in

Anadolu’da Yıllar Sonra Görülen Yakalı Toy Kuşu, Yozgat’ta Vurularak Katledildi

Dünya çapında soyu tükenme tehlikesi altında olan, Anadolu’da ise yıllardır görülmeyen yakalı toy kuşu; Yozgat’ta vurularak öldürüldü.

Yakalı Toy Kuşu
- Reklam -
- Reklam -

Avcılığın hâlâ spor olarak kabul edildiği bir coğrafyada, insanın içini burkan bir haber geldi. Anadolu topraklarında soyunun çoktan tükendiği düşünülen yakalı toy kuşu, 7 yıl sonra ilk defa Trabzon’da görüldü. Ancak kuşun Türkiye macerası ne yazık ki kısa ve acılı oldu. Yakalı toy kuşunun Yozgat’ta can verdiği öğrenildi.

Trabzon’da 22 gün önce bulunan toy kuşu, fark edildiğinde bir hayli yorgundu. Yolunu kaybetmiş olan kuş gözlem altına alındı ve hayvanın bakımı sağlandı. Ardından yeniden doğaya salındı. Ancak kuşun yolculuğu kısa sürdü ve Yozgat’ta vurulmuş olarak bulundu. Hayvanın takibi uydu ve radyo frekansları üzerinden gerçekleştiriliyordu.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği’nin kırmızı listeye aldığı, Anadolu’da ise neslinin çoktan tükendiği düşünülen yakalı toy kuşu; ülkemizde en son 2013 senesinde Konya’nın Karapınar ilçesinde görülmüştü.

- Reklam -

Tedavisi Yapıldıktan Sonra Serbest Bırakılan Yakalı Toy Kuşu, 600 Kilometre Uçtuktan Sonra Yozgat’ta Vurularak Katledildi

20 Ekim 2020 tarihinde ise Trabzon’un Akçaabat ilçesinde yorgun bir şekilde yeni bir yakalı toy kuşu tespit edildi. Kuş gözlemcilerinin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne teslim ettiği kuş; yolculuğuna Kazakistan’da başlamış ve yolunu kaybetmişti. Tedavisi tamamlandıktan sonra hayvan tekrar özgürlüğüne kavuşturuldu.

Yakalı Toy Kuşu

Takibi dijital ortamda gerçekleştirilen kuşun 4 gün boyunca hareketsiz kaldığı anlaşılınca; doğa fotoğrafçısı Hakan Kahraman sinyali izleyerek kuşun bulunduğu bölgeye gitti. Yakalı toy kuşu, Yozgat’ın Sorgun ilçesinde av tüfeğinin saçmaları nedeniyle yaşamını kaybetmiş olarak bulundu.

Kuşa “Lazize” Adı Verilmişti

Kuşun bakımı ile ilgilenen Hakan Kahraman, yakalı toy kuşuna “Lazize” adını vermişti.

Kahraman, daha sonra şu açıklamayı yaptı:

“2 gündür sinyal alamıyorduk ve peşine düştük. Dün ne yazık ki avcılar tarafından vurulmuş olarak bulduk. Üzüntümü anlatmaya kelimeler yetmiyor. Bizler bu eşsiz canlıları yaşatmaya çalışırken avcının biri bu güzelliği hiç çekinmeden öldürebiliyor. Bu kuşun varlığı Türkiye’de yeniden görülmesi mucizeydi. Ne yazık ki avcının biri bu mucizenin yaşamasına izin vermedi.”

Bir başka kuş gözlemcisi olan Emin Yoğurtçuoğlu ise kuşun Yozgat kırsalında ölü olarak bulunduğunu Twitter hesabı üzerinden doğruladı.

- Reklam -

Yakalı Toy Kuşu

“Göç Rotasını Şaşırmıştı”

Yoğurtçuoğlu şu açıklamayı yaptı:

“Bizim 10 gün boyunca toparlanması için uğraştığımız Yakalı Toy, Türkiye’den çıkamadan vurularak öldürülmüş. Cesedini Yozgat kırsalında bulduk. Üzerinde az miktarda saçma ve kanadında kan izleri var… Üzgünüm. Doğu Karadeniz seyahatini yarıda kesip kuşun cesedini almaya gittik.”

Göç rotasını şaşırarak ülkemize gelen, soyu tehlike altındaki kuşun hikâyesi; ne yazık ki böyle sona erdi.

Twitter’da #avcılıkcinayettir etiketi gündeme girerken Change.org’da da şimdiye kadar 55 binden fazla imzaya ulaşan “Avcılık Tamamen Yasaklansın” kampanyası başlatıldı.

Konuya dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for W4YNE W4YNE dedi ki:

    Gerçekten yazık. Artık bu tür haberler şaşırtmıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

AC/DC Power Up Yeni Albüm

AC/DC Yıllar Sonra Yeni Albüm ile Geldi: Power Up

Doctor Who 13. Sezon

Doctor Who 13. Sezon Çekimleri Başladı: Yeni Sezon Bölüm Sayısı Kalp Kırıyor