in

Star Wars Sineması Okumaları Çıktı!

Dedalus Kitap, Star Wars hayranlarının kütüphanelerinde bulundurmak isteyeceği, araştırmalardan oluşan bir derleme çıkardı: Star Wars Sineması Okumaları.

star wars sinema kapak
- Reklam -
- Reklam -

Dedalus KitapStar Wars evrenine âşık olanların baş ucuna koyacağı bir kitabı sessiz sedasız çıkardı. Star Wars filmleri üstünden çeşitli konularda yapılan araştırmaların toplandığı bir derleme olarak ortaya çıkan Star Wars Sineması Okumaları geçtiğimiz günlerde raflardaki yerini aldı!

Ülkemizin nüfusu ve hobilerin kıtlığı göz önüne alındığında bu tür işlere pek rastlanmaması pek de anormal değil. Aslında yurtdışında da popüler bir iş değil ancak insanlara kaynak olacak kadar çok araştırma yazıldığı kesin. Bu bakımdan Dedalus Kitap‘ın çıkardığı bu derleme biz Türk okurlar için büyük bir önem taşıyor. Daha önce benzerleri yapılmış olsa da yine sessiz sedasız basımlar olduğundan onlardan kimsenin haberi bile olmadı diyebiliriz. Bunun durumu aynı olmasın diyoruz!

Derleme bizlere oldukça çeşitli konularda detaylı bir araştırma sunuyor. Kitabın ana başlıkları ve kimler tarafından yazıldığı tam olarak şöyle;

- Reklam -
  • Arketipler Üzerinden Star Wars Karakterlerinin Genel Görünümü  – Fatma Okumuş / Burçin Ünal
  • Mitoloji ve Eski Çağ Tarihi Disiplini Bağlamında Star WarsErkan İznik
  • Star Wars’ta Kadın Temsilinin Evrimi: Leia, Padme ve ReyNadide Gizem Akgülgil
  • Çalış(,) Deden Gibi(,) Sorumsuz OlmaFulten Larlar
  • George W. Lucas’ı Yaratanlar; Yazarlar, Yönetmenler ve EfsanelerYağız Uzunonat
  • Bir Pazarlama Aracı Olarak Film Afişleri: Star Wars Afişleri Üzerine Bir DeğerlendirmeSevil Uzoğlu Bayçu
  • Transmedya Öykü Anlatımı Örneği Olarak Star WarsFunda Erzurum
  • Star Wars’un Ekonomi PolitiğiUfuk Küçükcan
  • Görsel Efekt Kullanımında Star Wars’un Geçmişi ve Bugünü Nadide Gizem Akgülgil
  • Star Wars MüzikleriGeorge Christopoulos ve Özge İleri-Christopoulos
  • Aydınlık ve Karanlık Tarafın Mücadelesi: Star Wars’un İdeolojisiS. Serhat Serter

Kitabın kapağı ve tanıtım bülteni ise şöyle;

star wars sineması okumalarıStar Wars; arketipleri, karakterleri, sembolleri, müzikleri, felsefesi, mitolojisi, ideolojisi, ekonomisi, görsel efektleri, tasarımları ve evrensel anlatım dili ile belki de, sinema tarihinin ve popüler kültürün yaşayan en önemli öğelerinden birisi olarak nitelenebilir. Dolayısıyla Star Wars filmleri, izleyicileri, hayran kitlesi ve okuyucuları tarafından daha fazla anlaşılmayı ve anlatılmayı hak etmektedir.

- Reklam -

Dünyada Star Wars üzerine yazılmış pek çok akademik ve referans kitap bulunmakta iken, ülkemizde ise hemen hemen hiç yoktur. Dolayısıyla Star Wars Sineması Okumaları isimli bu kitap, bu nedenle ayrı bir önem taşımaktadır. Bu önem, hem bu çalışmanın ülkemizde Star Wars hakkında yazılan ve basılan ilk akademik çalışma olmasından, hem de Star Wars gibi zengin ve derin bir konunun, çok değerli akademisyenler tarafından birbirinden farklı bakış açıları ile yorumlandığı özgün yazılarından oluşmasından kaynaklanmaktadır.

Star Wars gibi, ülkemizde hatırı sayılır bir hayran ve izleyici kitlesi bulunan bir konunun, farklı perspektiflerden değerlendirildiği bu kitabın aynı beğeni ile okunacağını umuyoruz.

Star Wars evrenine farklı bir bakış atmak için ilginç bir fırsat. Kütüphanemizde bulunması gereken bir kitap gibi duruyor. İyi okumalar efendim!

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

lovecraftin kulleri ust

“Lovecraft’ın Külleri”nden Doğan Bir Korku Romanına Hazır mısınız?

shenzen kapak

Shenzen: Çin’den Bir Gezi Hikayesi Raflarda!