in ,

II. Dünya Savaşı Sırasında Kaybolan Denizaltı 79 Yıl Sonra Bulundu

Albacore SS-218 adlı kayıp Amerikan denizaltısı 79 yılın ardından bulundu. Gizemli şekilde batan araç, Japonya açıklarında tespit edildi.

Albacore SS-218: Kayıp Denizaltı Bulundu
- Reklam -
- Reklam -

Albacore SS-218 denizaltısı 79 senenin sonunda gün yüzüne çıkartıldı. II. Dünya Savaşı yıllarında batan araç denizaltı, Hokkaido açıklarında bulundu.

ABD Donanmasının yaptığı açıklamada, savaş sırasında en az 10 düşman gemisini batırdığı kabul edilen USS Albacore’un Tokyo Üniversitesi’nden Dr. Tamaki Ura tarafından bulunduğunu ve Amerika Deniz Tarihi ve Mirası Komutanlığı (NHHC) tarafından kesin olarak teşhis edildiğini söyledi.

Albacore SS-218 adlı kayıp Amerikan denizaltısının uzun süredir sonsuza dek kaybolduğu varsayılıyordu. Japon kayıtlarına göre Deniz Tarihi ve Mirası Komutanlığı, gemide 85 kişilik bir mürettebat bulunan denizaltının 7 Kasım 1944’te Hokkaido kıyısının hemen açıklarında bir mayına çarptığını söyledi.

- Reklam -

Albacore SS-218: Kayıp Denizaltı Bulundu

Donanmadan yapılan basın açıklamasında, “En önemlisi, enkaz, hayatlarını ulusu savunmak için feda eden Denizcilerin son dinlenme yerini temsil ediyor ve tüm taraflarca bir savaş mezarı olarak saygı gösterilmesi gerekiyor,” denildi.

ABD Donanması NHHC Direktörü ve emekli Tuğamiral Samuel J. Cox ise şunları söyledi:

“Ulusumuzu savunmak için hayatlarını feda eden denizcilerin son dinlenme yeri olarak, Dr. Ura ve ekibine Albacore enkazının yerini belirleme çabalarından dolayı içtenlikle teşekkür ediyor ve kutluyoruz. 70 yılı aşkın bir süredir denizde kaybolan Albacore’un kimliğini doğrulayabilmemiz, onların sıkı çalışması ve devam eden işbirliği sayesinde oldu.”

Kayıp Denizaltı Albacore SS-218, II. Dünya Savaşı’nın En İyi Savaş Denizaltılarından Biriydi

7 Kasım 1944’te bir Amerikan denizaltısının kaybını kapsayan Japonya Asya Tarihi Kayıtları Merkezi’nden (JACAR) gelen Japon kayıtları, Dr. Ura’nın görevlerine rehberlik etti. Kayıtlarda belirtilen yer, UAB gönüllülerinin gemi enkazının yerini belirlemeye yönelik devam eden ayrı bir çabasıyla eşleşiyor.

NHHC, kalıntıların Albacore’a ait olduğunu doğrulamak için Ura’nın ekibi tarafından sağlanan su altı görüntülerini kullandığını söyledi. Japonya Asya Tarihi Kayıtları Merkezi’nden bir Amerikan denizaltısının kaybından bahseden veriler, Ura’yı enkazın bulunduğu yere yönlendirdi. Ura’nın ekibi geçmiş kayıtları doğrulamak için uzaktan çalıştırılan bir araçtan toplanan verileri kullandı.

Albacore SS-218: Kayıp Denizaltı Bulundu
Albacore mürettebatı (1944)

Donanmanın verdiği bilgilere göre Albacore’un batırdığı gemilerinden altısı düşman savaş gemileriydi. Bu da söz konusu gemiyi II. Dünya Savaşı’nın en iyi savaş denizaltılarından biri haline getiriyor.

Sizler de yıllar sonra bulunan Albacore SS-218 adlı denizaltıyla ilgili yorumlarınızı Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: NPR

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Romanyalıyı Yiyen Yamyam - Dimitris Sotakis

Romanyalıyı Yiyen Yamyam – Dimitris Sotakis | Haftanın Kitabı #259

Dune: The Sisterhood Yönetmen ve Başrol Oyuncusu Diziden Ayrıldı

Dune: The Sisterhood Dizisinde Deprem: Yönetmen ve Başrol Oyuncusu Projeden Ayrıldı