in ,

Türkiye Uzay Ajansı Resmi Olarak Kuruldu

Türkiye Uzay Ajansı, Resmi Gazete’de yayınlanan kararnameyle resmen kuruldu. Gazetede ajansın görev ve yetkileri de duyuruldu.

uzay ajansi
- Reklam -
- Reklam -

Resmi Gazete’de insanı heyecanlandıracak türden duyurulara pek alışık değiliz. Ancak bu seferki Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi oldukça umut verici.

– Türkiye Uzay Ajansı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 23) başlığıyla özel bütçeli Türkiye Uzay Ajansı’nın kurulduğu resmen bildirildi.

Ajansın görev ve yetkileri şu şekilde duyuruldu:
“Cumhurbaşkanınca belirtilen politikalar doğrultusunda Milli Uzay Programı’nı hazırlamak ve hayata geçirilmesi için düzenlemeler yapmak. Uzay, havacılık bilimi ve teknolojilerine yönelik stratejik planlar hazırlamak. Rekabetçi bir uzay ve havacılık sanayisinin gelişimi için gerekli çalışmaları yapmak ve yaptırmak. Milletler arası anlaşmalar uyarınca uzaya fırlatılan nesnelerin kayıtlarını devlet adına tutmak, BM nezdinde temsil işlemlerini gerçekleştirmek. Ticari, bilimsel araştırma-geliştirme amaçlı uzay operasyonları ile insanlı veya insansız uzaya erişim ve uzayın keşfine yönelik operasyonları yaptırmak veya organize etmek. Uzay ve havacılıkla ilgili her türlü ürün, teknoloji, sistem tasarımı, üretimi, entegrasyonu ve gerekli testlerin yapılmasını sağlamak amacıyla plan, proje ve çalışmalar yapmak. Uzay ve havacılık teknolojilerine olan ilginin arttırılmasına öncülük yapmak. Uluslararası uzay hukukundaki gelişmeleri izlemek ve muadil yabancı kuruluşlar ile iş birliği yapmak, uzay hukukuna ilişkin mevzuat dahil her türlü çalışmaları yürütmek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı tarafından verilen diğer görevler yapmak.”
Ajans, uzay ve havacılık bilimiyle teknolojileri faaliyetlerine ilişkin genel usul ve esasları Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulunun ilke ve önerilerini dikkate alarak belirleyecek.

- Reklam -

Geleceğimizi yakından ilgilendiren bu kararnameyi tüm detaylarıyla öğrenmek için Resmi Gazete’de yayınlanan belgeye buradan ulaşabilirsiniz.

- Reklam -

Dileriz şu an sadece görünüşte değil, işleyişte de kıymetli işlere imza atacak, istikbalin göklerde olduğunu bizlere yeniden hatırlatacak bir uzay ajansını selamlıyoruzdur.
İllüstrasyon: Robert Richter

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Venom 2

Venom’un Devam Filmi Onayı Kaptı

yk uykusuzlar icin hayatta kalma rehberi

Yazarının Kaleminden: Uykusuzlar İçin Hayatta Kalma Rehberi