in

Yeni Dune Filmi Romana Sadık Kalacak!

Son gelen haberlere göre Denis Villeneuve’ün yönetmenliğini yaptığı Dune filmi Frank Herbert’in unutulmaz eserine bağlı kalacağa benziyor.

Dune film
- Reklam -
- Reklam -

Son dönem bilimkurgu sinemasının öne çıkan yönetmenlerinden Denis Villeneuve’ün hem yönetmenlik koltuğuna oturduğu hem Eric Roth ve Jon Spaihts ile birlikte senaryo ekibinde yer aldığı bir de yapımcı olarak karşımıza çıktığı Frank Herbert’ün Dune adlı kült eserinin yeni sinema uyarlamasının çekimleri tüm hızıyla devam ediyor.

Gösterim tarihinin 22 Kasım 2020 olarak açıklandığı filmin müziklerinin de Hans Zimmer tarafından besteleneceğinin haberini daha önce sizinle paylaşmıştık. Oldukça görkemli bir oyuncu kadrosunun yer aldığı yapımda, Jason Momoa, Josh Brolin, Dave Bautista, Oscar Isaac, Javier Bardem, Stellan Skarsgård gibi usta aktörlerin yanında Zendaya, Rebecca Ferguson ve Timothée Chalamet gibi isimler kamera karşısına geçecekler.

Arrival ve Blade Runner 2049 gibi son dönemin iki başarılı bilimkurgu filminde imzası bulunan Denis Villeneuve’ün Dune’da nasıl bir yol izleyeceği en merak edilen konuların başında geliyor. Fakat bu iki filmde de sadece yönetmen olarak karşımıza çıkan Villeneuve’ün, Dune gibi son derece derin katmanları olan bir roman uyarlamasının kamera arkasındaki tüm rollerde yer alıyor oluşunun filme ne gibi bir yansıması olacağını öngörmek gerçekten güç. Büyük bir bütçeyi yönetmek, son derece gösterişli bir oyuncu kadrosunu harmoni içerisinde tutmak ve ciddi bir hayran kitlesini tatmin etmekle meşgul olacak olan Villeneuve’ün tüm bunları romanın kumla kaplı sayfalarından beyazperdeye ne kadar aktaracağı tam bir soru işareti.

- Reklam -
- Reklam -

Uyarlama senaryoların kırılma noktası

Nitekim hayranlardan gelecek tepkiler set ekibine kadar ulaşmış olacak ki filmin Frank Herbert romanına sadık kalacağını dair açıklamalar gelmeye başladı. Bu konuda fikirlerini paylaşan isimlerin arasına filmde Mentat ya da diğer adıyla Piter De Vries olarak karşımıza çıkacak David Dastmalchian da katıldı. Blade Runner 2049, Ant-Man, Ant-Man and the Wasp gibi filmlerden tanıdığımız aktör Villeneuve’nin birçok insanın hoşuna gidecek bir film ortaya çıkaracağına dair güveninin tam olduğunu belirtti.
“Denis’in vizyonunun bir parçası olmaktan son derece mutlu ve heyecanlıyım. Zamanımızın en iyi yönetmenlerinden birisi olduğunu düşünüyorum ve onun burada yapacaklarının birçok insanı alıp başka bir diyara götüreceğine inanıyorum. Filmlere katkısı gerçekten inanılmaz. Sadece Arrival ve Blade Runner 2049’a bakarak onun ne kadar yetenekli bir insan olduğunu görebilirsiniz. Hikâye anlatımı noktasındaki başarısını, muazzam görseller ile süsleyip, derin kompleks fikirlerle bağlayıp gerçekçi karakterler ile perdeye aktarmayı başarabilen bir isim,” şeklinde konuşan Dastmalchian’ın Villenueve’den etkilenmiş olduğunu görebiliyoruz.
Dune Film 2 e1560689528240

Sözlerine devam eden Dastmalchian şöyle bir ekleme daha yaptı:

