in ,

Mohaç Meydan Muharebesi’nin Gerçekleştiği Konum Tespit Edildi

Mohaç Meydan Muharebesi’ne ev sahipliği yapan alan ortaya çıktı. Yalnızca iki saat süren ve Osmanlı’nın üstün geldiği savaşa dair yapılan araştırmadan yeni sonuçlar yayımlandı.

Mohaç Meydan Muharebesi Nerede Yapıldı? Konumu Tespit Edildi
- Reklam -
- Reklam -

Mohaç Meydan Muharebesi tam olarak nerede yapıldı? İşte bu soruyu yanıtlayacak yeni bir araştırma yayınlandı. Osmanlı İmparatorluğu’nun Macaristan’ı hakimiyet altına almasıyla sonuçlanan ve yalnızca iki saat sürdüğü için tarihin en kısa meydan muharebesi olarak da bilinen savaşa dair yeni bilgiler ortaya çıktı.

620 yıllık geçmişiyle Dünya Tarihi açısından önemli bir yer tutan Osmanlı İmparatorluğu, gerileme ve parçalanış dönemine kadar birçok zafer elde etti. Ancak bunlar arasında en ilginç olanlarından biri hiç kuşkusuz Mohaç Meydan Muharebesi’ydi. Gerek Osmanlı’nın Avrupa’da elde ettiği en önemli toprak kazanımı olması gerekse tarihin en kısa muharebesi olması nedeniyle Mohaç Meydan Muharebesi, akıllarda yer edinen bir savaştı. 29 Ağustos 1526’da Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki Osmanlı ordusu ile Macaristan Kralı II. Layoş komutasındaki Macar ordusu arasında gerçekleşen savaş, sadece iki saat sürmüş ve Osmanlı’nın zaferiyle sonuçlanmıştı.

Şimdi de Macar bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ile söz konusu muharebenin tam olarak nerede olduğu tespit edildi. Araştırmacılar, savaşta Macar Hristiyan ordusunda yer alan Papaz Istvan Brodaric’in notlarını buldular. Notlarda, yeniçerilerin Földvar isimli bir köyün önünde düzen aldığı yazıyordu. Ayrıca Osmanlı ordusunun sahip olduğu 150 topun da aynı köyün önünde dizildiğinin bilindiği belirtildi.

- Reklam -

Mohaç Meydan Muharebesi Nerede Yapıldı? Konumu Tespit Edildi

Konuyla ilgili ilk araştırma 2018 yılında başladı. Macar Bilimler Akademisi tarafından sağlanan araştırma fonu sayesinde Pecs Üniversitesi ve Sosyal Bilimler Araştırma Merkezi’nden Prof. Dr. Norbert Pap proje yöneticisi oldu. AA’ya konuşan Pap, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Mohaç Savaşı bugünkü Macaristan’da bulunan Mohaç kentinin güneyinde bir yerlerde gerçekleşti ama savaşın tam olarak nerede olduğu hakkında Macaristan’da 100 yıldır devam eden tarihi bir tartışma vardı. Savaşın, Mohaç kentine bağlı Satorhely bölgesinde yapıldığı düşünülüyordu ama yapılan incelemelerde bu yerin 1700’lü yıllarda oluşturulduğu belirlendi. Savaşın yapıldığı Földvar bölgesi bugüne kadar hiç kimse tarafından bilinmiyordu. Bu yüzden savaş alanı ile ilgili son 100 yılda, Mohaç kentinin doğusunda, batısında hatta Hırvatistan’ın bir bölgesinde olduğuna dair 16 teori ortaya atıldı.”

Mohaç Meydan Muharebesi’nin Yapıldığı Földvar Köyü 1700’lü Yıllara Kadar Ayakta Kaldı

Papaz Brodaric’in notlarında yer alan köyün sakinlerinin savaştan sonra köye döndüğünün bilindiğini söyleyen Pap, kaynaklara göre köyün 1703’e kadar ayakta kaldığının net şekilde tespit edildiğini de belirtti. Sonunda yaptıkları araştırma sonuçlarına göre Földvar köyünün Borza-Major bataklığı civarında olduğunu tespit edildi. Pap, gerçekleştirdikleri jeofizik incelemelerin bölgede Orta Çağ’a ait büyük bir yerleşim biriminin izlerini gösterdiğini de sözlerine ekledi.

“Földvar köyünün bulunması ciddi bir olay. Orada arkeolojik kazıların yapılması gerekli. Hatta bu köyün yerini işaret eden bir harita da bulduk. Macaristan Milli Szechenyi Kütüphanesi’nde bu el yazması harita mevcut. Bu köyün 1526’da yok olmadığını 1703 yılına kadar ayakta kaldığını kesinlikle biliyoruz. Savaş öncesi köyden kaçanlar daha sonra geri döndü. Türk kaynaklarda bu köyün vergi verdiği bilgileri de mevcut. Bu köy, muhtemelen bölgedeki bazı diğer köyler gibi Sırplar ile Macarlar arasındaki savaş yüzünden yok oldu.”

- Reklam -

Mohaç Meydan Muharebesi Nerede Yapıldı? Konumu Tespit Edildi

1630 ve 1631 yılları arasında IV. Murat döneminde Topkapı Sarayı’ndaki Revan ve Bağdat Köşkü’ne benzer bir şekilde Macaristan’da Mohaç Savaşı Anıtı’nın yaptırıldığı da araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. Savaş sırasında hayatını kaybeden Osmanlı askerlerinin de doğrudan bu bölgeye defnedildiği belirtildi.

Son olarak bölgede insan kemiklerinin bulunduğu iki yer daha tespit ettiklerini söyleyen Prof. Pap, kazılar sonucu daha fazla toplu mezar bulunma olasılığının da yüksek olduğunu açıkladı.

Mohaç Meydan Muharebesi’nin önemi konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Sputnik News

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Elmakurdu23 Elmakurdu23 dedi ki:

    Bu savaş hakkında bir bilgi vereyim. Savaşa giden yeniçeriler askerlerine Oğuz Kağan’ın savaş hikayeleri anlatılmıştır. Aynı zamanda bu savaş da uygulanan hilal taktiği çok başarılı olamamıştır çünkü Macarlar Atilla’nın soyundan geliyorlar. Yani onlar da orta asyalı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yahya Abdul-Mateen II Yapım Şirketi netflix house eleven10

Yahya Abdul-Mateen II Kendi Yapım Şirketini Kurdu: Netflix ile Yeni Projelere Atılacak

the penguin catwoman pandemi batman koronavirüs Danny DeVito

The Penguin, Danny DeVito’nun Batman Çizgi Romanında Dünyayı Koronavirüs Salgınından Kurtarıyor