in ,

Bilimkurgu Klasikleri Dizisi’nde 23. Adım: Tanrı Olmak Zor İş

Strugatski Kardeşler’in “Tanrı Olmak Zor İş” adlı eseri, İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri Dizisi’ndeki yerini aldı.

tanri olmak zor is ust
- Reklam -
- Reklam -

Düzgün çevirileri ve basımlarını yıllardır hasretle bekleyen Türk bilimkurgu okurlarıyla, bilimkurgunun kült yapıtlarını bir araya getirmeye tüm hızıyla devam eden İthaki Yayınları‘nın Bilimkurgu Klasikleri Dizisi’nde, 23. sırada Tanrı Olmak Zor İş var. Daha önce diziye Kıyamete Bir Milyar Yıl ve Pazartesi Cumartesiden Başlar ile iki kere daha konuk olmuş Strugatski Kardeşler imzalı Tanrı Olmak Zor İş raflardaki yerini aldı.

1989’da yazarların izni olmadan sinemaya aktarılan ve 2013 yılında daha yetkin bir uyarlamayla 33. İstanbul Film Festivali de dahil olmak üzere pek çok organizasyonda izleyicisiyle buluşan Tanrı Olmak Zor İş’in aynı zamanda ufak bir RPG oyun uyarlaması da bulunuyor. Ortaçağvari manzaralarla bilimkurguyu birleştiren ve Hazal Yalın tarafından çevrilen kitabın tanıtım bülteni ise şu şekilde:

 “KENDİMİ TANRI OLARAK HAYAL EDEBİLSEYDİM, ZATEN TANRI OLURDUM.”

- Reklam -

tanri olmak zor isArkadi ve Boris Strugatski, entelektüel açıdan kışkırtıcı, inanılmaz eğlenceli, cesur ve eleştirel kitaplarıyla “Sovyetler döneminin en büyük bilimkurgu yazarları” sıfatını hak eden yegâne ikili. Tanrı Olmak Zor İş ise insanlığın karanlık geçmişinin kalbine yapılmış en cesur yolculuklardan biri.

İnsanlık, Dünya’nın tıpatıp aynısı olan, üzerindeki insanların karanlık çağdan öteye gidemediği bir gezegene gözlemciler göndermiştir. Bu gezegenin gidişatına müdahale etmelerine hiçbir şekilde izin verilmeyen bu gözlemcilerin asıl amacı insanlığın karanlık çağını her ayrıntısıyla kayıt altına almaktır.

- Reklam -

Büyük bir değişimin kıyısında olan Arkanar Krallığı’nda halk baskı altında yaşamakta, yenilikler beşiğinde boğulmakta, okuma yazma bilenler linç edilmektedir. Bu gezegene gönderilmiş gözlemcilerden biri olan Anton da Don Rumata ismiyle bir asilzade hayatı yaşarken, bir yandan da dönemin aydınlarını kurtarmaya çalışır.

Baştan sona muazzam bir kitap. Derin, yaratıcı, tatmin edici bir hikâye.”
–Ursula K. Le Guin

“Okuduğum en korkutucu bilimkurgu romanlarından biri.”
–Thedore Sturgeon

Kitabın çevirisi Hazal Yalın‘a ait. Şu anda ön siparişte olan eserin çıkış tarihiyse 23 Haziran. Okuma listeleri de giderek kabarırken, Sovyet bilimkurgusunun aykırı kardeşlerinin kaleminden çıkmış kıymetli bir eserin daha kervana katıldığını görmek sevindirici. Umarız gerisi de çorap söküğü gibi gelir!

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Oblomov İncelemesi - İvan Gonçarov

Oblomov: Bir Yaşam Tarzı Olarak Oblomovluk

black mirror netflix

Black Mirror Kitap Olarak Geliyor