in ,

Vulcan’ın Çekici Tekrar Bizlerle!

Daha önce Metis Bilimkurgu serisi kapsamında okuduğumuz ve uzun zamandır baskısı bulunmayan Philip K. Dick romanı “Vulcan’ın Çekici” yeniden raflarda!

vulcan in cekici ust
- Reklam -
- Reklam -

Uzun zaman önce Metis Yayınları‘ndan çıkan ve dünya yönetiminin yapay zekaya sahip bilgisayarlara devredildiği bir distopyayı anlatan Philip K. Dick eseri Vulcan’ın Çekici tekrar bizlerle buluşuyor.

Philip K. Dick şüphesiz yaşadığı dönemin en büyük bilimkurgu yazarlarından biri. İlk bilgisayarların ortaya çıktığı ve bu terimin yeni yeni kullanıldığı 1946 yılından sadece 14 yıl sonra yapay zekaya sahip bir bilgisayarın içinde bulunduğu bir kurgu oluşturması da bu düşünceyi destekliyor diyebiliriz. Vulcan’ın Çekici sadece ülkemizde değil, dünyada da gerekli ilgiyi göremese bile hayal gücü yüksek büyük akıllarca bir çok gelişmeye ön ayak olduğu görülmekte.

Philip K. Dick bu romanında aslında günümüz politikası ve toplumsal değerlerine de eleştiride bulunuyor. Ülkemiz açısından bakacak olursak son yıllarda insanlarımızı sarsacak bir çok olay yaşadık. Eminim bir yerde durup “Kimseyi ayırmayacak ve objektif kararlar verecek bir kişi/makine yönetimde olsaydı daha iyi olmaz mıydı?” diye düşünmüşsünüzdür. Bu kitapta buna bir cevap bulabilirsiniz. Ancak cevap sizleri biraz üzebilir. Belki de Ajan Smith‘in de dediği gibi insanoğlu gerçekten de bir virüstür. Bu çatışma ve yozlaşmanın başka açıklamasını göremiyorum.

- Reklam -

Neyse efendim; okuyabileceğiniz en iyi distopyalardan biri olan Vulcan’ın Çekici‘nin çevirisi daha önce Kolektif Kitap ve Metis Yayıncılıkta çalışmış Selin Siral yapıyor. Kitabın daha önce Metis Yayıncılık‘tan çıkan baskısını ise Tûba Çele çevirmişti. Eseri bu sefer bizlerle buluşturan ise son zamanlarda bastıkları Philip K. Dick kitaplarıyla gönlümüzde taht kuran Alfa Yayınları. Tanıtım bülteni ise şöyle;

vulcan in cekiciVulcan 3 hiper-rasyonel, tarafsız bir süper bilgisayar. 2029 yılında Dünyanın tek yöneticisi. Gezegeni yıkımın eşiğine getiren savaştan sonra bir daha aynı kaosun tekrarlanmaması için Birlik organizasyonu onun emirlerini yerine getirmekte. Ancak her totaliter yönetimde olduğu gibi burada da sisteme karşı çıkan birileri vardır. Yönetimin tekrar insanların eline geçmesini isteyen Gizemli Şifacılar hareketi Vulcan 3’ü yok etmeye kararlıdır. Ama elbette Vulcan 3’ün de bu konuda kendine ait düşünceleri vardır. İnsanlık Birlik’ten ve onun yöneticisi olan yapay zekâdan kurtulabilecek midir?

- Reklam -

Philip K. Dick’ten paranoya soslu bir distopya.

“Bizimki gibi akılcı bir şekilde kontrol edilen istitkrarlı toplumlar insanların arzularına gem vurur. Hızla değişen istikrarsız toplumlarda alt sınıfların iktidarı ele geçirme olasılığı yüksektir.”

Kitap çıkmış bulunmakta. Umuyoruz ki Alfa Yayınları bir şekilde Altıkırkbeş’in elindeki PKD kitaplarını da alıp çevirmeyi başarabilir. Dilerseniz Metis baskısıyla ilgili incelememize buradan ulaşabilirsiniz. Şimdiden iyi okumalar efendim!

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

the space between us

The Space Between Us: Bilimkurgu Ne Değildir?

stranger things 2. sezon

Stranger Things’in 2. Sezonu Daha Karanlık ve Korkutucu Olacak