in ,

Warner Bros. Film Projelerinde Yapay Zekâdan Faydalanacak

Cinelytic’le anlaşan Warner Bros. bazı filmlerin karar süreçlerinde artık yapay zekâdan faydalanacak.

warner bros
- Reklam -
- Reklam -

Hollywood’un dev yapım şirketlerinden Warner Bros., Cinelytic’le anlaşarak firmanın geçen sene devreye giren sistemi yapay zekâ proje yönetiminden faydalanacak.

Warner Bros. yapılan anlaşmayla birlikte sistemin kapsamlı veri tabanından ve olasılık temelli analizlerinden faydalanabilecek.

Entegre platform, bir oyuncunun değerini biçebiliyor ve bir filme dair, sinema salonlarındaki ve diğer yayın ortamlarındaki beklentileri hesaplayabiliyor.

- Reklam -

Tobias Queisser tarafından dört yıl önce kurulan Cinelytic, platformu üç senedir deniyor ve üzerinde çalışıyor.

Şirket 2018’de, T&B Media Global üzerinden 2.25 milyon dolar gelir elde etti ve Ingenious Media ile Productivity Media gibi stüdyolarla anlaşmalar imzaladı. Cinelytic son olarak, 2019’da Playmobil ve Uglydolls gibi başarısız yapımlarla ortaya çıkan STX Entertainment’la anlaştı.

Platform, gişede bir milyar dolar hâsılat yapan Warner Bros.’un yakın örneği Joker gibi gişe sürprizlerine özel bir ağırlık vermeyecek. Onun yerine, çoğunlukla günlük yapım işlerinde kullanılacak ve stüdyolar için daha kârlı olacak pazarlama, dağıtım, vizyon tarihi gibi konularda kararlar verecek.

Cinelytic’in yapay zekâ programı, film festivallerinde oldukça işe yarıyor. Platform, devasa meblağların döndüğü ve şirketlerin dağıtım konusunda birbirleriyle yarıştıkları filmlere değer biçme konusunda doğru fiyatları belirleyebiliyor.

Cinelytic

Warner Bros.’un The Kitchen, Shaft, Godzilla: King of the Monsters gibi 2019’da istenilen hedefe ulaşamayan yapımları da yeniden karar aşamasında yapay zekâdan nasibini alabilir.

Yapay Zekâ Sonrası Sinema Sektöründeki İnsan Gücü Nasıl Etkilenecek?

Cinelytic’in kurucusu Tobias Queisser, bir insanın elinde günler süren bütçe planlama ve bir oyuncunun değerini belirleme sürecini, sistemin saniyeler içinde hesaplayabildiğini söylüyor.

Şirketin dağıtım bölümünde kıdemli başkan yardımcılığı yapan Tonis Kiis ise şunları ekliyor:

- Reklam -

“Her gün, yapımında rol aldığımız ve onları dünyanın dört bir yanına dağıttığımız filmleri etkileyen zor kararlar veriyoruz ve veri tabanı kusursuzlaştıkça seyirciyle daha kolay başa çıkabiliyoruz.”

Hollywood şimdilik bilgisayar algoritmaları yerine insan içgüdüsüne bel bağlamaya devam ediyor. Yapay zekâya ancak senaryo dökümü gibi daha basit işlerde başvuruluyor. Sistemin, sinema sektöründeki iş paylaşımını etkileyeceği ve insan emeğini değersizleştireceği, korkulan olasılıklar arasında.

warner bros.

Queisser ise buna şu cümlelerle karşı çıkıyor:

“Yapay zekâ kulağa ürkütücü geliyor. Ama yapay zekâ yaratıcı süreçte hâlâ rol alamaz. İyi tarafı, rakamları ve devasa veri tabanlarını elinin altında tutabilmesi ve insanın beceremeyeceği şekilde düzlemler ortaya çıkarabilmesi. Yaratıcı süreç içinse, hâlâ deneyime ve içgüdüye ihtiyacınız vardır.”

Ne dersiniz, ileride yapay zekâyı tercih eden başka film stüdyoları da görür müyüz? Gün geçtikçe teknolojiyle daha da içselleşen sinema bundan nasıl etkilenir?

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Todd Phillips, Joker Evrenine Batman’i Dahil Etmek İstiyor

Kaynak: The Hollywood Reporter

Ensar Çırak

İzmir'de doğdu. İlkokulda dramayla uğraştı, futbol oynadı. Sonra basketbola sardı ve daha çok sevdiğini anladı. Küçüklüğünden beri oyunlara hasta. Fantastik edebiyat sever. Ortaokulda arkadaşıyla başarısız bir bilim kurgu denemesi oldu. Zamanında bir sürü balığı vardı ama şimdi hiçbiri yok. Şu sıralar İstanbul'da, üniversiteyle uğraşıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Harry Potter Dizi

Harry Potter Dizisi Duyuruldu: Fantastic Beasts: A Natural History Yolda!

KR Kitap Kulübü #13 Yukio Mişima - Bir Maskenin İtirafları

KR Kitap Kulübü #13 Yukio Mişima – Bir Maskenin İtirafları