in ,

Edgar Allan Poe’nun Gençliğine Alternatif Bir Bakış Getiren “The Pale Blue Eye” Filmi Gerçeğe Ne Kadar Uygun?

The Pale Blue Eye filmi bir süredir Netflix’te yayında. Edgar Allan Poe’nun gençlik yıllarını alternatif bir hikâyeyle süsleyen yapım, yazarın gerçek hayatıyla ne kadar uyumlu?

The Pale Blue Eye Filmi Gerçek mi - Edgar Allan Poe
- Reklam -
- Reklam -

The Pale Blue Eye filmi 2022’nin son günlerinde Netflix platformunda izleyicilerle buluştu. Scott Cooper imzalı yapımın başrollerini Christian Bale ve Harry Melling paylaştı. Yapımın edebiyatseverleri buluşturan noktası ise ünlü yazar Edgar Allan Poe’nun gençliğini kurmaca şekilde ele alması oldu.

Korku, gotik edebiyat ve polisiye gibi türlerde öncü eserlere imza atan Edgar Allan Poe’nun birçok yapıtı perdeye uyarlansa da yazarın kendisini konuk eden işlerin sayısı sınırlı. Louis Bayard’ın 2003 yılında yayımlanan The Pale Blue Eye adlı romanından uyarlanan film, Poe’yu ağırlayan yapımlara yeni bir soluk oluyor.

The Pale Blue Eye uyarlaması özellikle oyunculuk ve atmosfer konusunda ciddi övgüler alsa da yapım senaryo özelinde kimi eleştirilere de maruz kalmıştı. Yine de her şey bir yana, hayranlar severek okudukları Edgar Allan Poe’ya dair yeni sözler söyleyen yapımı ilgiyle karşılamıştı.

- Reklam -

The Pale Blue Eye Filmi Gerçek mi -

Peki Solgun Mavi Gözler, Edgar Allan Poe’nun gençlik yıllarındaki durumuyla ne kadar uyuşuyor? Sorunun cevabını Collider editörleri anlatıyor.

The Pale Blue Eye Filmi, Edgar Allan Poe’nun Hayatı ile Ne Kadar Paralellik Kuruyor?

Film, West Point Akademisi’nde işlenen bir cinayeti çözmek için bir araya gelen Dedektif Augustus Landor (Bale) ve genç Edgar Allan Poe’nun (Melling) hikâyesini takip ediyor.

Poe genç bir öğrenciyken gerçekten bir dedektife cinayeti çözmesi konusunda gerçekten yardım etti mi? Sonrasında yazacağı ürkütücü eserlere ilham veren, okul yıllarında yaşadığı bu olay mıydı? Bu soruların hızlı ve net bir cevabı var: Hayır. Ancak elbette daha fazlasını dinlemek istiyoruz.

The Pale Blue Eye Filmi Gerçek mi?

Louis Bayard’a Edgar Allan Poe Ödülleri ve Suç Yazarları Derneği Dagger Ödülleri’nde adaylık getiren eser, tıpkı filminde olduğu gibi tamamen kurmaca öğelere dayanıyor. Fakat bu, içerisinde bazı gerçekleri saklamadığı anlamına da gelmiyor.

Poe Gerçekten de West Point’te Öğrenciydi

Edgar Allan Poe, 1830-1831 yılları arasında West Point Akademisi’nde öğrenci olarak yer aldı. Yazarın üvey babası, John Allan’ın desteğiyle okula kaydını yaptıran Poe, burada geçirdiği kısa dönemde iyi bir performans sergiledi. Fakat Poe, babasından aldığı bir mektupta babasının gayri meşru çocuğuyla daha fazla iletişim kurmak istemediğini öğrenince şok oldu.

Yazar, üvey babasına tepki olarak kendisini okuldan attırmaya karar verdi. Derslere katılmadı ve ardında kötü bir sicil kaydı bıraktı. Tüm bunlar yazarın askeri mahkemeye çıkarılmasıyla sonuçlandı. Poe, Ocak 1831 tarihinde West Point’ten ayrıldı ve New York’a gitti.

Peki ya Lenore?

Bununla birlikte filmde izleyicilerin karşısına çıkan ve Poe’nun kalbini çalan Lea Marquis karakterinin yazarın eserlerindeki “Lenore” olduğuna dair de hiçbir kanıt yok. Lenore, büyük olasılıkla Poe’nun eşi Virginia Eliza Clemm’e ya da eski sevgilisi Elmire Royster’a dayanıyor.

- Reklam -

The Pale Blue Eye Filmi Gerçek mi - Lenore

Poe’nun edebi kariyeri, West Point’te geçirdiği kısa sürenin ardından yükselişe geçti ve zaman içinde Amerika’nın en başarılı yazarlarından biri oldu. Poe, West Point öncesinde de şiirler yazıp yayımlasa da hiçbiri yeterli ilgiyi görmedi.

Ünlü yazarın West Point’teyken herhangi bir cinayet soruşturmasıyla karşılaştığına dair herhangi bir kayıt yok. Ancak yine de, her ne olursa olsun Poe’yu ortalama bir şairden bir dehaya dönüştüren olaylar, Poe’nun West Point’teki bir yılı içerisinde gerçekleşti.

The Pale Blue Eye Edgar Allan Poe’nun Kişiliğini Nasıl Yansıtıyor?

Neredeyse tamamen hayal ürünü olan film, Poe’yu sempatik bir şekilde resmetmeyi başarıyor. Çoğu okur yazarın kişiliğini, eserlerinden ötürü daha karanlık hayal etse de The Pale Blue Eye şaire farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor.

Yapımda Poe, çekici, tutkulu, esprili ve biraz tuhaf birisi olarak tasvir ediliyor. Yazar filmde sadece ölümü anımsatan şiirlerin şairi değil, aynı zamanda bir hayalperest, romantik ve hepsinden önemlisi sadık bir dost olarak tanımlanıyor. Poe’nun kişiliğine dair pek fazla resmi bilgi olmadığı için bu tasvirin gerçekle çeliştiğini söylemek de güç.

The Pale Blue Eye Filmi Gerçek mi? - Edgar Allan Poe

Solgun Mavi Gözler adı ise Edgar Allan Poe’nun en popüler öykülerinden Gammaz Yürek’te (The Tell-Tale Heart) geçiyor. Ocak 1843 tarihinde The Pioneer: A Literary and Critical Magazine’de yayımlanan öykünün anlatıcısı, solgun ve mavi gözlü yaşlı bir adamın nasıl öldüğünü anlatıyor.

Filmde Poe’yu canlandıran Harry Melling, ayrıca Harry Potter serisindeki Dudley Dursley rolüyle hatırlanıyor.

Siz The Pale Blue Eye filmini nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden de takip edebilirsiniz.

Kaynak: Collider

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Hello Tomorrow! Dizi Fragman

Apple’ın Retro Bir Gelecekte Geçen “Hello Tomorrow!” Dizisinden Fragman

Batman: The Doom That Came to Gotham Filmi Fragmanı

H.P. Lovecraft Esintili Bir Batman Animasyon Filmi Geliyor: İşte İlk Fragman