in

“Türklerin Şeytani Masalları” Çok Yakında Raflarda

Türk masal ve efsanelerindeki şeytani varlıkları konu alan “Türklerin Şeytani Masalları” yakında bizlerle olacak.

turklerin seytani masallari ust
- Reklam -
- Reklam -

Alkarıları, devler, şahmaranlar, gulyabaniler, cinler ve daha nicesi… Zamanında pek çok korku hikâyemize konu olan ama günümüzde ne yazık ki unutulmaya yüz tutmuş efsanelerimiz. Hiç merak ettiniz mi aralarında daha kim bilir bilmediğimiz ne gibi korkutucu canlıların olduğunu? Ya da fantastik bir öykü yazarken bizim kültürümüzden bir şeyler kullanma arzusu duyup da bu konudaki kaynakların zayıflığına hayıflandınız mı hiç? Eğer cevabınız evetse imdadınıza yetişecek, detaylı bir kaynakçanın müjdesine siz de en az bizim kadar sevinirsiniz muhtemelen.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü öğretim elemanlarından Okt. Seçkin Sarpkaya’nın 2012-2014 yılları arasında Yrd. Doç. Dr. Pınar Fedakar danışmanlığında hazırladığı yüksek lisans tezi, editörsel değişikliklerin ardından “Türklerin Şeytani Masalları: Türk Masal ve Efsanelerinde Demonik Varlıklar” adıyla raflardaki yerini almaya hazırlanıyor. Eserin hazırlanmasında 5.000‘den fazla Türk halk masalı ve efsanesinden faydalanılmış. Ayrıca masallardaki şeytani varlıklar sadece tek tek ele alınmakla kalınmamış, aynı zamanda karşılaştırmalı incelemelerine de yer verilmiş.

Kitabın sunum yazısı Prof. Dr. Metin Ekici, arka kapak metni ise çok yakından tanıdığımız bir isim, yazar ve tarihçi Mehmet Berk Yaltırık tarafından yazılmış. Söz konusu yazı şu şekilde:

- Reklam -

turklerin seytani masallariTürk halk inançlarındaki korkutucu figürlerin bilinen örnekleri hayli köklü ve geniş bir konunun görünen yüzüdür. Dışarıdan bakan bir göz bu köklerin mecrasını takip ettikçe, geçtiği coğrafyaları, temas ettiği kültürleri gördükçe karşısına çıkan isimler, tabirler ve hikâyeler karşısında hayranlığı ve ürpertiyi aynı anda yaşayacaktır.

Okuyucu, Seçkin Sarpkaya’nın “Türkiye Sahası Masal ve Efsanelerinde Demonolojik Varlıklar” adlı araştırmasının rehberliğinde insanın hem merak duygusunu hem de korkularını kamçılayacak bu zengin sahayı ziyaret etme olanağı buluyor.

- Reklam -

Bu kitap halk bilimi araştırmacıları ve halk bilimi dersi alan öğrenciler kadar Türkiye sahasındaki bir masalın, efsanenin ardına takılıp başka diyarların, uzak ama tanıdık kültürlerin etkisini keşfetmek, masalların ve efsanelerin arasında dolaşmak isteyenlerin, devlerin, perilerin, ejderhaların, cinlerin izinden gidebilecek meraklı okurların, duvarda asılı Şahmaranların, fırtınalı gecelerde kükreyen cadıların, gelinlerin canını çalan alkarılarının hikâyelerini öğrenmek isteyen okurlar için de önemli ve hayli zengin bir araştırma.

– Mehmet Berk Yaltırık

Editörlüğünü Ömer Ünal‘ın üstlendiği bu kapsamlı çalışma kasım ayının ilk haftasında Karakum Yayınevi tarafından yayınlanacak. Kitaplığınızdaki yerini şimdiden hazırlayın.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

11 Yorum

Yorum Yap

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

39 ipucu ust

Genç-Yetişkin Serisi 39 İpucu’nun İlk Üç Kitabı Çıktı

ogulların diyari ust

Oğulların Diyarı: Özgün Çizimlerle Post-Apokaliptik Issızlık