in ,

Hollanda Ulusal Arşivi’nden Çıkan Nazi Haritası, Define Avcılarını Harekete Geçirdi

Hollanda Ulusal Arşivi’nden dijitale aktarılan II. Dünya Savaşı yıllarından kalma Nazi haritası, define avcılarının iştahını kabarttı.

Nazi Hazine Haritasi Define Avi
- Reklam -
- Reklam -

Hollanda Uusal Arşivi dijitalleştirme çalışmaları sırasında, Alman bir Nazi askerine ait haritanın internete yüklenmesi define avcılarını harekete geçirdi.

Naziler II. Dünya Savaşı’nın son günlerinde, işgal altındaki Avrupa’dan çekilirken dört Alman askeri Hollanda kırsalında hiçliğin ortasına bir yığın altın ve mücevher gömdü. Aradan geçen 80 yılın ardından, saklı hazinenin bulunmasına dair umutlar Hollanda Ulusal Arşivi’nin dijitalleştirilmesiyle tekrar yeşerdi.

Madeni paralar, saatler, mücevherler, elmaslar ve diğer değerli taşlarla dolu dört mühimmat kasasından oluşan hazinenin 1945’te en az 2 milyon veya 3 milyon Hollanda guldeni değerinde olduğu düşünülüyor. Bu da bugünün parasıyla yaklaşık 15.85 milyon sterline (yaklaşık 364.5 milyon TL) eşdeğer.

- Reklam -

Nazi Hazine Haritası Define Avcıları

Geçen hafta, 1.300’den fazla tarihi belgeyi yayınlayan arşivde danışman olarak çalışan Annet Waalkens gelişmeleri, “Pek çok araştırmacı, gazeteci ve amatör arkeolog gerçekten ilgili ve heyecanlılar,” ifadesiyle değerlendirdi.

Nazi Hazine Haritası Birçok Başarısız Girişimde Kullanılmıştı

Araştırmacılar, hazinenin Arnhem yakınlarındaki Ommeren’e bağlı Betuwe köyünde, bir kavak ağacının dibine gömüldüğüne inanıyor. Hazine, uzun süredir define avcılarının ilgi alanında yer alıyordu.

O zamanlar Arnhem’de bulunan eski Nazi askeri Helmut Sonder, bu kıymetli eşyaları arkadaşlarıyla beraber Ağustos 1944 tarihinde Rotterdamsche Bank’ın Arnhem kentindeki şubesinden çalındığı aktardı. Sonder’in diğer üç arkadaşı savaştan sağ çıkamamıştı.

Sonder, yağmada ele geçirdikleri değerli eşyaları bir tür cephane sandığına koyarak Sommeren’de gömdüklerini ifade etmişti. Hazinenin gömülü olduğu alanı tasvir eden harita, Helmut Sonder tarafından Hollandalı yetkililere teslim edilmişti.

Nazi Hazine Haritası Define Avı - Hollanda

Ardından II. Dünya Savaşı’nda servetlerini yitiren insanlardan sorumlu bir kuruluş olan Hollanda Varlık ve Mülk Yönetimi Enstitüsü Beheersinstituut; Nazi hazine haritası için harekete geçti.

- Reklam -

1946-47 yılları arasında Beheersinstitut üç başarısız arama gerçekleştirdi. İlki donan zemin nedeniyle başlamadan bitti. Metal dedektörler yardımıyla yapılan ikinci arama da sonuçsuz kaldı. Üçüncü aramada Helmut Sonder de dahil oldu ancak tanığın deneyimine rağmen kazı sonuçsuz kaldı.

Arşiv çalışanları, Nazi hazine haritasının kimin tarafından yapıldığından emin değiller. Ancak tahminler, Alman askerlerinden biri tarafından çizildiği yönünde. Helmut Sonder’in teslim etmesinin ardından, mülk sahiplerinin mali çıkarlarını korumak adına uzun yıllar yayınlanmamak şartıyla Beheersinstituut arşivlerine kaldırıldı.

Hazinenin Akıbeti Belirsizliğini Koruyor

Hollandalı yetkililer, hazinenin akıbetine dair çeşitli teorilere sahipler. Hazinenin gömüldüğü tarihte, olaya şahit olan gizemli bir Alman askeri tarafından çıkartılmış olabileceği ihtimallerden birisi. Bir diğeri ise üçüncü kazı sırasında bölgede karşılaşılan iki Amerikalı subayla ilgili.

Nazi Hazine Haritası Define Avı Alman Asker

Hollanda arşiv ekibi, haritanın dijitale aktarıldığını ve artık yeni yayınlanan belgelerle birlikte hazinenin bulunabileceğine inandıklarını belirtiyor. Ulusal Arşiv yetkilisi Annet Waalkens, “Hazinenin hâlâ orada olduğunu umut ediyorum. Hazine gün yüzüne çıkartıldığında, belki gerçek sahiplerinden bazılarının izini de sürebiliriz,” ifadesini kullanıyor.

Nazi hazine haritası hakkında sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı ve bizleri Google Haberler üzerinden takip etmeyi unutmayın.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Rami Kütüphanesi

2 Milyondan Fazla Kitaba Ev Sahipliği Yapan “Rami Kütüphanesi” Okurla Buluşuyor

Phineas and Ferb Yeni Sezonlar ile Dönüyor

Disney’in Sevilen Çizgi Dizisi “Phineas and Ferb” Yeni Bölümleriyle Geri Dönüyor