in ,

Dükkânında Sadece Tek Bir Kitap Satan Japon

Japonya’daki Morioka Shoten adlı bir kitap dükkânı, müşterilerine her hafta sadece tek bir kitap sergileyerek ilginç bir konsepte imza atıyor.

Japon Kitapçı
- Reklam -

Bir kitap mağazası düşünün. Ama içerisinde sadece tek bir yazarın tek bir eserinin baskıları olsun. Dükkânın içinde ve duvarlarına o kitaba eşlik eden resimler ve eşyalar var. Üstelik yazarı ve editörü de orada… Ve kitabı istediğiniz kadar incelemek, hakkında saatlerce sohbet etmek, yazarıyla ve editörüyle bizzat görüşmek elinizde. Nasıl fikir ama?

Yoshiyuki Morioka’nın Tokyo’nun Ginza bölgesinde, işlek caddelerin biraz uzağında ve tenha denebilecek bir köşede açtığı Morioka Shoten (Kitapçı Morioka) tam da bu konsept üzerine kurulu işte. Geçtiğimiz mayıs ayından beri faaliyet gösteren dükkân bugüne dek dünya çapından bir sürü ziyaretçi çektiği gibi 2000’den fazla satışa da imza atmış. Yoshiyuki Morioka bu fikri nasıl bulduğunu şu sözlerle anlatıyor:

“Ginza’daki bu kitap dükkânını açmadan önce, Kayabacho’da 10 yıl boyunca başka bir tane işletiyordum. Orada, stoklarımda yaklaşık 200 farklı kitap çeşidi olurdu ve yılda birkaç kez yeni bir kitabın tanıtımını yapardım. Bu tür etkinliklerde dükkânımı sadece tek bir kitap için bir sürü insan ziyaret ederdi. Bunu bir süre boyunca tecrübe ettikten sonra bir kitapçının belki de tek bir kitapla işletilebileceğine inanmaya başladım.”

- Reklam -

morioka shoten 001

Mağazada Bir Hafta Boyunca Sadece Tek Bir Kitap Satılıyor

Yoshiyuki Morioka bir hafta boyunca mağazasında tek bir yazarın tek bir eserinin baskılarını satıyor. Şimdiye dek Finlandiyalı ünlü yazar Tove Jansson’ın The True Deceiver (Gerçek Hilebaz) adlı romanı ile Hans Christian Andersen’in Peri Masalları’nın yanı sıra pek çok Japonca eseri sergilemiş dükkânında.

“Yalnızca bir kitap satan bu dükkân ‘tek bir kitaba adanmış sergiler düzenleyen bir yer’ olarak da tanımlanabilir. Örneğin çiçeklerle ilgili bir kitap satarken dükkânda o kitabın içerisinde sahiden de yer alan çiçekler sergilenebilir. Aynı şekilde, yazarlardan ve editörlerden de mümkün olabildiği kadar burada bulunmalarını istiyorum. Bu, iki-boyutlu bir kitabı ambiyans ve tecrübeyle üç-boyutlu bir hâle getirme girişimi. Müşterilerin ya da okurların kitabın içine giriyormuş gibi hissedeceklerine inanıyorum.”

- Reklam -

Yoshiyuki Morioka

Morioka e-kitaba yapılan milyonlarca dolarlık yatırıma rağmen kitabın “özel bir çekimi olan, fiziksel bir obje” olduğuna ve her zaman da öyle kalacağına inanıyor.

Siz bu fikre nasıl yaklaşıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Hayallerdeki Meslek: Fransa Kırsalında ‘Eviyle Birlikte’ Gezen Kitapçı

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for crusherma crusherma dedi ki:

    Bu haberi daha önce de okumuştum ve yine aynısını düşünmüştüm. Çıkardığım ders:

    Girişimcilik adına bazen çok boş işler ve atılımlar yapılabilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1002. Gece Masalları

1002. Gece Masalları: Türk Yazarlardan Fantastik Derleme

Deadpool Yaşayan Ölülerin Gecesi

Deadpool Yaşayan Ölülerin Gecesi | Tanıtım