in

Kariye Müzesi Fresklerine Veda: Camiye Çevrilen Müzede Fresk ve Mozaikler Kapatıldı

Kariye Müzesi, Ayasofya’nın ardından camiye çevrildi. 30 Ekim’de ibadete açılacak yapıda yüzlerce yıllık fresk ve mozaikler kapatıldı.

Kariye Müzesi Cami Fresk Mozaik
- Reklam -
- Reklam -

İstanbul’un tarihi sembollerinden Kariye Kilisesi, Ayasofya’nın ardından camiye dönüştürüldü. Kariye Camisi, 30 Ekim’de yeniden ibadete açılacak. Kariye Müzesi tavanını süsleyen fresk ve mozaikler ise kılınacak cuma namazı için kapatıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 30 Ekim 2020 tarihindeki cuma namazı ile Kariye’nin ibadete açılacağını duyurdu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat ise Kariye’deki fresk ve mozaiklere dikkat çekti.

İstanbul’un Fatih ilçesinde bulunan Kariye Müzesi, 30 Ekim’den sonra işlevini cami olarak sürdürecek. Duyuru, Diyanet İşleri Başkanı’ndan geldi.

- Reklam -

72 yıl sonra ibadete açılacak olan Kariye için Erbaş Twitter hesabı üzerinden şu açıklamayı yaptı:
“Diyanet İşleri Başkanlığımıza devredilerek yeniden ibadete açılmasına karar verilen Kariye Camii inşallah 30 Ekim’de Cuma namazı ile birlikte yeniden cemaatine kavuşacak. Cenab-ı Hak minarelerinden ezan seslerini eksik etmesin. Milletimize ve tüm İslam alemine hayırlı olsun.”

“Kariye Fresk ve Mozaiklerinin Kapatılması Yapının Karakterini Öldürüyor”

Müzede gerçekleştirilen çalışmalar sonrasında Hz. İsa tasvirleri ve diğer Hıristiyan sembolleri beyaz perdelerle kapatıldı.

Ortaya çıkan yeni görüntüyü Twitter hesabı üzerinden kamuoyu ile paylaşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat şöyle konuştu:
’’Dünya sanat tarihinin baş yapıtlarından Kariye fresk ve mozaiklerinin kapatılması ne yazık ki yapının karakterini ve sanatsal değerini öldürecek vasıfısızlıkta. Solda eski hali, sağda yeni hali. Proje Türkiye kültür mirası yöneten ve koruyan bakanlık ve kurumları.’’

Kariye Kilisesi Hakkında

İlk olarak 6. yüzyılda Bizanslılar tarafından kilise olarak inşa edilen yapı, İstanbul’un Osmanlı’nın eline geçmesinin ardından, 1511 yılında Sultan II. Bayezid’in sadrazamlarından Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi.

Bizans dönemi boyunca kilise olarak kullanılan yapı, fethin ardından cami olarak kullanıma açıldı.

Kariye Müzesi Cami Kilise

534 senesinde I. Justinianus döneminde Aziz Teodius tarafından inşa edilen kilise, günümüze dek defalarca restore edildi. 1945 yılında ulusal anıt olarak ilan edilen bina, 1948 senesinde ise Müzeler İdaresi’ne bağlanarak müze halini aldı.

Kariye, günümüze dek korunmuş olan mozaik ve freskleri ile dünya çapında bir üne sahip.

Peki siz bu değişimi nasıl karşılıyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Napolyon Bonapart: Hayatı Hakkında 15 Destansı Bilgi

Kaynak: BirGün

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Yanlış biliyorsam düzeltilsin: Bildiğim kadarıyla bu yapılan paravan sadece namazlar esnasında kapatılacak ve daha sonra tekrar açılacak dolayısıyla başlıkta ajite edildiği gibi ‘‘KARİYE MÜZESİ FRESKLERİNE VEDA’’ şeklinde bir durum söz konusu değil galiba. Tabii ilk önce arkeofilide gördüğüm bu haberi hazırlayanlar sanırım bu küçük ayrıntıları yazmayı unutmuşlar. Gerçekten tarihi değeri olan fresklere bir şey yapılsaydı bir şeyler derdik.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Enola Holmes kitap Kayıp Marki Vakası Nancy Springer

Enola Holmes Kitabı Kayıp Marki Vakası Yeniden Raflarda

Black Narcissus Fragmanı

Black Narcissus Fragmanı: Kült Roman Şimdi de Dizi Oluyor