in ,

Will Smith’ten Black Mirror Esintili Kişisel Kararları Kontrol Eden Uygulama: NewNew

Will Smith, Black Mirror bölümlerini hatırlatan NewNew ile gündemde. Kullanıcılar bu uygulamada hayatlarının kontrollerini başkalarına bırakabiliyor.

NewNew: Will Smith'ten Black Mirror Benzeri Uygulama
- Reklam -
- Reklam -

Dijital çağ hayatımızdaki iplerin önemli bir kısmını algoritmaların eline bırakmamızda ciddi rol oynadı. İzleyeceğimiz filmler, okuyacağımız haberler, gideceğimiz mekânlar, dinleyeceğimiz müzikler üzerinde karar verme etkimiz giderek azalıyor. Peki bütün bir yaşamı bir telefon uygulamasına bırakmak mümkün olabilir mi? Ünlü oyuncu Will Smith, duyurduğu yeni uygulaması NewNew ile işte bu sorunun yanıtını arıyor. Black Mirror bölümlerini andıran bu fikir ise şimdiden tartışma konusu oldu bile.

Akşam ne yiyeceğinize, sabah ne giyeceğinize, dövme yaptırmanıza gerek olup olmadığınıza ve hatta partnerinizden ayrılmak konusundaki hareketlerinize bir uygulama karar verseydi nasıl olurdu? Will Smith, Amerikalı bir girişimci ile birlikte yatırımcısı olduğu NewNew uygulamasında bunları gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Hayatınızın kontrolünü bir mobil uygulamaya bırakma ihtimali, şu günlerde sayıları sıkça artan distopya yapımlarından çıkmış gibi görünüyor olabilir. Fakat dijital dünyaya yeni giriş yapan ve hızlı bir çıkış yakalayan NewNew uygulaması, bu konuya yeni bir boyut kazandırıyor.

- Reklam -

NewNew: Will Smith'ten Black Mirror Benzeri Uygulama

32 yaşındaki girişimci Courtne Smith ve Men in Black, I Am Legend, Wild Wild West filmleri ile tanınan, iki defa da Oscar’a aday gösterilmiş Will Smith; tepki toplayan bir uygulamayı hayata geçirdi.

Distopya Filmlerini Andıran NewNew Uygulaması ile 5 Dolar Karşılığında Yaşamınızı Başkalarının Ellerine Bırakıyorsunuz

NewNew adını taşıyan bu uygulama, 5 dolar karşılığında kullanıcıların yemek seçimlerine ve giysilerine kadar karar veriyor. Uygulamada iki tip kullanıcı var. İlki sıradan kişiler olarak anılıyor ve yaşamlarının kontrolünü başkalarına bırakıyor. İkincisi ise ücreti karşılığında ilk kısımdaki kullanıcıların hayatlarını kontrol ediyor.

“Sıradanlar” gündelik yaşantılarındaki kararlarını, yöneticilerine danışıyorlar. İkinci gruptakiler bu kararlar hakkında oy kullanıyor. Sonrasında verilen karar canlı yayında izleyicilere sunuluyor.

newnew uygulama black mirror will smith

- Reklam -

Distopya filmlerini aratmayan bu aplikasyon için eleştiriler de gecikmedi. Courtne ve Will Smith ise uygulamalarının ardında duruyor. İkili, NewNew uygulamasının sosyal medyanın fenomen isimleri ve ünlülerin yaşamlarını hayranları ile doğrudan buluşturduğunu savunuyor. Onlara göre bu kişisel ve doğrudan bağlantı büyük önem taşıyor.

Uzmanlar ise uygulamanın hem karar vericilerde hem de kararı başkalarının oylarına bırakanlarda ciddi psikolojik sıkıntılar yaşatabileceğini öne sürüyor. Black Mirror filmi Bandersnatch ile kıyaslanan uygulama, kontrolü başkalarına bırakmanın tehlikelerini işaret etti.

NewNew Uygulamasında Harcanan Para Arttıkça “Söz Hakkınız” da Artıyor

Uygulama, para harcadıkça yeni özellikleri aktif ediyor. Bir videoyu izleyebilmek ya da kişinin kararları hakkında söz sahibi olabilmek için satın alınması gereken bazı araçlar var. Harcadığınız para arttıkça, kullanıcıların kararları üzerindeki söz hakkınız da o derece yükseliyor.

Uygulamanın bir parçası olmak isteyenler öncesinde bir listede sıralarını bekliyor. Burada kendileri hakkında bilgiler veriyor ve amaçlarını tanımlıyorlar. Ardından app yöneticileri gerekli onayları veriyor ve kişileri yeni sosyal dünyalarının bir parçası yapıyorlar.

Sizin NewNew hakkındaki görüşleriniz neler? Yeni nesil Reality Show tadındaki bu uygulama, sürekli anlatılan karanlık geleceğin çoktan geldiğini mi söylüyor? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Ntv

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

castlevania 4. sezon incelemesi

Castlevania 4. Sezon İncelemesi: Kanlı Bir Finale Hazırlanın

Kan Varsa - Stephen King

Stephen King’in Yeni Kitabı “Kan Varsa” Türkçe Olarak Raflarda: Kan Varsa Haber de Vardır