in , ,

Kazıklı Voyvoda’ya Ait 550 Yıllık Genetik İzler Araştırılıyor: “Kont Drakula” Hakkında Yeni İpuçları Ortaya Çıkabilir

Kont Drakula hakkında yeni detaylar, 15. yüzyıldan kalma bir mektup sayesinde gün yüzüne çıkıyor. Araştırmacılar, Kazıklı Voyvoda’nın genetik izlerinin peşine düştü.

Kont Drakula Genetik Analiz
- Reklam -
- Reklam -

Kont Drakula’nın genetik izleri tespit edildi. Bram Stoker’ın ünlü vampir hikâyesine ilham olduğu düşünülen, esir düşen askerleri kazığa oturttuğu için “Kazıklı Voyvoda” olarak anılan III. Vlad hakkında yeni detaylar ortaya çıkabilir.

III. Vlad’ın kaleme aldığı ve 15. yüzyıla tarihlenen mektubu, ilginç bir araştırmaya konu oldu. Gleb ve Svetlana Zilberstein adlı bilim insanları tarafından yürütülen çalışmada, Kont Drakula’nın mektuplarında ter, parmak izi ve tükürük izlerinden genetik materyaller elde edilmesi hedefleniyor.

“Protein dedektifleri” olarak adlandırılan ikilinin yürüttüğü çalışma sayesinde, Kont’un fiziksel bir tasvirini oluşturmakla kalmayıp içinde bulunmuş olduğu çevresel koşulları da ortaya çıkarabilir.

- Reklam -

Kont Drakula Genetik Analiz Mektup

Kont Drakula’nın Genetik İzleri, III. Vlad’a Dair Yeni Bilgileri Ortaya Çıkartacak

Gleb Zilberstein, Kont Drakula’nın molekülleri üzerinde çalıştıkları zamanın tuhaflığını şu şekilde anlatıyor:

“125 yıl önce Bram Stoker’ın Drakula romanının yayımlandığı aynı günde, Vlad Drakula’nın molekülleri ile uğraşmamız gizemli oldu. Özellikle bu tarih olsun diye planlamamıştık. Drakula’nın moleküllerini çıkardıktan sonra, tüm gece yağmur yağdı, köpekler uludu ve şimşek çaktı. Gerçekten büyülü bir atmosferdi. Kont Drakula Rumen arşivlerinden çıkışını kutsuyordu.”

Bu iki bilim insanın yaptığı çalışma, birkaç yönden benzerlerinden ayrılıyor. Çünkü tarihte adı geçen önemli kişilerden arda kalan nesnelerdeki biyokimyasal izlerin üzerinde çalışıyorlar. “Tarihi biyomoleküller” tespit ettiğinde, araştırmacılar onları analiz etmeye başlıyorlar. Buldukları moleküllerin DNA’dan daha sabit olduğunu belirten Zilberstein, bu moleküllerin ait olduğu insanın yaşamı hakkında daha çok bilgi sağladığını ifade ediyor.

Vlad Dracula

Bilim insanlarının yeni durağı ise Kont Drakula’nın 4 Ağustos 1475 tarihli mektubu oldu. Kazıklı Voyvoda bu mektubu Sibin şehrine bilgilendirme amaçlı yazmış. Kont, mektupta oraya gelip bir süre ikamet edeceğini bildirmiş. Araştırma sonucuyla adı efsanelere karışan Drakula’nın günlük yaşamına dair yeni bilgiler ortaya çıkmış olacak.

- Reklam -

Bulgakov, Çehov ve Orwell de Araştırılmıştı

Zilbersteinlar, uzun zaman önce ölmüş insanların dokunduğu eşyalardan çıkarılan proteinlerle yapılan biyokimyasal analizlerle adlarından söz ettiriyor. İkilinin ilk deneyleri Sovyet yazar Mihail Bulgakov’un Usta ve Margarita eserine ait orijinal el yazması üzerinde olmuştu.

Gleb Zilberstein araştırmalarını şu şekilde anlatıyor:

“Bulgakov’a ait el yazmalarının üzerinde morfine ve böbrek hastalığına işaret eden izler bulmuştuk. Bu da, kitabı böbrek ağrılarını dindirmek için içtiği ilaçların tesiri altında yazdığını kanıtlıyor.

“Bulgakov’dan sonra, Anton Çehov’un öldüğünde üzerinde olan gömlek ve mektupları üzerinde çalıştık. Çehov tüberküloz hastasıydı ve ağrı kesici birçok madde kullanmıştı. Fakat ölüm nedeni felçti. Çehov’dan sonra George Orwell’in mektuplarını inceledik. Orwell’de de İspanya’da yakalandığı tüberküloz hastalığına dair izler bulduk.”

Drakula’nın kökenine dair daha fazla bilgi için tarihçi ve yazar Mehmet Berk Yaltırık’ın bu bağlantıdaki yazısına göz atabilirsiniz.

Bu araştırmayı siz yapıyor olsaydınız kimin genetik izlerini sürmek isterdiniz? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

İlk Göktürk - Sanat Yönetmeni Sonja Klaus

Alper Çağlar’ın “İlk Göktürk” Filmine Hollywood Takviyesi: Dünyaca Ünlü Sanat Yönetmeni Projeye Katıldı

God of War Dizisi Amazon Prime Video

Amazon’dan “God of War” Dizisine Yeşil Işık: Yapımın Başında Zaman Çarkı Uyarlamasından Rafe Judkins Var