in

Türkiye’de Televizyona Ödenen Para, Kitaba Verilenin 2 Katı

TÜİK 2018 yılının Kültür Ekonomisi verilerini açıkladı. Birinci sırada yine televizyon varken kitaba ayrılan bütçe TV’nin ancak yarısını bulabildi.

tuik kitap okuma orani
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2018 senesine ait Kültür Ekonomisi istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. Sonuçlar her zaman olduğu gibi düşündürücü. Hanehalklarının 2018 yılı kültür harcamalarına odaklanan istatistik dikkat çeken veriler içeriyor.

TÜİK verilerine göre 2018 yılında, hanehalkının kültür harcamaları önceki yıla göre yüzde 23,9 oranında artış göstererek 18 milyar 960 milyon 232 bin lira oldu.

Kültür harcamaları tanımına sinema, tiyatro, konser, müze, hayvanat bahçeleri, kitap, gazete ve dergiler ile birlikte Radyo, CD çalar ve diğer elektro akustik aletler, televizyon ve TV yayın masrafları, fotoğraf ve sinema ekipmanı, veri işlem ekipmanı, kasetler, diskler ve disketler, görsel ve işitsel fotoğraf ve veri işleme ile ilgili araçların onarımı ve müzik enstrümanları da giriyor.

- Reklam -

Televizyon Düşüş Yaşamasına Rağmen Birinci Sırada

Bütün bu alt başlıklar göz önünde bulundurulduğunda, hanehalklarının en fazla para ayırdığı kültür harcamasında ilk sıra televizyon ve televizyon yayın masraflarına gidiyor.

2017 yılında yüzde 31,2 olan televizyon ve televizyon ürünleri talebi, 2018’de yüzde 25,8 olarak güncelleniyor.

tv izleme orani 2018

Televizyon için yapılan harcamalardan hemen sonra ise yüzde 14,7 ile kitap harcamaları geliyor.

Televizyona ayrılan bütçe 4 milyar 894 milyon 223 bin lira iken; yaklaşık yarısı da kitaplar için harcanan tutarı oluşturuyor.

Sinema, tiyatro ve konser gibi etkinliklerde ise 1 milyar 138 milyon 333 lira harcanmış. 2017’de ise bu başlıklar için harcamalar 858 milyon 333 bin lira idi.

- Reklam -

Birçoklarının beklediği gibi radyo, CD çalar, kaset ve disket gibi ekipmanlarda harcama oranları iyice düşmüş. 2017’de radyo, CD çalar ve diğer elektro akustik aletlere 80 milyon 968 lira harcayan Türkiye, 2018’de 206 milyon liraya çıktı.

Kaset, disk ve disket harcamasındaki düşüş ise direkt olarak görülüyor. 2017’de 63 milyon 335 lira harcama yapılan bu ürünlere ödenen para 2018’de 15 milyon seviyesine geriledi.

Kültür İhracatında El Sanatları Önde

En çok kültür ihracatı ise el sanatlarında oldu. 2018’de 24 milyar 997 milyon 962 bin TL’lik ihracat ile el sanatları, toplam kültürel mal ihracatı içindeki payı yüzde 73,5 oldu.

kitap okuma oranlari tuik 2018

Görsel ve işitsel medyanın ithalat toplamı 2018 yılında 10 milyar 984 milyon 229 bin TL olarak gerçekleşti. Görsel ve işitsel medyanın toplam kültürel mal ithalatı içindeki payı ise yüzde 48,4 olarak açıklandı.

Bu veriler hakkında sizin görüşleriniz neler? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Türkiye’de Sinema İzleyicisi Azalırken Tiyatro Seyircisi Arttı

Kaynak: Independent Turkish

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

17 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for M3rett0 M3rett0 dedi ki:

    Tekrar baksınlar, bir sıfır unutmuşlardır. 20 kattır o.

  2. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Ben fena bulmadım. Sadece bir sene içinde televizyon yüzde 5.4 gerilemiş ve ikinci sırada kitaplar var. Bence bu epey umut verici. Yüzde 14.7 ile kitap harcaması ikinci sırada. Arada sadece yüzde 11.1 oranında fark kalmış. 2019 verileri umarım daha iyi olur. Kısa vadede olmasa da neslin yenilenmesiyle birlikte televizyona olan rağbet gittikçe düşecek bence. Bundan on sene sonra bazı şeyler yer değiştirebilir. Önemli olan kitapların artış göstermesi.

  3. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Elmastan vergi alınmıyor, kitaptan alınıyor. Çok üzüntü verici bir durum.

  4. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Kitapta vergi yok. Kalkalı çok oldu. :slight_smile:

  5. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Kültür ekonomisi :grinning: :grinning: :grinning: :grinning:
    Lafa bak sen kültür ekonomisiymiş. Pislik kapitalizm en değerli organımıza, beynimize öyle işlemiş ki, artık herşeyin maddi bir karşılığı oluşunu pek normal karşılıyoruz.
    Rezilliğe bak sen. Adam bıyık altından sırıtarak “kültür” ekonomisi “verileri” diyor, biz de yorumlar yazıyoruz öyle değil şöyle bu iş falan diye.
    Kültür parayla alınıp satılır olmuş, yorumlarız ağlanacak halimize.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

12 cevap daha var.

Ludwig van Beethoven

Beethoven’ın Yarım Kalan 10. Senfonisi’ni Yapay Zekâ Tamamlayacak

Watchmen Sezon 2

Watchmen Dizisine 2. Sezon Gelecek mi?