Yapımcılar ve tekel dağıtımcılar arasındaki savaş, bağımsız sinemaların zora girmesi, yükselen kur farkı, birbirini tekrar eden gişe filmleri derken tüm bunların sonuçları da yavaş yavaş hissedilmeye başlandı. 2019’un ilk yarısında sinemaya gitme oranı neredeyse yarı yarıya azaldı. Bu büyük sektör için tehlike çanları uzun süredir çalıyordu. Nihayetinde veri olarak da bilgiler elimize ulaşmaya başladı.
Özellikle film yapımcıları ve sinema sahipleri arasında, yılın ilk aylarında yaşanan gelir paylaşımı tartışması; mevcut duruma ciddi darbe vurdu. Böylelikle ülkede sinemaya giden izleyici oranı %45,1 azalmış oldu. 2019’un ilk yarısıyla birlikte Türk sinema salonları, izleyicisinin neredeyse yarısını kaybetti.
2019 yılının ilk altı ayında sinema sektöründeki gelirlerdeki azalma oranı ise %35. Bu durum, geçen yıla oranla yaklaşık 10.7 milyon daha az bilet satıldığı ve 98.5 milyon Türk lirası (mevcut kurda yaklaşık 17.6 milyon dolar) tutarında bir finansal zararın söz konusu olduğu anlamına geliyor.
Bu rakamlar, son 10 yılda dördüncü kez seyirci sayısının önceki yıla göre önemli ölçüde düştüğünü gösteriyor. 2016 yılının ilk yarısında da %13′lük kayıp olmuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından Haziran ayında yayımlanan veriler de, 2018 yılındaki izleyici kaybının bir önceki yıla göre %5,4 oranında azaldığını göstermişti.
Artık Öğrenci İndirimi de Yok
Patlamış Mısır Savaşları olarak adlandırılan yapımcılar ve dağıtımcı arasındaki sorun, yürürlüğe giren yasayla bir nebze aşılmış oldu. 1 Temmuz itibarıyla geçerli olan bu yeni düzenleme ise sinema salonlarının, filmin yapımcısı ve dağıtıcısı ile imzalanmış bir sözleşme ile belirlenecek indirimli bilet fiyatlandırma olmadan, abonelikler, promosyonlar, kampanyalar ve indirimli bilet fiyatlarının yanı sıra toptan satış yoluyla satış yapmalarını engelliyor.
Sözün özü, öğrenci indirimi dahil pek çok indirimin kaldırıldığı yeni düzende; izleyicinin sinemaya gitmeye devam edebilmesi hayli zor görünüyor.
Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz ne? Yorumlarınızı Forumlarımızda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
Kaynak: Habertürk
Yaşanan sorunlar artık benim de sinemaya gitme isteğimi yok etti…sanırım artık internet yüzünden sinema çağı da kapanıyor
Sinemaya gitme oranı sıfıra düştüğünde mi aklı başına gelecek bu insanların merak ediyorum.
Bilet fiyatlarının yüksek olması yetmezmiş gibi bir de yabancı filmlerde altyazılı seans sorunu var. Bir filmin günde atıyorum beş seansı varsa ikisi altyazı üçü dublajlı oluyor. Yani gerçekten beklediğin bi filme sinemaya gideceksin artık,gerisi netten.
Kendilerine para kazandıran müşterilerini düşününceye kadar düşsün, gerekirse batsın tekeller. Müstakil sinemalar yaşasın, onlara gideriz.
Dün gözüme çarptı bir avm sinemasında tam bilet 24, öğrenci ise 22 TL idi. Başka bir sinemada ise 16-14 TL’ydi. Demek ki isteyen yine bir şekilde yolunu buluyor. Hadi çalışan insan olarak bir şekilde öderiz. Öğrenci arkadaşlar için bence büyük bir meblağ. Ki Sinemia denen bir sinema kartı vardı, geçen sene kullanıyordum, oldukça uyguna geliyordu filmler. 3 filme neredeyse 24 TL ödüyordum. Sinemada artık doğru düzgün film olmayınca ve Netflix daha cazip şeyler sunmaya başlayınca iptal etmiştim onu da. Ama bu gidişle dibi daha çok göreceğini düşünüyorum.
Millet artık basit bir etkinliği yapmak için bile cebini düşünecek hale geliyorsa büyük bunalımlar kapıdadır.
Medya ve yöneticiler kriz yokmuş gibi algı oluşturmaya çalışsalar da derin bir ekonomik kriz var ülkede, araba satışları %50 den fazla düşmüş sinemaya giden sayısının azalmasına mı şaşırıyorsunuz?