in ,

Mert Fırat Variety’ye Konuştu: “Uluslararası Sinema Sektörünün Yardımına İhtiyacımız Var”

Ünlü oyuncu ve Birleşmiş Milletler Türkiye İyi Niyet Elçisi Mert Fırat, Amerika’nın en ünlü sinema dergilerinden Variety’ye konuştu ve Kahramanmaraş depremini anlattı.

Mert Fırat Variety Dergisine Deprem Hakkında Konuştu
- Reklam -
- Reklam -

Mert Fırat, Variety dergisine konuştu. Ünlü oyuncu, Amerika’nın en ünlü sinema dergisine Kahramanmaraş ve çevre illerini vuran ve 20 binden fazla insanın ölümüne neden olan deprem hakkında bilgi verdi.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın önce Pazarcık ardından Elbistan’ı vuran 7.7 ve 7.6’lık deprem felaketi ülkemizde olduğu gibi Dünya’nın da en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Kayıtlı tarihin en büyük felaketlerinden biri olarak nitelendirilen deprem sonrası çalışmalara 90’dan fazla ülke de destek veriyor. Hem maddi hem de insan gücü yardımı yapan devletler haricinde birçok yabancı ülke vatandaşı da bağışta bulunmaya çalışıyor.

Mert Fırat da, Amerika’nın ünlü sinema dergisi Variety’ye deprem yardım çalışmaları hakkında bilgi verdi ve herkesin yardımına ihtiyacımız olduğunu dile getirdi.

- Reklam -

Yazıda “Türk aktör ve hayırsever” olarak tanıtılan Mert Fırat için uluslararası izleyiciler tarafından gişe rekorları kıran “Kelebeğin Rüyası”, gerilim filmi “Pure White” (Bembeyaz) ve Netflix Türkiye orijinali “Aşk 101”deki rolleriyle tanınan, ülkenin en popüler yetenekleri arasında yer alıyor tanımlaması yapıldı.

Mert Fırat Deprem Bölgesinde Enkaz Altında Kalanlar Adına Umutların Tükeniyor Olduğunu Söyledi

Mert Fırat Variety Dergisine Deprem Hakkında Konuştu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) Türkiye İyi Niyet Elçisi olan Fırat aynı zamanda ihtiyacı olanları buluşturan İhtiyaç Haritası’nın kurucu ortağı. Şimdiye kadar 20 binden fazla insanın yaşamını yitirdiği deprem felaketi öncesi kuruluş Ukrayna için kampanya yürütmekle meşguldü. Ancak şu anda kurumun Ukrayna ofisi Türkiye için kampanya yürütüyor.

Variyet’nin sorularını cevaplayan Mert Fırat, şu anda Türkiye’nin depremden en çok etkilenen ili Hatay’ın başkenti Antakya’da olduğunu söyledi:

“Durum korkunç çünkü depremde binlerce ev yıkıldı ve bu bölgede yaklaşık 7 bin kişi yaşamını yitirdi.”

Mert Fırat “Enkazın altında hâlâ insanlar var mı?” sorusuna şu cevabı verdi:

“Evet. Teyzelerimden biri ve eşi altı katlı bir binanın birinci katında oturuyorlardı. Bu yüzden kaçamadılar. Onlara ulaşmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ne olacağını bilmiyorum. Ama maalesef yaşadıklarına dair pek umudum yok. Benim gibi iyi haber bekleyen çok insan var ama ne yazık ki neredeyse yüzde 70’i kötü haberle sonuçlanacak. Çünkü depremin olduğu ilk gün çok soğuktu. Sadece bekliyoruz ve çalışıyoruz. Başkalarını desteklemek ve ses duymayı ummak. Üst katlarda oturanlar daha şanslı.”

