siz yeni film hakkında ne düşünüyorsunuz? Neo ve Trinity’yi sizce nasıl göreceğiz? Kayıp Rıhtım Forum’da görüşlerinizi paylaşabilirsiniz.


* Matrix 4 Netleşti: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss ve Lana Wachowski ile Geliyor!

Kaynak: Screen Rant

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

14 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Bence sadece Matrix 4 ile yetinmesinler ikinci bir üçlemeyle Matrix i sonlandırsınlar.

    NOT: Neo ölmüş müydü? Nereden anladık öldüğünü? Sadece bedeni götürülüyordu galiba? Hmm. Matrix’ te ölürsen gerçekte de ölürsün… Doğru. Sorarken cevap aklıma geldi. :smiley:

  2. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Yeniden çekim olmaması güzel. Yeni bir hikaye anlatılacak

  3. Avatar for Zaheer Zaheer dedi ki:

    Neo ve trinity öldü ve bence neo’nun zihni matrix’e aktarılmış ve kahin gibi bir program olabilir kendisi.

  4. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Belki de yeni bir Seçilmiş’ i bulmak için uğraşacak. :slight_smile:

  5. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Filmde Keanu Reeves oynayacağına göre, Neo’yu program olarak göreceğimizi sanmıyorum. Morpheus’un rolüne soyunacağını da sanmıyorum. Koskoca Matrix evreni bu. Yeni bir hikaye yaratmak senaristler için zor olmayacaktır

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

9 cevap daha var.

Avengers: Endgame

Avengers: Endgame Finalinde Iron-Man’in Hayatta Kalması Planlar Dahilindeymiş

Star Wars: Obi-Wan Kenobi

Ewan McGregor’lı Star Wars Dizisi Obi-Wan Hangi Dönemde Geçecek?