in

Tüm Sayfaları Peynirden Yapılma Kitap

Michigan Üniversitesi’nin kütüphanesinde yer alan “20 Dilim” adlı bu kitabın bütün sayfaları peynirden yapılmış.

peynir kitap ust
Info: Ben Denzer’s 20 Slices, from U-M Library Collection. Photo by Emily Buckler, U-M Library
- Reklam -
- Reklam -

Penguin Books’un kapak tasarımcısı Ben Denzer, geçtiğimiz aylarda sırf eğlencesine bütün sayfaları peynirden yapılma bir kitap hazırladı. Ama bu minik hobisi ona hiç beklemediği şekilde ufak çapta bir ün kazandırdı.

Güzel sanatlar mezunu olan Denzer, öğrencilik yıllarından beri kitap kapaklarına ilgi duyan bir isim. Zaten mezun olduktan sonra da Penguin’de işe başlayıp bir nevi hayallerini gerçekleştirmiş. Basılı bir cilt hazırlamanın çok uzun sürdüğünü fark eden Denzer, sayfaları kolayca ulaşılabilen şeylerden yapılma kitaplar yapmaya koyulmuş. Peçete kitaplar, banknot kitaplar, poşet ketçaptan kitaplar… Son çalışmasıysa tüm sayfaları peynirden yapılma olan 20 Slices (20 Dilim) adlı kitap…

Toplamda kare şeklindeki 20 eritme peynirinden oluşan kitabın her sayfası plastikle kaplı. Ek olarak tüm sayfalar sarı renkli, iki sert kapağın arasında yer alıyor.

- Reklam -
peynir kitap 001
Fotoğraf: Emily Buckler

20 Dilim, geçen yaz Michigan Üniversitesi‘nin kütüphane yetkililerinden Jamie Lausch Vander Broek’un ilgisini çekmiş. Ve peynirden yapılma kitap çok kısa bir süre sonra üniversitenin kütüphanesinde yerini almış. Zaten ne olduysa ondan sonra olmuş ve farklı üniversiteler hemen sanatçıyla iletişime geçip kitabı sipariş etmişler. 20 Dilim şu anda Michigan’ın yanı sıra birkaç farklı üniversitenin daha raflarını süslüyor.

Peynirden yapılma kitap sonsuza dek saklanabilecek bir şey değil elbette. Ben Denzer, 20 Dilim’in peynirlerin raf ömrü süresinde hayatta kalacağını belirtiyor. Bununla birlikte bu durumun insanlara faniliğimizi düşündürebileceğini umuyor.

- Reklam -

20 Dilim şimdiden hem okullarda hem de internette çeşitli tartışmalara yol açmış durumda. Kimileri bunun kitaplara bir hakaret olduğunu söylerken kimileriyse bu sanatsal çalışmadan hayli memnun. Kesin olan bir şey varsa, o da bu kitabın tadına doyum olmayacağı…


Kaynak: Atlas Obscura

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

8 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Umarım dilimler çok uzun yaşar ve kimse benim gibi onları yemeyi ya da hamburger yapmayı düşünmez. :smiley:

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Ben haberi yazarken bile peynirlerin tadını düşündüm. Kitaba sahip olanın hâlini düşünemiyorum :smiley:

  3. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Eşim olsa bunu hemen salçalı makarnasının üstüne koyardı. :joy: Chedar peyniri en sevdiklerimizden. Kalanları da hamburger köftesinin üzerine koyar tost makinesinde de biraz beklettik mi… Leziz…

  4. Avatar for erce erce dedi ki:

    Konuyla çok alakasız olacak ama yazdığımı deneyin… Et döner (Marketten, Migros olur, Gurme olur), chedar peyniri ve jalepeno biberi. Üçünü de tavada ısıtın, bulamaç haline getirin. Baget sandiviç ekmeği arasına… Ooof of.

  5. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Özel Tost Ekmeği Cildiyle beraber tüm şarküterilerde. :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

3 cevap daha var.

lahit

4 Bin Yıllık Firavun Mezarı, Canlı Yayında Açılacak

Teftiş - Josh Malerman

Josh Malerman Rüzgârı “Teftiş” ile Esmeye Devam Ediyor