in

Çölün Ortasındaki Dev Megafon Gizemini Korumaya Devam Ediyor

Mojave Çölü’ndeki dev megafon, yıllardır gizemini korumaya devam ediyor. Megafonu çölün ortasına kimin, ne zaman, ne amaçla yerleştirdiği hâlâ bilinmiyor.

Mojave Çölü Megafonu
- Reklam -
- Reklam -

Amerika Birleşik Devletleri’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Mojave Çölü, uzun yıllardır gizemli ve devasa bir megafona ev sahipli yapıyor. Çölün ortasındaki bu megafonun ne zaman, kimler tarafından ve ne amaçla oraya yerleştirildiği hâlâ bilinmiyor.

Dünya pek çok gizemle dolu. Okyanusların büyük bir kısmını henüz hiç keşfetmedik bile. Öte yandan yaşamın pek de elverişli olmadığı çöller ve kutuplar da bu tip gizemli olayların merkezi olmaya devam ediyor. Pek çok fantastik roman, bilimkurgu hikâye bu tip mekânlarda geçiyor. İşte böyle kurmacalara konu olabilecek bir başka mesele ise kendisine Mojave Çölü’nü mesken tutmuş.

Şimdilerde bir hayalet kasaba olarak anılan Crucero’nun dışında, Mojave Çölü’nün ortasında, kayalıklardan oluşan bir tepenin üzerinde bulunan dev megafon gizemini hâlâ koruyor. Çoktan paslanmış olan bu megafonun uzunluğu 2,4 metreyi buluyor. Koni şeklinde ve içerisinde artı işareti barındırıyor. Megafonu bulunduğu yere taşımak için bir hayli çaba sarf edilmiş olması gerekiyor.

- Reklam -

Mojave Çölü Megafonu 2. Dünya Savaşı Yıllarından Kalma Olabilir

Peki bu zahmete kimler, ne için katlandı? İşte türlü komplo teorileri ve gizemli anlatılar da tam bu noktada başlıyor. Sorunun gerçek yanıtının ise hâlâ bilinmediğini en baştan söyleyelim. Uzaylılar diyen de var, kimyasal silah testlerine dayandıranlar da. En kuvvetli ihtimal ise Amerikan yerlilerinden Chemehuevi topluluğunun, kayalardaki petroglifleri (bir tür kaya sanatı) işaret etmek için yerleştirmiş olabileceği.

Mojave Çölü Megafonu

Bir kamp rehberi sitesi olan CampsitePhotos’un kurucusu Eric Edwards, sitesindeki bir gönderide megafonun gizemini kimsenin çözemediğini ancak bunun bir tür kimyasal silah testiyle ilgili olabileceğini söylüyor. Buna benzer testler 1940 ve 1950’li yıllarda gerçekten de Mojave Çölü’nde gerçekleştirilmişti.

1943 yılının kasım ayında ABD Donanması, Inyokern kasabasının yakınlarında bir test istasyonu kurmuştu. “Project Camel” olarak anılan proje, roket ve uçak silahları üretmek üzere yapılandırılmıştı. Burada test edilen B-29 Superfortress bombardıman uçakları daha sonra Hiroşima ve Nagazaki’ye atom bombası olarak geri döndü.

Dolayısıyla bu dev megafonun bölgede görevli personeli bomba testlerinden önce uyarmak için kullandığı bir düzenek olabileceği de ihtimaller arasında. Idaho Eyalet Üniversitesi’nde tarih profesörü Sarah Robey ise bu görüşe karşı çıkıyor. Robey’ye göre o dönemdeki siren tasarımlarına bakıldığında sirenlerin ağzının dikdörtgen olarak tasarlandığı görülüyor. Yani bu ihtimal de olasılık dışı olmalı.

- Reklam -

Mojave Çölü Megafonu

Neticede Mojave Çölü megafonu için hâlâ yüzde yüz gerçek bir bilgiye ulaşabilmiş değiliz. Dev megafon, yakın gelecekteki olası bir resmi açıklamaya dek gizemini korumaya devam edecek gibi duruyor.

Megafon bölgedeki turistlerin de ilgisini çekmeyi sürdürüyor.

Peki sizin tahminleriniz neler? Kayıp Rıhtım Forum yorumlarında görüşlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Ifl Science

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Dünya çok garip acaba şakacı birileri “şimdi onlar düşünsün” diyerek bırakmış olabilir mi? Belki huzurevinde kıs kıs gülüyordur yaptıkları şakanın sonucunu okuduğunda.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

WandaVision 7. bölüm incelemesi

WandaVision 7. Bölüm İncelemesi: Yeni Marvel Dizisi Sonu ile Hayal Kırıklığı mı Olacak?

Stephen King The Running Man Edgar Wright

Stephen King’in The Running Man Kitabı Yeniden Film Oluyor: Yönetmen Edgar Wright Olacak