in ,

Yapı Kredi Yayınları 5000. Kitabıyla Okurlarının Karşısına Çıktı!

Yapı Kredi Yayınları geçtiğimiz günlerde 5000. kitabını yayımlayarak yayıncılık tarihinde oldukça değerli bir kilometre taşını daha gerisinde bıraktı. Ve bu eser, yine çok özeldi! “Nâzım’ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları”yla tanışmaya hazır mısınız?

yky bes bin ozel
- Reklam -
- Reklam -

Yapı Kredi Yayınları, 2015 yılında yayımladıkları 4500. kitapları olan Tomris Uyar‘ın Aşkın Yıpranma Payı adındaki, Handan İnci tarafından derlenmiş kitabından sonra 3 yıl içinde 500 kitaba daha imza attı!

Bu sene yayımlanan “Nazım’ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları” ile birlikte nihayet 5000. kitap sayısına ulaştılar.

1000 ve katı olan her basıma özel bir ilgi gösteren YKY daha önceki seferlerde şu kitaplarla karşımıza çıkmıştı:

- Reklam -
  • 1000. yayınını Ali Teoman Germaner ve Enis Batur tarafından yazılan Aloşname‘yi 1999 yılında yaptı.
  • Bu yayından çok değil 5 yıl sonra 2000. yayınlarını yine özel bir kitapla, Ibn-i Batuta Seyahatnamesi ile yaptılar.
  • 2009 yılında, yine 5 yıl sonra yani, 3000.yayınlarını okurlarıyla buluşturdular: Kazım Karabekir‘in Günlükler‘i.
  • 2014 yılında ise 4000. yayınlarını Yaşar Kemal‘in Çocuklar İnsandır adlı kitabıyla yaptılar.

Biz gelelim 5000. yayının hangi kitapla taçlanacağına, tabii ki diğer binler’de olduğu gibi özel bir kitap olacak. Daha doğrusu bu sefer “kitaplar” olacak. “Nazım Hikmet’in Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları” adındaki bu seri 7 kitaptan oluşuyor ve Memet Fuat arşivinde yer alan Piraye koleksiyonu üzerinde büyük bir titizlikle çalışma yapan bir grup araştırmacı tarafından derlenmiş. Kitabın editörlüğünü ise Yücel Demirel üstleniyor. Kitabı derleyen araştırmacılar arasında ise Handan Durgut, Yeşim Bilge, Mehmet Ulusel ve Erden Akbulut yer alıyor. Kitapta Nazım Hikmet’in 1937’den 1942’ye değin İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa hapishanelerinde tuttuğu 6 cep defteri üzerinde çalışılarak hazırlanmış. 6 defter ayrı ayrı kitaplar halinde ve şairin notlarından yapılan açıklama metinleri, tıpkıbasımları ile genişletilerek 6 kitap haline getirildi. Şairin elde bulunan 6 cep defterine ek olarak da çeşitli belge ve fotoğraflar da ayriyeten Zeyl adlı 7.kitapta toplandı.

- Reklam -

Kitabın tanıtım metni ise şu şekilde:
“Nâzım’ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları (1937-1942)”, bir grup araştırmacının Memet yky bes bininci kitapFuat Arşivi Piraye Koleksiyonu üzerine çalışması sonucu ve Yücel Demirel’in editörlüğüyle oluşturuldu.  Kitap, Nâzım Hikmet’in 1937-1942 yılları arasında İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa hapishanelerinde tuttuğu 6 cep defterinden yola çıkarak hazırlandı. Farklı boyutlardaki 6 defter, tıpkıbasımların yanı sıra şairin notlarında yer alan bazen bir tek kelimenin, yarım kalmış bir cümlenin, bir mısranın, adresin ya da rakamların çağrıştırdıkları döneme ait açıklama metinleri de eklenerek 6 kitap haline getirildi. Nâzım Hikmet’in şairliğini, âşık ve mahkûm hallerini gösteren 6 cep defterine ek olarak belge ve fotoğraflar da 7. kitap “Zeyl”de toplandı. Erden Akbulut, Yeşim Bilge, Handan Durgut, Mehmet Ulusel’den oluşan Piraye Koleksiyonu Çalışma Grubu tarafından hazırlanan kitap, şairin 116. doğum yılında okurlarıyla buluştu.

 Hazırlayanlar: Erden Akbulut, Yeşim Bilge, Handan Durgut, Mehmet Ulusel

Editör: Yücel Demirel
Yapı Kredi Yayınları’nın 5000. kitabını kutladığı etkinlikte konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Yapı Kredi Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç şu açıklamayı yaptı:
Bugün, nereden bakılsa, sanat, edebiyat ve fikir sahalarında neşriyat yapan bir yayınevinin 5000 başlığa ulaşması eşine az rastlanır bir hâdisedir.”
Kendisinin bu sözlerine olduğu gibi katılarak Yapı Kredi Yayınları‘nın 5000. yayınını tebrik ediyor ve nice binlere ulaşmalarını da temenni ediyoruz. İyi ki varsınız!

Kitap ve edebiyatla kalın!

Emrecan Doğan

13 Ağustos 1996’da İstanbul’da doğdum. Halen Medeniyet Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı okuyorum. Daha önce Kayıp Rıhtım forumunda ve Aylık Öykü Seçkisi içerisinde yer aldım. Gölge E-Dergi, Bilimkurgu Kulübü, Genç Yazı ve Pejmürde Dergisi bünyesinde gerçekleştirilen Ortak Hikâye projesi gibi elektronik platformlarda ve basılı olarak da Adı Yok dergisinin 75. sayısında yazılarım yayımlandı. Yaklaşık olarak 12 yaşımdan beri yazıyorum. | İletişim: [email protected]

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

brandon sanderson alcatraz 1 2

Alcatraz Kötü Kütüphanecilere Karşı: Dünya Kurtarılmalıydı ve Ben Bir Şeyleri Bozuyordum

cloverfield paradoks

Cloverfield Paradoksu: Hollywood’un Mantığa İsyanı