in ,

Bilimkurgu Efsanesi Blade Runner’ın Bestecisi Vangelis Hayatını Kaybetti

Vangelis yaşamını yitirdi. Blade Runner ve Chariots of Fire gibi yapımlarla tanınan ünlü Yunan besteci 79 yaşında hayatını kaybetti.

Vangelis blade runner besteci
- Reklam -
- Reklam -

Vangelis hayata veda etti. Oscar ödüllü müzisyen 79 yaşında aramızdan ayrıldı. Yunan besteci özellikle Blade Runner ve Chariots of Fire yapımlarındaki eserleriyle tanınıyordu.

Asıl adı Evangelos Odysseas Papathanassiou olan ancak sanat dünyasında Vangelis olarak bilinen dünyaca ünlü New Age ve elektronik müzik bestecisi aramızdan ayrıldı. Müzisyenin temsilcileri, Vangelis’in tedavi gördüğü Fransa’daki hastanede yaşamını yitirdiğini açıkladı.

1943 yılında Yunanistan’ın Volos kentinde doğan sanatçı, 1981 yılında Hugh Hudson imzalı Chariots of Fire  (Ateş Arabaları) filminde En İyi Müzik Oscar’ını kazandı. Adını dünya çapında duyuran sanatçı, film müziği albümüyle ABD listelerinde 1 numaraya yerleşti.

- Reklam -

Müziği çoğunlukla kendi başına öğrenen Vangelis, Atina’da büyüdü. 1963 yılında Forminx adlı grubu kurdu ve bir süre pop müzik yaptı. Ardından yüksek tempolu rock’nroll, geniş balatlar ve Beatles uyarlamaları geldi.

Ünlü Müzisyen Vangelis Dolu Dolu Bir Kariyeri Ardında Bıraktı

1966 yılında grup dağıldı ve Vangelis bir şarkı yazarı ve yapımcı olarak yeni bir kariyere başladı. Yunan filmlerinin müziklerine katkılarda bulundu. İki yıl sonra kariyerini geliştirmek adına Paris’e gitti ve burada Demis Roussos da başta olmak üzere Progresif Rock dörtlüsü Aphrodite’s Child’ı kurdu. Rain and Tears parçası Avrupa çapında hit oldu. Fransa, Belçika, İtalya ve İngiltere’de listelere girdi.

Gruptan ayrıldıktan sonra film ve televizyon yapımları için müzik üretmeye geri döndü. Carl Sagan’ın popüler televizyon dizisi Cosmos’un soundtrack’lerini besteledi.

Vangelis ölüm haberi

Ridley Scott imzalı Blade Runner (Bıçak Sırtı) filminde Los Angelas’ın karanlık versiyonuna farklı bir tat katmayı başardı. 2005’te Blade Runner’ın öngörülerini överek, “Artık bir tür Blade Runenr dünyasında yaşıyoruz,” dedi.

- Reklam -

Ünlü besteci ayrıca 2004 tarihli Alexander (Büyük İskender), 1992 tarihli 1492: Conquest of Paradise, 1982 tarihli Missing (Kayıp) filmlerindeki müzikleriyle de tanınıyor.

Vangelis, film ve televizyon yapımlarının yanı sıra çeşitli spor etkinlikleri için de müzikler hazırladı. Sidney’deki 2000 Olimpiyat Oyunları, Japonya ve Güney Kore’deki 2002 Dünya Kupası ve Atina’daki 2004 Olimpiyatları dahil olmak için birçok etkinlik için müzikler hazırladı.

Yunanistan başbakanı Kyriakos Mitsotakis de ünlü sanatçının ardından taziyelerini bildirenler arasında katıldı.

Vangelis hakkındaki yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Çok üzgünüm. Çocukluğumuz çok daha yalnızlaştı.

  2. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Müzikleriyle daima yaşayacak.Elveda büyük usta.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

dua lipa barbie filmi oyuncu kadrosu

Grammy Ödüllü Müzisyen Dua Lipa, “Barbie” Filminin Kadrosuna Katıldı

riverdale 7 sezon final

Riverdale Dizisi 7. Sezonun Ardından Ekranlara Veda Ediyor