Toy Story dünyasında merak edilen bir sorunun cevabı daha açıklığa kavuştu.
Bazı film ve diziler sevenlerinin saatlerce tartışacak, ufak detaylardan ana hikâyenin sonuna gidecek katmanlı teoriler yaratacak güçtedir. 2000’li yılların ilk on yılında internet trafiğinin önemli bir kısmı Lost teorilerine harcanmıştır. Bazense, filmlerden garip sorular doğar.
Toy Story 3 filminin yönetmeni Lee Unkrich de iki filmini yönettiği seriyle ilgili bu garip sorulardan çıkan bir tartışmaya müdahale etti. Twitter’dan bir hayranın Tweet’iyle başlayan tartışma şimdi yüzlerce fikrin çatışma sahnesi. Fitili ateşleyen Tweet şöyleydi:
“Şu an kız arkadaşımla kavga ediyoruz çünkü ben Oyuncak Hikâyesi’ndeki oyuncakların ölümsüz olduğunu düşünüyorum ve o da ölebileceklerini iddia ediyor.”
Lee Unkrich’in tartışmaları noktalandıran cevabıysa şöyle:
“Var oldukları müddetçe yaşıyorlar. Peki, tamamen yok edilseler? Mesela bir fırına atılsalar? Oyun biter.”
Serinin sevenleri Unkrich’in cümlesinde neye gönderme yaptığını hatırlayacaktır. Toy Story 3’ün dönemin çocuklarının kabuslarına giren fırın sahnesi Woody’yi ve ekibin geri kalanını alevleri yükselen bir çöp yakma fırınına doğru giderken el ele tutuşup kaderlerini kabullenmiş halde gösteriyordu.
Lee Unkrich, Toy Story’nin ikinci filminde yardımcı yönetmenlik ve üçüncü filmde yönetmenlik görevleri almıştı, diğer filmlerde bir rolü yoktu. Yani serinin tamamının başında değil. Bu yüzden evrenin kurallarını koymaya yetkili isim olup olmadığı kesin değil. Yine de oyuncaklarımızın toplu halde ölmeye en yaklaştığı sahneler de kendisinin çektiği filmlerdendi. Bu konuya kafa yorduğu kesin.
Toy Story Serisinin Diğer Filmleri Unkrich’in Söylediklerine Uyuyor mu?
Serinin ilk filminde komşunun kötü çocuğu Sid bir asker oyuncağın sırtına roket bağlayıp havaya uçuruyorken izlemiştik. Asker parçalara ayrılmıştı ve bütün bahçeye dağılmıştı. Öldü mü? Mümkün. Filmin ilerleyen sahnelerindeyse Wood, Sid’in odasında askerin parçalarını bulmuştu ve bir kutunun içinden yavaşça ayaklanan zombileşmiş bir asker de görmüştük. Hedef kitlesi çocuklar olan bir animasyon filmden bahsederken sık kullanıldığımız cümleler değil bunlar ama Unkrich’in sözlerini de destekliyor. Asker tamamen yok olmadı, parçalara ayrıldı. Bu yüzden her parçası olduğu kadar yaşıyor.
Toy Story sevgi, yalnızlık, insan (oyuncak) olmak, arkadaşlık, kimliğini bulmak gibi pek çok derin konuyla ilgileniyor. Geçen sene çıkan dördüncü filmi çöpe atılmış bir çatalla oynanması sonrasında onun da oyuncak olmasıyla varoluşçuluğa bile girmişti. Yine de ölüm Toy Story için bile ağır bir tema olmalı ki üçüncü film harici pek işlenmedi. Unkrich’in sözlerine inanırsak bir oyuncak için tek ölüm yolu yakılarak veya öğütülerek tamamen yok edilmek gibi duruyor. Ampüte edilmiş oyuncaklar bambaşka bir şekilde de olsa hayatlarına devam ediyor.
Unkrich’in açıklamalarıyla ilgili siz neler düşünüyorsunuz? Farklı teorileriniz var mı? Kayıp Rıhtım Forum’da tartışalım.
* Toy Story 4 İncelemesi
Kaynak: Cinema Blend
Tipik Nasrettin Hoca klişesi bence. Oyuncağın yaşadığına inanıyorsunda öldüğüne mi inanmıyorsun ?