Mert Fırat Variety Dergisine Deprem Hakkında Konuştu

Yardım çabalarının nasıl gittiği ve en kritik sorunların ne olduğu sorularına ise şu şekilde cevap verdi:

- Reklam -

“Biz sadece sistemi tekrar çalışır hâle getirmeye çalışıyoruz. İnsanları doyurmak için yeni çözümler buluyor, karavan mutfakları kuruyor ve herkese ulaşmaya çalışıyoruz. Hatay, Adıyaman ve Maraş felaketten en çok etkilenen üç şehir arasında yer alıyor. Kurtarma ekipleri iş başında; dünyanın farklı ülkelerinden geliyorlar.

“En büyük sorunlar su, gaz, elektrik kesintisi ve internetin yetersiz olması. Benzin istasyonları yıkıldı. Elektriği sağlamak adına gaz taşımak için tankerler kullanıyoruz ve jeneratörler kullanıyoruz. Yiyecek de önemli bir sorun. Tüm marketler ve restoranlar kapalı. Ayrıca kamp kurmak için yer bulmak da önemli çünkü birçok insanın artık evi yok. Binlerce ev yıkıldı ve insanların dışarıda uyuması gerekiyor. Yani çadırlara ve battaniyelere ihtiyacımız var. Karavan kampları da kurmaya çalışıyoruz. Bir Kira Bir Ev diye bir kampanya başlattık. Kampanya, deprem sonrası evini kaybedenler ile kira desteği vermek veya boş evlerini kullanıma açmak isteyenleri buluşturuyor. İnsanları en çok etkilenen şehirlerden alıp başka yerlere sığındırmaya çalışıyoruz. Antakya’da nüfusun yaklaşık %30’u şehri terk etmiş durumda.”

Mert Fırat: “Sanatçılar Duyarlı İnsanlar, Onların Desteğine İhtiyacımız Var”

Türkiye’deki oyuncu, sanatçı, yazar ve yapımcıların hayır işlerini desteklemek amacıyla işlerini bıraktığını da belirten Mert Fırat, özellikle dizi ve film ekiplerinin mutfaklı karavanlarını bölgeye gönderdiğini söyledi. Birçok oyuncu arkadaşının bu süreçte ne gibi çözümler üretebileceği konusunda kendisiyle iletişime geçtiğini de sözlerine ekledi.

Mert Fırat Variety Dergisine Deprem Hakkında Konuştu

Uluslararası film ve televizyon topluluğundan da yardım bekleyen Mert Fırat şunları söyledi:

“Onların desteğine ihtiyacımız var. Sadece birkaç ay önce Ukrayna için kampanya yürütüyorduk. Ama şimdi Ukrayna ofisimiz bizim için kampanya yürütüyor.

“Bu sektörler bizi destekleyebilir. Sanatçılar duyarlı insanlar ve bizi destekliyorlar. Türk dizileri 120’den fazla ülkede izleniyor ve bu bize ekstra bir avantaj sağlayabilir çünkü dünya bizim kültürümüzü biliyor. Bizi tanıyorlar. Fikirlerimiz çok benzer. Onların desteğine ihtiyacımız var. Çabalarımızı desteklemek ve maddi yardım toplamak için dünyanın dört bir yanındaki aktör ve sanatçı arkadaşlarımıza ihtiyacımız var.”

Variety son olarak yardım kampanyasına katılmak isteyenler için İhtiyaç Haritası’nın bağış sayfasına ait bağlantıyı da paylaştı.

Mert Fırat’ın söyledikleri hakkında yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, sosyal medya erişiminin kısıtlanması ihtimalinde, bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

AFAD Kahramanmaraş Deprem Raporu

AFAD’ın 3 Yıl Önce Hazırladığı Kahramanmaraş Deprem Raporu Bugünün Acı Tablosunu Gözler Önüne Seriyor

NASA Depremin Yarattığı Hasarı Uydu Görüntüsü ile Paylaştı

NASA, Kahramanmaraş ve Çevre İllerini Vuran Depremin Hasarını Gösteren Uydu Görüntülerini Paylaştı