in

Van Gogh Tablosuna Çorbalı Saldırıda Bulunan Aktivist Grubu, Şimdi de Aston Martin Bayisini Turuncuya Boyadı

Just Stop Oil adlı iklim aktivistlerinin yeni hedefi Aston Martin markası oldu. Eylemciler, ünlü otomobil firmasının bir bayisi

Just Stop Oil aston martin protesto
- Reklam -
- Reklam -

Just Stop Oil adlı iklim aktivistleri, geçen gün Van Gogh tablosuna domates çorbası fırlatarak dikkatleri üzerine çekmişti. Eylemcilerin bir sonraki hedefi Aston Martin bayisi oldu.

İngiltere’nin çevre politikalarını protesto eden ve İngiliz hükümetinin petrol ve gaz projelerini durdurmasını isteyen Just Stop Oil, geçen hafta Londra’daki The National Gallery’de bulunan Vincent van Gogh tablosuna domates çorbası fırlatmıştı. İki eylemci, sanatçının Ayçiçekleri tablosunun koruyucu camını çorbayla kapladıktan sonra insanlara, “Sanat yaşamdan daha mı değerli?” sorusunu yöneltmişti.

Bu sorunun ardından, sosyal medya adeta ikiye bölünmüş; kimileri süreci “vandalizm” olarak yorumlarken kimileri de “herhangi bir eserin zarar görmediğini ve başarılı bir şekilde gündem oluşturulduğunu” öne sürmüştü.

- Reklam -

Just Stop Oil protestocuları şimdi de lüks bir otomobil galerisinin üzerine turuncu boya püskürttü ve Londra’nın merkezindeki Park Lane’i kapattı.

Just Stop Oil aston martin eylemi

Hükümeti bir kez daha tüm yeni petrol ve gaz ruhsatlarını ve izinlerini durdurmaya çağıran eylemciler, pazar günü saat 11 civarında barikat kurdular.

Göstericiler ellerinde büyük turuncu pankartlar, kendilerini asfalta yapıştıran veya birbirine kilitleyen bir grupla yola oturdular.

Just Stop Oil Eylemlerine Devam Ediyor

Bir protestocu daha sonra Park Lane’deki yakındaki Aston Martin galerisinin üzerine turuncu boya püskürttü.

Olay yerinden kaydedilen görüntüler, eylemcilerin etrafına güvenlik şeridi çekilirken polis memurlarının yolu kapatanlarla konuşmaya çalıştığını gösterdi. Görüntüleri aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

YouTube video

(VideoyuYouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Eyleme katılan 19 yaşındaki Chloe Thomas şunları kaydetti:

- Reklam -

“Bunun kötü olduğunu biliyorsun, değil mi? Vatandaşlar, insanlar, ebeveynler ve çocuklar olarak İngiliz yasalarına göre kendimizi ve sevdiklerimizi koruma sorumluluğumuz ve hakkımız var.”

67 yaşındaki bir başka protestocu Patrick Michael John McCarthy, “Lütfen bu eylemlerin hiçbirimiz için kolay olmadığını anlayın. Rahatsız edici. Bazen korkutucu ve finansal olarak da yorucu,” ifadelerini kullandı.

Just Stop Oil aston martin eylem

McCarthy sözlerine şöyle devam etti:

“Karşı karşıya olduğumuz varoluşsal tehditlerin ardındaki yıkıcı gerçeği gördük. Bunu ’görmezden gelemiyoruz’. Asıl soru, benim neden burada olduğumdan ziyade milyonların neden sivil direnişte olmadığıdır.”

16 Ekim’de gerçekleştirilen bu eylemin ardından, Just Stop Oil ekim ayında her gün Downing Caddesi’nin dışında protestolarına devam edeceğini açıkladı.

Siz bu eylemler hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: LBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Biri mağazada sütleri döker, öbürü çorba fırlatır, diğeri dükkan camlarını ve duvarlarını boyar. Onların pisliklerini ise orada çalışan kişiler temizlemek zorunda kalır. Bir eylem yapıyorlar ama kendileride pek emekten yana değil. Birde sevdiklerini korumaktan falan bahsetmiş. Eylem yapacaksan yap ama başkalarına maddi ve manevi zarar vererek
    hiçbir şeyi değiştiremezsin ve hatta tepki toplayarak daha kötü bir hale sokarsın.

  2. Avatar for Lorien_archers Lorien_archers dedi ki:

    Ben de yarın bizim fırına bir kova boya dökeceğim, yeter artık buğdayları ezdiğiniz diye.

  3. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Şu sıfatı kim buldu ya merak ediyorum? İklim Aktivisti.

    Yerli ve Milli’den sonra nefret edebileceğim bir şey daha çıktı ortaya.

  4. Avatar for Ronin47 Ronin47 dedi ki:

    İnsanlığa malolmuş sanat eserlerinde ziyade, lüks otomobil markalarına saldırmaları daha makul bi yaklaşım olmuş. Ama ben kendilerinden BP, Shell, Total gibi firmalara ya da Çin, Hindistan gibi halen inanılmaz miktarlarda kömür tüketen ülkelere yönelik eylemler bekliyorum. Öbür türlüsü şımarık bir çocuğun, çığlık çığlığa istediği şeyin alınması için ağlamasına benziyor biraz. Eskiden Greenpeace ciddi eylemler yapardı ama son zamanlarda işin cılkı gibime geliyor. Sanat eserlerine yönelik saldırıların hangi grup veya gruplarca yapıldığı medyaya yansımadı galiba ama umarım Greenpeace değildir.

    Cyberpunk’ın renkli simalarından olan çevreci teröristleri ne zaman göreceğiz acaba ? Ufaktan oraya gider gibi bu iş…

  5. Avatar for Queequeg Queequeg dedi ki:

    Emekten bahsettiğiniz için yakın zamanda gördüğüm bir haberi paylaşmak istedim çalışma şartlarının daha kötü anlatıldığı başka bir haber var ama tarihi eski olduğundan paylaşmadım. Mata Otomotiv, Aston Martin ve başka markaların parçalarını tasarlayan ve üreten global bir Türk şirketi ve marka ortağı. Sivil direnişin sonuçları bu oluyor bahsettiğiniz gibi bir eylem ses getirmez ve işçilerin haklarına girilmeye devam edilir.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

cinemaximum sinemaları paribu cineverse

Türkiye’nin En Büyük Sinema Zinciri Cinemaximum’un Adı “Paribu Cineverse” Oldu

doctor who 13 sezon final fragman

13. Doktor’a Veda Eden “Doctor Who” Sezon Finalinden Epik Bir Fragman Yayınlandı