in

Terry Goodkind Bu Defa da Kapağı “Seksist” Olduğu İçin Beğenmediğini İddia Etti

Yeni kitabının kapak görselini sosyal medyada acımasızca eleştirip alaya alan Terry Goodkind’dan, gelen eleştiriler üzerine yine tartışma yaratacak bir savunma geldi.

goodkind shroud of eternity
- Reklam -
- Reklam -

Terry Goodkind adı pek çoğumuz için Doğruluk Kılıcı demek. Ayrıca kendisi yaşayan usta fantazya yazarları arasında gösterilen de bir isim. Ancak geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesabında paylaştığı bir karalama yazısıyla pek çok kişinin tepkisini çekmişti. Yani kitabı Shroud of Eternity‘nin kapak görselini paylaşarak “gülünecek kadar kötü” gibi sözlerle eleştirmesinin yanı sıra, kapağa dair fikirlerini söyleyecek rastgele on kişiye kitabı imzalı olarak hediye edeceğini de belirtmişti.

Başta kitabın çizerinden olmak üzere, pek çok hayranından büyük tepki gören Goodkind’a tepkiler Kayıp Rıhtım forumlarında da yankı bulmuştu. Şimdiyse yazardan ilginç bir savunma geldi.

Geçtiğimiz günlerde kapağın çizeri Bastien Lecouffe-Deharme Shroud of Eternity Terry Goodkindyazarla şahsen hiç görüşmediğini ve bundan sonra da asla çalışmayacağını bildirmişti. Goodkind ise bu olaya oldukça tartışmalı bir yöntemle cevap verdi: Köpeğinin kitabın kapağını yalayan bir videosuyla. Ardındansa eleştirisini bir kademe daha ileri götürüp beğenmeme nedenini kapaktaki kadın başkarakterin seksist (cinsiyetçi, ayrımcı) biçimde tasvir edildiğini ve kitaptaki tanımıyla uyuşmadığını şu sözlerle belirtti:
“Güçlü kadın karakterlerin merkezinde olduğu hikayeler yazıyorum. Yayıncımın anlaştığı bu seksist kapağa itiraz ettim. Tamamıyla kurguyla alakasız bir kapak. Belli ki çizere 70’lerdeki ucuz fantazi dergilerinin kapaklarına benzer seksist bir fantazi kapağı çizmesini söylemişler. Çizer bu konuda açıkça yetenekli;  bu bayağı görünüşü yeniden yaratma konusunda takdire layık bir iş ortaya koymuş.”
Doğruluk Kılıcı‘nı okumuş biri olarak tam bu noktada Goodkind’a bir soru yöneltmek istiyorum. Kendisinin güçlü kadın karakterler yazdığını belirttiği noktada neden ilk kitabında Kahlan karakterine Pamuk Prenses muamelesi yapıyordu? Şöyle ki Pamuk Prenses masalı kadına çizilen çirkin portrenin önemli örneklerinden biridir. Üvey annesinden kaçarken girdiği cüceler evinde, can güvenliği olmamasına karşın sanki hiçbir şey yokmuş gibi yıkar, temizler, paklar, yemek yapar. Canı tehdit altındayken bile kadınlık görevlerini aksatmaz. Çok benzerini Doğruluk Kılıcı 1: Büyücünün İlk Kuralı‘nda görürüz. Kendisinden İtirafçı Ana diye korku duyulurken, erkeklerin konuştuğu ortamlarda çorba yapmaya gönderildiği sahneyi ben unutmadım açıkçası.

- Reklam -

Görünen o ki bu tatsız tartışma bir süre daha gündemde kalacak. Dileriz Terry Goodkind bu tür polemiklere girmeye bir son verir ve eserleriyle okurlarının karşısına çıkmaya devam eder. Çünkü bu tür hareketlerin okuru yazardan soğuttuğu bazen su götürmez bir gerçek olabiliyor.

https://www.facebook.com/terrygoodkind/videos/10155080253756822/

- Reklam -

Sizler bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın!

Hazal Çamur

2009 yılında Kayıp Rıhtım'a elimi verdim, sonra da ruhumu kaptırdım. Bu yolun devamında çeşitli gazetelerin kitap eklerinde kitap incelemelerim, TRT Radyo 1'de canlı yayın konuğu olarak katılıp kurgu edebiyatını anlattığım 2 yayın, 5 yıldır süren Kahramanın Yol Türküsü adlı kendi edebiyat temalı radyo yayınım, kitap inceleme videoları serim Kayıp Rıhtım İnceliyor ve bir de bonus olarak Oyungezer Dergisi'nin kültür sanat sayfalarında düzenli yazarlığım oldu. Tüm bunların yanı sıra, gerçek hayatın sıkıcılığında, bir bilgisayar mühendisi olarak yaşıyorum. Ama biz ona Clark Kent kimliğim diyelim.

11 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Terry goodkind sadece 10 yıl önce ustalar arasında anılıyordu artık değil yabancı sitelerde ilk 5 bile giremiyor

  2. Avatar for MrSakal MrSakal dedi ki:

    Ucuz dergi kapaklarından fırlama gibi durduğu konusunda haklı da cinsiyetçilik ne alaka yani. Kapaktaki karakter neden güçsüz kadın portresini temsil ediyor anlayamadım.

  3. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Yani… Seksistin ne olduğunu bilmeyenin bile yutmayacağı bir savunma bu.

    Kendi durumuyla alakasız bir meseleden nemalanmaya çalışarak, kendine arka çıkacak birilerini arıyor. Sırf olayın büyüklüğünden nemalanmak için kendisine arka çıkacak birileri olur mu? Olabilir. Belki de, kendini bu tip bir meselenin kurbanı gibi göstererek işin içinden sıyrılmayı ve hatta popülerleşmeyi ummuştur. Kim bilir.

  4. Avatar for Mustafaizmirli Mustafaizmirli dedi ki:

    Bence Terry’nin gerçekte yaptıklarıyla hayal gücünde yaptığını sandığı şeyler arasında uçurum bulunuyor. Ve o, bunun farkında bile değil! Yani ne yazdığını bilmemesi ayrı boş ve şu yaptığı hareketlerin de ne manasina geldiğini bilmemesiyse apayrı boş. Sonuç olarak boş bir adammış. Kuru sıkı sıkıp duruyor.

  5. Avatar for Netero Netero dedi ki:

    Olaylar dediği gibi şekillenmişse müdahale edemediği bu durum karşısında sinirlenmiş olması çok normal. Eserinin istemediği şekilde basılmış olmasını kabul etmek zorunda değil. Sözleşmeler, kanunlar falan filanın arkasına sığınarak değil tamamen insan olduğuna inanarak yorumunu yapmış. Ne bekliyordunuz ki? ‘‘Kitabın kapağını beğenmedim. Bir dahakine böyle olmamasını temenni ederim.’’ şeklinde cümleler kurmasını mı? Belki de bu tarz kapak anlayışına karşı nefretini dile getirmek istemiştir. Verilen tepkilere anlam veremedim. Bu adam bu tarz kapaklardan nefret ediyormuş demek ki denilip geçilmesi gereken bir olay bence.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

6 cevap daha var.

oscar odulleri

Akademi Ödülleri 90. Defa Sahiplerini Buldu

5. CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı

5. CNR İstanbul Uluslararası Kitap Fuarı Kapılarını Açıyor!