in

Internet Explorer Devri Sona Erdi: Microsoft, Tarayıcının Fişini Çekiyor

Internet Explorer devri sona eriyor. Microsoft, 25 yıllık emektar gezgininin fişini çekiyor. Uygulama için son kullanma tarihi açıklandı.

Internet Explorer veda microsoft
- Reklam -
- Reklam -

Dijital dünyada bir devrin daha sonu geldi. Microsoft, emektar tarayıcısı Internet Explorer aracının fişini çekti. Sektörün köklü ismi önümüzdeki yıldan kullanılmayacak.

İlk defa 16 Ağustos 1995 yılında kullanılmaya başlayan İnternet Kâşifi, Microsoft’un en köklü projelerinden birisiydi. Uzun süredir diğer tarayıcılar karşısında popülerliğini kaybeden araç, internet ortamında da türlü esprilerin odağı olmaktan kaçamıyordu. Bunlardan en meşhuru ise kuşkusuz her haberi herkesten sonra öğrenenler için kullanılan “Internet Explorer  kadar yavaş” tanımlaması olacaktır.

Microsoft 25 yılın ardından bu emektar uygulamasının fişini çekmeye karar verdi. Uygulama 15 Haziran 2022 tarihi itibarıyla kullanılamaz hale gelecek. Windows 10 öncesindeki işletim sistemleri için de herhangi bir güncelleme alamayacak.

- Reklam -

Şirket, uzun süredir yatırımlarını Windows 10 için geliştirilen Microsoft Edge için gerçekleştiriyordu. Edge’in başındaki isimlerden Sean Lyndersay, yaptığı açıklamada Windows 10’un artık Explorer’a ihtiyaç duyulmadığını ve Kâşif için yolun sonuna gelindiğini ifade ediyor. 2015 yılında kullanılmaya başlayan Edge, böylelikle Internet Explorer’ın sonunu getirmeyi başardı.

Internet Explorer ile Vedalaşma Zamanı: 15 Haziran 2022’de İpler Kopuyor

İnternet gezgini önümüzde uzanan bir yıl boyunca aktif olarak kullanılmaya devam edecek. 15 Haziran 2022’de ise artık bu aracı resmi olarak yüklemek ve kullanmak mümkün olmayacak. Kullanmaya devam edenler ise çeşitli güvenlik açıklarına karşı savunmasız kalacak.

Internet Explorer veda microsoft

Daha eski Windows’larda kullanılan Internet Explorer çin ise geliştirilmiş bir Microsoft Edge hazırlanacak. Bu modla birlikte Edge, 2029’a dek eski işletim sistemlerinde de çalışmayı sürdürebilecek.

- Reklam -

Şu sıralar en çok kullanılan tarayıcılar arasında Google Chrome, Safari, Opera ve Firefox yer alıyor. Internet Explorer’ın pazar payı ise uzun zaman önce yok denecek kadar az bir seviyeye inmişti. Edge de bu payı yüzde 0,’lere kadar düşürmüştü.

Geçen ocak ayında ise buna benzer bir veda daha yaşanmış ve Adobe, Flash Player adlı video aracını sonlandırma kararı almıştı.

Siz Internet Explorer için fişin çekilmesi kararını nasıl buluyorsunuz? Halihazırda bu tarayıcıyı kullanan okurlarımız kalmış mıydı? Microsoft’un Edge kararını nasıl değerlendiriyorsunuz? Kayıp Rıhtım Forum yorumlarında fikirlerinizi bizimle paylaşabilir, nostaljinin bir parçası olabilirsiniz.

Kaynak: The Verge

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Chrome akar başka tarayıcıya da ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Vay be! Zamanında Opera ve Firefox indirmek için az kullanmadık keratayı. Şimdi tahtta Vivaldi oturuyor ama yeni Edge de fena değil hani. :smiley:

  3. Avatar for fatihcetin fatihcetin dedi ki:

    Ben bilgilerimi CIA yerine KGB’ye veriyorum. :slight_smile:

  4. Avatar for Padok Padok dedi ki:

    Seninle tanıdık bu yalan alemi. Güle güle kaşif efendi.

  5. Avatar for decoder decoder dedi ki:

    Huzur içinde yat dostum. :pray:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Atiye 3. sezon çıkış tarihi final netflix

Atiye 3. Sezon Çıkış Tarihi Belli Oldu: Beren Saat’li Netflix Dizisi Finale Hazırlanıyor

berserk Kentaro Miura

Berserk’ün Yaratıcısı Kentaro Miura Yaşamını Yitirdi: Çoksatar Manga Serisinin Usta Yazarına Veda