in ,

Araştırma, Niemann’ın 100’den Fazla Satranç Karşılaşmasında ‘Muhtemelen’ Hile Yaptığını Ortaya Koydu

Hans Niemann hakkındaki sarsıcı iddialar araştırma konusu oldu. Bir satranç sitesi, dünyaca ünlü oyuncunun 100’den fazla çevrim içi maçta ‘büyük ihtimalle’ hile yaptığını raporladı.

Hans Niemann hile raporu
- Reklam -
- Reklam -

Hans Niemann, Chess.com verilerine göre 100’den fazla satranç karşılaşmasında hile yapmış olabilir. Çağdaş satrancın usta oyuncusu Magnus Carlsen tarafından suçlanan Niemann’a dair yeni bir rapor yayınlandı.

Geçen haftalarda, satranç dünyasına bomba gibi düşen bir iddia ortaya atıldı. Norveçli dünya şampiyonu satranç oyuncusu Magnus Carlsen, eylül ayında Amerikalı oyuncu Hans Niemann’a karşı oynadığı çevrim içi maçta; yalnızca bir hamle yaptıktan sonra oyundan çekildi. Bu karar, hem ikili arasındaki rekabeti hem de Niemann hakkındaki hile iddialarını tekrar gündeme taşıdı.

Ünlü çevrim içi satranç sitesi Chess.com tarafından yapılan bir araştırma, Niemann’ın dijital oyunlarda “çok daha sık” bir şekilde hile yapmış olma ihtimalinden bahsediyor. Ancak, Carlsen’e karşı oynadığı oyunda ya da herhangi “masaüstü” bir oyunda hile yaptığına dair herhangi bir kanıta rastlanamadı.

- Reklam -

Hans Niemann hile raporu satranç

Niemann, daha önce yaptığı açıklamalarda Carlsen ve Chess.com’u, kariyerini mahvetmeye çalışmakla suçlamıştı.

Hans Niemann Hakkındaki Hile İddiaları Güçleniyor

Chess.com sitesi, para ödüllü yarışmalarda dünyanın satranç en iyi oyuncularının çoğunun rekabet ettiği sitede, Niemann’ın oyunları hakkında 72 sayfalık bir araştırma yayınladı.

Hans Niemann’ı hile yaptığı gerekçesiyle yasaklayan site, oyuncunun platformda iyi tanınmış kişilere karşı 2020 gibi yakın bir zamanda bile hile yapmış olabileceğini öne sürüyor.

Yapılan analizde, oyuncunun hamleleri; en iyi oyunculardan bile çok daha güçlü olan satranç bilgisayarları tarafından önerilen hamleler ve sonuçlarla karşılaştırıldı.

Raporda, “Hans Niemann’ın çeşitli para ödüllü etkinlikler dahil olmak üzere 100’den fazla çevrim içi satranç oyununda hile yaptığını tespit ettik,” ifadesine yer verildi.

Oyuncunun, bu maçlar sırasında 17 yaşında olduğu ve maçların 25’ini çevrim içi olarak canlı yayınladığı da kaydedildi.

- Reklam -

Hans Niemann hile

Rapor, Niemann’ın daha önce 12 ve 16 yaşındayken sitedeki resmi olmayan oyunlarda hile yaptığına, ancak rekabetçi oyunlarda veya Twitch gibi oyun platformlarında streaming yaparken hiçbir zaman hile yapmadığına dair, daha önce yapılan açıklamalarla çelişiyor.

Ancak, sonuçları “istatistiksel olarak olağanüstü” olsa da, Chess.com, Niemann’ın Carlsen’e karşı kazandığı galibiyette veya geçmişteki diğer masaüstü oyunlarda hile yaptığına dair “doğrudan bir kanıt” olmadığını söyledi.

Site aynı zamanda Niemann’ın gelişme oranındaki “anomalilere” de dikkat çekti. Bu veriler, Niemann’ın klasik satranç sıralamasında iki yıl gibi kısa bir süre içinde dünya sıralamasında 800’den ilk 50’ye yükselişini ortaya koydu.

Chess.com, bu yükselişin “kayıtlı modern tarihteki” en hızlı gelişimi olduğunu da söyledi.

Öte yandan satrançta hile konusunda dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olarak kabul edilen Profesör Kenneth Regan, Niemann’ın masaüstü oyunlarının istatistiksel analizinde, oyuncunun hile yaptığına dair hiçbir kanıt bulamamıştı.

Siz bu rapora ve Hans Niemann hakkındaki iddialara dair ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ivy ivy dedi ki:

    Özellikle pandemi döneminde, online maçlarda çok fazla hileye tanık oluyorduk. Hile yapmaz diyeceğimiz oyuncular bile hile yapıyordu. Yüz yüze turnuvalarda defalarca dereceler elde etmiş bir oyuncu bile online turnuvalarda hile yapıp diskalifiye edilmişti.

    Bazıları da yanındaki kişilerden yardım alıyordu. Çocuğunun yerine oynayan veliler de çıkıyordu.

    Yüz yüze turnuvalarda hileye hiç denk gelmediğim için bilemiyorum ama onlineda hileyi tamamen önlemek zor.

    Chess.com ve Nakamura’ya da dava açmış Niemann. Yılan hikayesine döndü bu konu iyice.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

yüzüklerin efendisi marvel sinematik evreni gibi olabilir

Yüzüklerin Efendisi Markası, Marvel ve Star Wars’un İzinden Giderek Geniş Bir Sinematik Evrene Kavuşabilir

Toz ve Hayaller Kitapçısı - Mindy Thompson

Mindy Thompson’ın Büyülü Bir Kitapçıdaki Maceraları Konu Edindiği “Toz ve Hayaller Kitapçısı” Türkçede