in

“Ütopya Edebiyatı” Raflardaki Yerini Aldı

Ütopya Edebiyatı’nın saygın araştırmacılarından Profesör Gregory Claeys’in hazırladığı ve bu türün tarihini kapsamlı bir şekilde ele alan kaynak bir kitap artık Türkçe.

utopya edebiyati ust
- Reklam -
- Reklam -

Cambridge Edebiyat Araştırmaları dizisi kapsamında yayınladığı Ütopya Edebiyatı (The Cambridge Companion to Utopian Literature), İş Bankası Kültür Yayınları ve Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi işbirliği ile Türkçeye kazandırıldı.

Eserde ütopya kavramının irdelenmesinin yanı sıra, bilimkurgu başta olmak üzere diğer türlerle olan ilişkisine de yer veriliyor. Ütopik romanların zamanla yerini distopik romanlara bırakması konusunu da gündeme getiren eser, bir kaynak kitap görevi üstleniyor.

Kitabın arka kapak metni ise şöyle:

- Reklam -

utopya edebiyatiThomas More’un türe adını veren yapıtı Utopia’nın yayımlanmasından bu yana (1516), ütopya edebiyatı sürekli büyüyen bir alan haline geldi. Elinizdeki kitap, Utopia’nın basımından bugünün distopyacı pesimistliğinin eşliğinde George Orwell’in 1984 ve Margaret Atwood’un Damızlık Kızın Öyküsü kitaplarıyla örneklenebilecek karanlık ve umutsuz eğilimlere kadar uzanan ütopyacılığın gelişim sürecine dair geniş çaplı bir tarihsel araştırma sunuyor. Kitaptaki bölümler ütopya kavramının çetrefilli tanımını irdelerken, bilimkurgu ve diğer edebi türlerle olan ilişkisini değerlendiriyor.

Bu tarihi, politik ve edebi alana hâkim olan uzun süreli geleneğin evrimi ve mevcut hali, dengeli bir genel bakışla okuyucuya sunuluyor. Aynı zamanda kaynakçaları ve notlarıyla zengin bir ütopya literatürü oluşturmada da önemli bir iddiaya sahip.

- Reklam -

Ütopya Edebiyatı, 500 yıldan uzun bir süredir edebiyat dünyasında kendisine yer bulan bu köklü tür üzerine yazılmış en geniş araştırmalardan biri olma özelliğini taşıyor.

Zeynep Demirsu ve Damla Göl‘ün dilimize kazandırdığı eser, türün meraklarının ilgiyle okuyabileceği bir kitap olarak kitaplıklara girmeyi bekliyor. Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi‘nin çabalarıyla ortaya çıkarılan başka kitaplar da görebilmek dileğiyle.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

haftanin kitabi ogullar ve rencide ruhlar

Haftanın Kitabı #59 – Oğullar ve Rencide Ruhlar

batman avrupa harley quinn jbc

JBC Yayıncılık’tan İki Yeni Batman Cildi Daha