 “Frank Herbert’ın kitabını okudum ve David Lynch’in çektiği Dune filmini de izledim. David Lynch’in büyük bir hayranıyım. Filmde aklımda kalan ve hoşuma giden çok şey var ama açık konuşmak gerekirse filmi izlediğimde üniversiteye gidiyordum. Denis’in filminde yer alacağımı öğrendiğimde geriye dönüp filmi tekrar izlemek istemedim ama kitabı tekrar okudum. Dediğim gibi, kitabın büyük bir hayranıyım. Felsefi derinliği olan bir roman olduğu için hoşuma giden bir sürü yer oldu. Herbert’in bu karmaşıklıktaki romanını Denis’in vizyonu ile dev ekranda izlemek için şimdiden sabırsızlanıyorum. Oyuncu kadrosunun inanılmaz olduğunu da atlamayalım.”
Kendi canlandıracağı karakter hakkında da konuşan oyuncu, “Kitaptan tanıdığımız Piter de Vries’i ekrana yansıtmaya çalışacağım. Filmin konusundan ipuçları verip hevesinizi kaçırmak istemiyorum ama kaynak esere son derece bağlı bir rol olacağını söyleyebilirim. Bu anlamda Dune’u sinemaya Denis dışında başka birinin daha iyi aktarabileceğine inanmıyorum. Onun kadar korkusuz kararlar alabilen birisinin seyircinin beklediği filmi ortaya çıkartacağından hiç şüphem yok,” diyerek sözlerini noktalamış.

Özetlersek; Dune’un çekimleri başladı ve oyuncular filmden oldukça umutlu. Denis’in yönetmenliğinden memnunlar ve film Frank Herbert’in unutulmaz eserine bağlı kalacak gibi görünüyor. Şu ana kadar filme dair duyduğumuz haberler gayet olumlu gidiyor. Umarız film vizyona da bu olumlu görüntü ile girer ve Dune evrenine ve kum solucanlarına layık bir film izleme şansına erişiriz.
Kaynak: geektyrant

Ufuk Yasin Yurtbil

Hikaye anlatıcısı, okur-yazar-inceler, sinemasever, birincilik ödüllü amatör bir öykü yazarı, hayatı dolu dolu yaşamaya hevesli, öğrenmeye aç bir ruh. Meslekten inşaat mühendisi, doğuştan hayalperest, bir tutam bilimkurgu/fantastik kurmaca.

20 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Sıkıyosa kalmasın. (20 bilmem bir séy zırvaliği)

  2. Avatar for rann rann dedi ki:

    İlk yarim saati kurtarırsa olayı kopartır. Gerçekten zor proje. En az 3 saatlik bir film bekliyorum.

  3. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Ben Lotr-Matrix etkisi yapar diye düşünüyorum.

  4. Avatar for CowardlyHero CowardlyHero dedi ki:

    Film 2 part olarak çıkacakmış. Yani ilk kitabı ikiye bölmüşler

  5. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Kitabın ve Mr.Herbert’ın (fırlama oğlu ve onun yardakçısının yazdıklarını dikkate almıyorum bu arada) sıkı bir hayranıyım.
    Bana iyi bilim kurgunun iyi edebiyat olduğunu kanıtlayan yazarlardan biridir.
    Mr. Lynch’in (söylemeden geçemeyeceğim, en sevdiğim yönetmenlerden birine ayıp etmişsiniz) Dune’unu hiç beğenmemiş ve ona da yakıştıramamıştım doğrusu. Şaşılacak bir şekilde, iddiasız oyunculuk ve “hey, bakın ben efektim” diye bağıdan efektlere rağmen mini dizi daha iyiydi ve (Utan David) en azından kitaba olabildiğince sadıktı.
    Biraz umut ve biraz da karamsar bir ruh hali ile bekliyorum. Bakalım ne çıkacak. Umarım “Genç Aragorn’un akılalmaz maceraları” ya da “Numenor’u nasıl batırdım” gibi birşeyle karşılaşmam.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

15 cevap daha var.

Son Eşik

Drizzt Efsanesi “Son Eşik” ile Devam Ediyor

Karkamış Antik Kenti

Karkamış Antik Kenti: Sırları Gizleyen Topraklarda Kazılar Yeniden Başladı