in

Yanıltıcı Fragman Yayınlayan Film Yapımcıları Dava Edilebilecek

Yanıltıcı fragman yayınlamak artık dava sebebi. İki izleyici, tanıtımda kullanılan oyuncuyu filmde göremeyince hukuki haklarını kullandı.

Yanıltıcı Fragmanlar Dava Sebebi
- Reklam -
- Reklam -

Yanıltıcı fragman yayınlamak dava sebebi olabilir. Fragmanında Ana de Armas’ın gösterildiği filmde yıldız oyuncunun yer almadığını fark eden izleyiciler, stüdyoya dava açtı.

ABD’nin California bölge yargıcı Stephen Wilson 2019 yılında çıkan ve Amazon’un kiralama servisi üzerinden temin edinen The Beatles temalı Yesterday filminin tanıtımında, yanıltıcı materyal kullanıldığını tespit etti.

Geçen aylarda iki Ana de Armas hayranı Yesterday filmini, fragmanında Ana de Armas’ı gördükten sonra kiraladı. Ancak ikili, yıldız ismin filmin final kurgusundan sonra yapımdan çıkarıldığını fark etti. Bunun üzerine hukuki süreçleri başlatan ikili yapımcılara dava açtı.

- Reklam -

Dava sürecinde şirketin avukatları tarafından yapılan savunmada ise fragmanların “artistik ve dışa vurumcu bir tarzda” ele alındığı söyleniyor. Üç dakikalık tanıtım görüntülerinin filmin genel havasını yansıttığını dolayısıyla “ticari olmayan” amaçlar güttüğü belirtiliyor.

Yanıltıcı Fragmanlar Dava Konusu Oldu

Bölge yargıcı Wilson şirketin savunmasını reddederek fragmanların ticari gösteriler olduğunu ve California Yanıltıcı Reklam Yasası gereğince rekabete aykırı olduğunu söyledi.

“Universal Stüdyoları fragmanların yaratıcı ve editöryel marjinler içerisinde değiştirilebileceği konusunda haklı. Fakat bu düzeltmeler fragmanın içeriğini tamamen değiştirecek düzeyde olamaz. En temelinde fragmanlar, filmi satmak üzere izleyiciye sunulan yapımın bir bölümüdür.”

Yanıltıcı Fragmanlar Dava Sebebi Yesterday

Bunun üzerine avukatlar uzun zamandır fragmanların filmlerde olmayan görüntüleri içerdiğini söyledi. Örnek olarak bir başka Universal filmi Jurassic Park’ı gösteren savunma tarafı, fragmanda yer alan görüntülerin filmin son kurgusunda yer almadığını ifade etti. Bununla birlikte fragmanların ticari kaygılarının olduğunun söylenmesi, filmi beğenmeyen izleyiciler için oldukça subjektif davaların önünü açabileceği görüşü de sunuldu.

- Reklam -

Ana de Armas’ın Yesterday filminde ana karakterinin bir aşk hikâyesi olarak yer alması planlanıyordu. Senaryoda Himesh Patel’ın oynadığı karakterin bir noktada James Corden’ın şovuna giderek Armas’ın karakterine bir serenat yapması gerekiyordu. Fakat bu sahne daha sonrasında izleyicilerin bu aşk hikâyesinin doğru olmayacağını düşünmesi sebebiyle çıkarılmıştı.

Ana de Armas

Amazon üzerinden 3.99 dolara kiralanan Yesterday için iki hayran en az 5 milyon dolarlık bir tazminat istiyor.

“Ana de Armas filmde yok. Gerçekten zarar gördük ve para kaybettik.”

Siz bu dava hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilir ve bizleri Google Haberler platformundan takip edebilirsiniz.

Kaynak: Variety

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Cüce Dinozor Transilvanya

70 Milyon Yıl Önce Transilvanya’da Yaşamış ‘Cüce Dinozor’ Türü Keşfedildi

Yeni Avatar Çizgi Dizisi Toprak Bükücü Odaklı Olacak

Aang ve Korra’dan Sonrasını Anlatacak Yeni Avatar Çizgi Dizisi 2025’te Yayınlanacak