in ,

Kahramanmaraş Depremi’nin Etkisi Tüm Dünyaya Ulaştı: Sismik Dalgalar ABD’den Grönland’a Uzandı

Kahramanmaraş Depremi sırasında oluşan sismik dalgalar, Dünya çapına yayıldı. ABD’den Grönland’a uzanan dalgaların videosu paylaşıldı.

Kahramanmaraş Depremi Etkisi
- Reklam -
- Reklam -

Kahramanmaraş Depremi afet bölgesinde hayatı altüst ederken deprem sırasında meydana gelen sismik dalgalar da geniş bir alana yayılım gösterdi.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,7 büyüklüğünde korkunç bir deprem gerçekleşti. Birçok şiddetli artçının ardından Doğu Anadolu bölgesi ciddi yıkımlara ev sahipliği yaptı. Aynı gün saat 13.24’te 7.6 büyüklüğünde bir başka deprem daha meydana geldi. Yarım gün içinde yaşanan bu iki büyük deprem ve artçıları, bölgede hayatı kâbusa çevirdi.

Öte yandan depremin sismik dalgalarını gösteren grafikler ve videolar, Kahramanmaraş Depremi’nin boyutlarını bir kez daha gözler önüne serdi.

- Reklam -

Kahramanmaraş Depremi’nin Sismik Dalgaları | VİDEO

YouTube video

(Videoyu YouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Türkiye’de yıkıcı etkisi 10 ilde hissedilen Kahramanmaraş Depremi’nin sismik dalgaları dünya genelinde yayılım gösterdi.

EarthScope Consortium’un paylaştığı grafik videoda, sismik dalgaların Amerika Birleşik Devletleri’nin en batı kıyılarına dahi ulaştığı görüldü.

Videonun ilk kesitinde dalgalar Avrupa üzerinde yayılırken ikinci kesit ABD, üçüncü kesit ise Kuzey Kutbu üzerinden yayılımı ortaya koyuyor.

Kahramanmaraş Depremi Etkisi

Yer Hareketi Görselleştirmeleri tekniğiyle hazırlanan videoda, dünya çapındaki sismometrelerin algıladığı zemin hareketleri canlandırılıyor.

Depremin Sismik Etkisi Çok Geniş Bir Coğrafyada Hissedildi

Grafikte yer alan noktaların her biri, birer sismografı ve yeryüzünün deprem ile beraber nasıl hareket ettiğini ortaya koyuyor. Kırmızı renkli noktalar yukarı hareket eden zemini, mavi noktalar ise aşağı hareket eden zemini işaret ediyor.

- Reklam -

Sismik dalgaların ulaştığı uzak bölgelerde yaşayan insanlar, depremin fiziksel etkisini hissedemiyor. Ancak hassas sismik aletler, deprem dalgalarının izini çok uzak mesafelerden bile kayıt altına alabiliyor.

Kahramanmaraş Depremi Harita

Deprem Bilimci Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda depremin 130 atom bombası gücünde olduğunu kaydetmişti.

Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Araştırma Görevlisi Dr. Hamdullah Livaoğlu ise 7,7 büyüklüğündeki depremin sesini kayıt altına almıştı:

YouTube video

(Videoyu YouTube üzerinden dinlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Depremin ardından sosyal medyada yayılan gerçek dışı bilgilerden korunmaya dair ipuçları veren rehber içeriğimize buradan, deprem bölgesindeki güvenli yerlerin bir listesine ise buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: Webtekno

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ahbap ve Kızılay Dijital Destek Kartları Satışa Sunuldu

Deprem Bölgelerine Yardım için Ahbap ve Kızılay’ın “Dijital Destek Kartları” Satışa Sunuldu

En Ölümcül Depremler

Haiti’den Çin’e Son 20 Yılda Yaşanan En Ölümcül Depremler