in ,

Terry Pratchett’ın Çalışma Odası Müze Oldu

Diskdünya Serisi’nin usta yaratıcısı merhum Terry Pratchett’ın çalışma odası Salisbury Müzesi’nde kısa bir süreliğine ziyarete açıldı.

Terry Pratchett müzesi
- Reklam -
- Reklam -

2015 yılında hayatını kaybeden Terry Pratchett’ın çalışma odası tüm parçaların, hatta masasının üstündeki en küçük eşyaların bile birebir aynı yere yerleştirilmesiyle geçici süreliğine Salisbury Müzesi’ne taşındı. Terry Pratchet: His World (Terry Pratchett: Onun Dünyası) adıyla ziyaretçilere açılan müzede ünlü yazarın kitaplarını yazdığı ortamdan tutun da çalışma odasındaki koleksiyonluk eşyalara dek her şey özenle sergileniyor.

Yazarın uzun süreli asistanı ve en iyi arkadaşı Rob Wilkins’in gözetiminde taşınıp yerleştirilen eşyalar arasında hiç şüphesiz en çok dikkat çekeni üstünde tam 6 monitör birden bulunan ve Pratchett’ın Diskdünya romanlarını yazdığı ünlü çalışma masası. Monitörlere baktığımızda müzik listesi, açık bir Word dosyası gibi detayların yanı sıra yazarın en sevdiği bilgisayar oyunu olan DOOM’un başlangıç ekranını da görüyoruz. Vakti zamanında kendisine bu konuyla ilgili bir soru sorulduğunda Pratchett şu cevabı vermişti:

Neden mi altı tane monitörüm var? Çünkü sekiz tanesini birden koyacak yerim yok.
terry pratchett muzesi 01
Tabii bu ekranlardaki görüntüler yazarın kendi bilgisayarına ait değil. Çünkü, sizin de hatırlayacağınız gibi, Terry Pratchett’ın son arzusu üzerine sabit diski, üzerinden bir silindir geçirilmek suretiyle yok edilmişti. Bununla birlikte masanın üstündeki diğer her şey yazarın ölmeden önce bıraktığı yerlere yerleştirilmiş: su bardağı, kahve fincanı, gözlüğü, müzik çaları ve daha nicesi. Masanın hemen altında kedisi Pongo’nun uyuduğu yer var.

- Reklam -

terry pratchett muzesi 04

terry pratchett muzesi 03
Müzede yazarın kendi elleriyle dövdüğü ünlü kılıcının yanı sıra Carnage Madalyası, Diskdünya figürleri, meşhur siyah şapkası ile ceketini astığı bir kartal heykeli, Star Wars ve Geleceğe Dönüş filmleriyle ilgili eşyalar ve sayısız kitapla dolu kütüphanesi de yer alıyor. Odadaki en çok dikkat çeken bir diğer ayrıntı da beceriksiz büyücümüz Rincewind’in sadık yardımcısı Sandık’ın inanılmaz başarılı bir modeli. Ayaklarındaki detaylar bilhassa hayranlık uyandırıcı.

terry pratchett muzesi 05

- Reklam -

terry pratchett muzesi 06
Terry Pratchett: His World sergisi 13 Ocak 2018’e dek ziyaret edilebilecek. Eğer olur da yolunuz yolunuz İngiltere’ye düşerse Salisbury Müzesi’ne uğramayı ve sergiyi bizim yerimize de gezip üstada saygılarımızı iletmeyi unutmayın.


Kaynak: BBC, The Guardian

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

yeniden dogus ust

Mark Millar İmzalı “Yeniden Doğuş”un İlk Cildi Bizlerle

iraq 100

Irak+100: Bilimkurgunun Orta Doğu’daki Yükselişi