in ,

Çinli Bir Kullanıcı, 10 Yıl Boyunca Wikipedia’da Uydurma Tarihi Olaylar Yazarak Kendi Fantastik Evrenini Yarattı

Çinli bir kullanıcı, 10 sene boyunca Wikipedia’da sahte makaleler kaleme aldı. Özellikle Rus tarihi ile ilgilenen Zhemao, adeta kendi fantastik dünyasını kurguladı.

çinli kullanıcı wikipedia sahte olaylar
- Reklam -
- Reklam -

Çinli bir kullanıcı Özgür Ansiklopedi Wikipedia’da yıllar boyunca 200’den fazla makale yazdı, 100’ü aşkın makaleye de katkı sundu. Zhemao takma adını kullanan kişi, 10 sene boyunca sanal kütüphaneyi kendi fantastik evreninden kurgularla süsledi.

Özellikle Rus tarihi ile ilgilenen Zhemao, Wikipedia’nın Çin versiyonunda hiç yaşanmamış tarihi olayları gerçekmiş gibi 10 sene boyunca anlatmayı başardı. Kullanıcı 10 yılın ardından siteden uzaklaştırıldı.

Çinli bir ev hanımı olduğu kaydedilen kişi, özellikle Rus tarihiyle ilgili uydurma siyasi figürler ve savaşlar hakkına milyonlarca kelime güncelleme kaydetti.

- Reklam -

Sanal kütüphaneyi bir çeşit kurmaca evrene dönüştüren Zhemao, makalelerinde madeni paralar ve yemek kaplarına dair arkeolojik buluntularla ilgili ayrıntılar dahi anlatmıştı.

Kullanıcı, siteye girdiği içeriklerde Slav halkları arasındaki rekabetlerden Çin Hanedanlığı hakkındaki çeşitli hikâyelere dek geniş bir yelpazeyi takip etmişti.

Çinli Kadının Uydurma Wikipedia Makalelerini Fantastik Romanlar Yazan Bir Başka Kullanıcı Fark Etti

10 yıl boyunca sistem içerisinde kendisini gizlemeyi başaran Zhemao’yu fark eden ise Yifan adlı bir kullanıcı oldu. Fantastik romanlar kaleme alan Yifan, makalelerdeki anormalliği fark ederek harekete geçti.

Yifan şunları kaydetti:

“Bunlar, İngilizce Wikipedia’dan ve hatta Rusça Wikipedia’dan daha ayrıntılıydı.”

“İngilizce-Rus Wikisinde olmayan karakterler Çin Wikisinde yer alıyordu. Bu karakterler gerçek tarihi figürlerle karıştırılmıştı. Bu da gerçeği sahtesinden ayırt etmeyi zorlaştırıyordu.”

çinli kullanıcı wikipedia maddeleri

- Reklam -

Zhemao, Akademik Çevreleri de Zora Sokmuştu

Sahte girdileri fark edilen Zhemao, halka açık bir özür metni paylaştı.

“Yalan yalanı besledi,” diye söze başlayan kullanıcı şunları kaydetti:

“İlk başta yazdığım yüz binlerce kelimeyi silmek istemedim. Ama sonunda milyonlarca kelimeyi silmek zorunda kaldım. Üstelik akademik bir çevre benim yüzümden dağıldı.”

Lise mezunu bir ev hanımı olduğunu belirten Zhemao, sözlerine şunları ekledi:

“Sebep olduğum sorunu telafi etmek zor, bu yüzden belki de kalıcı bir yasak tek seçenek.”

Siz bu olay hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for periyodiknesriyat periyodiknesriyat dedi ki:

    Bence performans sanatı olarak anılmalı bu kullanıcının yaptığı. Tarihçilerin de uydurduğu, abarttığı binlerce şey vardır eminim. Biraz da bu kişi uydursun, ne olacak? Zaten Vikipedi’yi tek güvenilir kaynak olarak kimse almamalı. Dolayısıyla bu kullanıcı kimseye zarar vermeden kendince eğlenmiş. Birileri akademik olarak zarar gördüyse o da onun salaklığı.

    Aklıma Ali Teoman’ın Gizli Kalmış Bir İstanbul Masalı’nı Nurten Ay ismiyle yayınlayıp bu sırrı 16 yıl saklaması geldi:

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Bence de Vikipedi’yi ya da bağımsız içerik üreten başka bir internet platformunu ciddiye alıp bilimsel makalesinde kullanan net salaktır. Daha başkaca bir açıklaması yok.

    Ali Teoman bizimle güzel eğlenmişti. Stephen King’de Richard Bachman mahlasıyla aynı şeyi yaptı. Ne yalan söyleyeyim, ben de aynı şeyi denedim. Gereksiz bir neşeyle doluyor insan başka biri olunca. :joy:

  3. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bu yalan bilgileri, dikkatinden kaçırmayan kişiye helal olsun. Tüm makaleleri üşenmeden okuması ve bir bir açığa çıkarması takdire şayan :open_mouth: :clap:

  4. Avatar for Davram Davram dedi ki:

    Demek sabahtan akşama ortalığı sil süpür, temizle, yemek yap derken içinden böyle bir alternatif tarih kurguluyormuş. Takdir ettim. 10 yıl boyunca hem de.
    Koskoca Wikipedia’yı blog yerine koymuş ya helal olsun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sandığın Kişi Değilsin - Christian White

Netflix Yapımı Clickbait’in Yazarı Christian White’tan Bir Polisiye Gerilim Romanı: “Sandığın Kişi Değilsin”

yapay zeka Shakespeare Oscar Wilde eserleri

Shakespeare ve Oscar Wilde Eserleriyle Eğitilen İki Yapay Zekâ, Tartışma Programında Karşı Karşıya Geldi