in

Kanarya Adaları’nda Yanardağ Patlaması: Lavlar Kente Ulaştı

Cumbre Vieja yanardağı patladı. Kanarya Adaları’ndaki aktif volkandan püsküren lavlar nedeniyle tahliye çalışmaları başladı.

Cumbre Vieja Yanardağı Patladı
- Reklam -
- Reklam -

Türkçede Yaşlı Doruk anlamına gelen ve İspanya’nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma’daki Cumbre Vieja yanardağı patladı. Aktif duruma geçen yanardağdaki lavlar kent sınırlarına ulaştı.

Daha çok turistik bir mekan olarak bilinen Kanarya Adaları, şu anda bir yanardağın patlaması sonucu zor zamanlar yaşıyor. 50 yıl sonra aktif hale geçen Cumbre Vieja yanardağı, popüler bir turizm merkezi olan ve 80 bin kişiye ev sahipliği yapan adadan en az 5 bin kişinin tahliye edilmesine neden oldu. Yardım çalışmalarına destek verilmesi amacıyla ordu göreve çağırıldı.

Lavların çiftliklere ve köylere doğru süzülmesinden sonra birkaç ev çoktan yanmış ve yıkılmış durumda. Evlerini terk etmek zorunda kalanlar için geçici barınaklar kuruldu ve şu ana kadar herhangi bir yaralanma bildirilmedi. Kanarya Adaları Başkanı Angel Victor Torres,  şimdiye kadar 5 binden fazla kişinin tahliye edildiğini söyledi. Daha fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kalmasını beklemediğini belirten Torres, lavların doğrudan kıyıya doğru süzüldüğünü ve bu nedenle hayati risk oluşturmadığından başka tahliye gerekmeyeceğini belirtti.

- Reklam -

Cumbre Vieja Yanardağı Patlaması Sonrası Herhangi Bir Yaralanma veya Ölüm Gerçekleşmedi

YouTube video

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de patlamanın ardından La Palma’ya geldi. Sanchez yaptığı açıklamada, “Her şey plana göre gidiyor ve bu nedenle öncelik, bu patlamanın bir sonucu olarak etkilenebilecek La Palma vatandaşlarının güvenliğini garanti etmektir,” şeklinde konuştu.

La Palma çevresinde bir haftadır toplamda 22 binden fazla deprem kaydedilmiş durumda. Tüm bu artçı depremler nedeniyle çoktan alarma geçilmiş ve gerekli önlemler alınmıştı. Yerel bir muhabir, patlama sonucu yanardağdan gelen sesin sanki yirmi savaş uçağı kalkıyormuş gibi son derece gürültülü olduğunu belirtti.

- Reklam -

Fas’ın güneybatısında ve Afrika kıyılarına İspanya’dan çok daha yakın olan yedi adadan oluşan Kanarya Adası’nda son volkanik patlama, on yıl önce 2011’de denizin altında gerçekleşmişti. La Palma’daki Cumbre Vieja yanardağı ise en son 1971’de ve ondan önce 1949’da patladı.

Ortaya çıkan görüntüler hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yırtıcı - Wilbur Smith ve Tom Cain

Yırtıcı: Wilbur Smith ve Tom Cain’den İntikamla Yoğrulmuş Bir Mücadele

Hit-Monkey Fragmanı: Yeni Marvel Animasyonu

Hit-Monkey Fragmanı: Yeni Marvel Animasyonu Yolda