in ,

Mad Max’i Aratmayan Kum Fırtınaları Çin’de Korku Dolu Anlar Yaşattı

Çin’de meydana gelen kum fırtınaları, halka korku dolu anlar yaşattı. Mad Max filmlerinden çıkma sahnelerin yaşandığı ülkede hava kirliliği seviyesi 160 kat arttı.

Kum Fırtınaları Çin
- Reklam -
- Reklam -

Çin Halk Cumhuriyeti’nde hava kirliliğini 160 kat artıran ürkütücü bir kum fırtınası ortaya çıktı. Son on senenin en şiddetli kum fırtınası olduğu belirtilen olayda, başkent Pekin’de ürkütücü görüntüler yaşandı.

Kum ya da toz fırtınaları, çoğunlukla kurak ve yarı kurak bölgelerde meydana gelen meteorolojik bir olay. Cephesindeki gevşek kum ve tozun, bora tarafından uçurulmasıyla oluşan bu fırtınalar; toprak erozyonu ve depozisyonuna sebep olmalarıyla da biliniyor.

Çin’in başkenti Pekin’i saran ve adeta post apokaliptik filmleri aratmayan sahneler yaşatan fırtına, turuncu bir toz bulutu formunda yaşandı. Bölgede yüzden fazla uçuş iptal edildi.

- Reklam -

çin kum fırtınaları hava kirliliği

Çin hükûmetinden yetkililer, fırtına bulutlarının İç Moğolistan özerk bölgesinden geldiğini açıkladı. Fırtınalar, Moğolistan’da en az 6 insanın yaşamını yitirmelerine neden oldu. Öte yandan onlarca kişiden de haber alınamıyor.

Çin’de Meydana Gelen Kum Fırtınaları Dünyanın Sonuna Benzetildi

Çin’de İngilizce olarak yayın yapan Global Times gazetesi, yaptığı haberde kum fırtınasının başkent dahil en az 16 kentte etkili olduğunu ifade ediyor. Turuncu toz bulutlarının en erken bu gece dağılması bekleniyor.

Haber ajansına konuşan Flora Zou adlı bir Çinli, “Dünyanın sonu gelmiş gibi. Bu tür havalarda dışarı çıkmak istemiyorum,” ifadelerini kullanıyor.

Okullarda bütün sınıf dışı aktivitelerin iptal edilmesi çağrısının yapıldığı bölgede, solunum güçlüğü sıkıntısı yaşayan bireylere de evlerinde kalmaları tavsiye edildi.

- Reklam -

Aslında kum fırtınaları meselesi, Pekin için pek de yabancı bir olay değil. Ancak son dönemlerde kömürle çalışan yeni santrallerin yasaklanması, trafiğe çıkan araç sayısının sınırlanması ve yeni ağaçlandırma çalışmaları hava kalitelerini dikkat çekici oranlarda artırmayı başarmıştı. Koronavirüs pandemisi de havanın kirlenme hızını düşürmüştü.

çin kum fırtınaları hava kirliliği pekin

Fakat Pekin’in çevresindeki bölgelerde hava kirliliğinin arttığı belirtiliyor. Greenpeace’ten bir eylemci ise yoğun sanayi faaliyetlerinin, bu fırtınaların yaşanmasında önemli bir etki olduğunu belirtiyor. Aynı aktivist, sanayi faaliyetlerinin aşırı hava olayları ve çölleşmeden kaynaklanan bütün kum fırtınalarının şiddetini artırdığını savunuyor.

Peki Mad Max filmlerini aratmayan bu görüntüler hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Kum fırtınaları önümüzdeki yıllarda sık sık karşımıza çıkacak “meteorolojik” olaylar arasında yer almaya devam edecek mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2020 Nebula Ödülleri Adayları

2020 Nebula Ödülleri Adayları Açıklandı

Killing Eve 4. Sezon Final

Killing Eve 4. Sezon ile Final Yapacak: Yeni Yan Diziler Yolda