in

Ünlü Bilim İnsanı Stephen Hawking Yaşamını Yitirdi

Ünlü bilim insanı ve fizikçi Stephen Hawking, Cambridge’deki evinde bu sabaha karşı 76 yaşında hayata gözlerini yumdu.

stephen hawking
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın en ünlü bilim insanlarından İngiliz fizikçi, evrenbilimci, astronom, teorisyen ve yazar Stephen Hawking bu sabah evinde hayatını kaybetti. Hawking’in çocukları Lucy, Robert ve Tim babalarının ölümüyle ilgili yazılı açıklamalarında şu sözleri kullandı.
“Sevgili babamızı bugün kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Çok büyük bir bilim insanı, çalışmaları ve mirası yıllarca yaşayacak olağanüstü bir kişiydi. Onun cesareti ve sebatlı çalışmaları pek çok insana ilham verdi. Onu sonsuza kadar özleyeceğiz.”
Albert Einstein‘dan sonraki en büyük dahi olarak kabul edilen Stephen Hawking,  motor nöron hastalığına (ALS) yakalanıp, bu hastalığa rağmen hayata en uzun süre tutunmayı başaran isim olarak da tarihe adını yazdırmış durumda. Doktorlar, 1964 yılında ilk eşi Jane ile evlenme hazırlığı yapan Hawking’in iki ya da üç yıl ömrü kaldığını söylüyordu.

8 Ocak 1942’de Oxford’da doğan Hawking’in 60’lı yıllarda yakalandığı ALS hastalığı sonrası, bilim adına çokça katkı yapmaya devam etti. 1988’de evren bilimi rehberi olan Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere kitabını yazdı. Kitap, 10 milyondan fazla kopya sattı.

stephen hawking 2

- Reklam -
- Reklam -

Sadece bu dünyada olanlarla alakalı değil, uzay ve insan dışı akıllı canlı varlıklar hakkında da birçok açıklaması bulunan Hawking her zaman önemli bilim olaylarında fikri sorulan saygın bir isim oldu. Hatta uzayla alakalı şu sözleri dile getirmişti:
“Yeryüzündeki yaşamın, aniden çıkabilecek bir nükleer savaş, genetiği değiştirilmiş bir virüs gibi felaketler ve giderek artan başka tehlikelerle yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna inanıyorum. İnsanoğlunun uzaya gitmediği sürece bir geleceği olduğunu sanmıyorum. Bu yüzden, insanların uzaya ilgi duymasını teşvik etmek istiyorum.”
Hayatı 2014 yılında gösterime giren “Theory of Everything (Her Şeyin Teorisi)” adlı filme de konu olmuştu. Filmde kendisini canlandıran Eddie Redmayne bu rolüyle Oscar ödülünü de kucaklamıştı.

Bugüne kadar insanlığa ve bilime kattığı her şey için teşekkürler. Kendisini, yine söylemiş olduğu bir sözle analım.
Bir, ayaklarınız altına değil, yıldızlara bakmayı unutmayın. İki, çalışmayı asla bırakmayın. Çalışmak size bir anlam ve amaç verir, bunlarsız bir hayat boştur. Üç, eğer aşkı bulacak kadar şanslıysanız, onun da olduğunu hatırlayın ve başınızdan atmayın.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

fantastik canavarlar grindelwaldin suclari ust

“Fantastik Canavarlar: Grindelwald’ın Suçları” Filminden İlk Fragman [TÜRKÇE ALTYAZILI]

agri dagi Christopher Golden

Ağrı Dağı Eteklerinde Gerilim Dolu Bir Macera: “Ağrı Dağı” Raflarda!