in ,

Efsanevi Türk Hakanı Alp Er Tunga’nın Mezarı Bulundu İddiası

Alp Er Tunga’nın mezarı bulundu iddiası heyecan yarattı. Prof. Dr. Necati Demir, efsanevi Türk hakanı hakkında heyecan verici bir açıklamada bulundu.

Alper Tunga nın mezarı
- Reklam -
- Reklam -

Alp Er Tunga’nın mezarı bulunmuş olabilir. Efsanevi Türk hakanına dair yeni bilgilerin ortaya çıktığı Prof. Dr. Necati Demir tarafından duyuruldu.

Gazi Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Necati Demir, Türk kültür dünyasını heyecanlandıracak haberi Twitter hesabı üzerinden paylaştı.

Demir gönderisinde şu ifadelere yer verdi:

- Reklam -

“Türk dünyasına saygı ile duyurumuzdur… Türklüğün ortak atası Alp Er Tunga’nın mezarı Buhara’da tarafımca bulunmuştur. Ayrıntılı bilgiler önümüzdeki günlerde… Türk dünyasına selam olsun…”

Türk dili, tarihi ve kültürü üzerine araştırmalar yapan Prof. Dr. Necati Demir Özbekistan’ın Buhara şehrinde uzun süredir araştırmalar gerçekleştiriyordu. Demir şu an için konuya dair detaylı açıklamalarda bulunmadı.

alp er tunga mezar yeri

Prof. Dr. Necati Demir Hürriyet gazetesine yaptığı kısa değerlendirmede detayların yakında açıklanacağını belirtti:

“Eski Arap ve Fars kaynaklarında Alp Er Tunga’nın mezarının Buhara’da olduğu geçiyordu. Bölgedeki tarihçi ve araştırmacılardan da destek aldım. Detaylarını önümüzdeki günlerde açıklayacağım.”

Lisans eğitimini Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde tamamlayan Necati Demir, yüksek lisansını Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili ve Edebiyatı üzerine, doktorasını ise Selçuk Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türk Dili üzerine yapmıştı.

Efsanelere Konu Olan Alper Tunga’nın Mezarı Bulunmuş Olabilir

Türk hakanı Alper Tunga hakkında bilinenler oldukça sınırlı. Kendisi hakkında edinilen gerçeklerin kaynakları ise çeşitli destanlara ve yazıtlara dayanıyor.

- Reklam -

Milattan Önce 7. yüzyılda yaşadığına inanılan Alp Er Tunga, Saka Türklerinin lideri olarak tanınıyor. Efsaneler, kendisinin İranlılarla mücadele ettiğini, Türkistan, İran ve Azerbaycan’ı kapsayan “Turan İmparatorluğu”nu kurduğunu kaydediyor.

alp er tunga mezar

Türk tarihi hakkında yazılmış olan en eski edebi ve siyasi metinlerden birisi olan Divan-ı Lügat-it Türk’te de Kutadgu Bilig’de de kendisinin hükümdarlığından ve savaşçı kimliğinden bahsediliyor.

İran’ın meşhur şairi Firdevsi ise Şehname eserinde Alp Er Tunga’dan “Afrasiyab” adıyla bahsediyor ve onu İran’ın baş düşmanı olarak tanımlıyor.

Mezarın Merv’de Olduğuna İnanılıyordu

Selçukluların da atası olarak kabul edilen Alp Er Tunga’nın mezarına dair bugüne kadarki araştırmalar Türkmenistan’ın Merv şehrine odaklanmıştı. Alper Er Tunga tarafından kurulan ve bir bilim – kültür merkezi hâline getirilen bu şehir, aynı zamanda efsanevi hakanın ülkesini yönettiği yer olarak da kayıtlara geçmişti. 2012 yılında, aranan mezarın Merv’de olduğuna dair haberler de ortaya çıkmıştı.

Konu şu an için bir iddiadan öteye geçebilmiş değil. Prof. Dr. Necati Demir’in yayımlayacağı çalışmaların sonuçları ise merakla bekleniyor.

Siz bu gelişme hakkında ne düşünüyorsunuz? İddialar doğru olabilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Hürriyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Epichan Epichan dedi ki:

    Hoca bunu nereden anlamış çok merak ettim. İskitlerden şuana kadar sadece bir vazo üzerinde bir cümle yazı ortaya çıktı. Bunun dışında ben daha okumadım. Belki vardır akademik yayınlarda ama hocanın iddiası çok abartı geldi. Attila’nın mezarı bulundu dese daha inandırıcı olurdu.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Venom 3 Spider-Man

Venom 2 Filmi, Marvel’ın Spider-Man Evrenindeki Düğümü Çözüyor

Yabancı Bedenler - Cynthia Ozick

Amerika’nın Yaşayan En Önemli Yazarlarından Cynthia Ozick “Yabancı Bedenler” ile Türkçede