in

Ürperten Cenaze Uygulaması: Ölülerin Dövmelerini Çerçeveletip Yakınlarına Veriyorlar

ABD’de bir firma, ölülerin bedenlerinde yer alan dövmeleri laboratuvar ortamında çıkartıp çerçeveleyerek yakınları için hatıra eşyası olarak sunuyor.

ölülerin dövmeleri hatıra
- Reklam -
- Reklam -

Amerika Birleşik Devletleri’nde özel bir şirket, ölü insanların bedenlerinde bulunan dövmeleri önce laboratuvar ortamında çıkartıyor, sonra da çerçeveletip mevtanın yakınlarıyla paylaşıyor.

İlk olarak ABD’nin Ohio eyaletinde hizmet vermeye başlayan Save My Ink Forever şirketi, şimdilerde 21 eyalete, Kanada’ya ve Birleşik Krallık’a uzanan bir hizmet ağına sahip.

Dövme sanatı Milattan Önce 2000’lere dek uzanıyor. Öte yandan mumyalama işlemiyle binlerce yıl önceden kalma bedenlerdeki dövmeleri bugün hâlâ gözlemlemek mümkün. Save My Ink Forever ise işi farklı bir boyutta ele alıyor.

- Reklam -

Kimilerinin tüyler ürpertici bulabileceği bu hizmet, müşterilerin dövmeyi cenaze evine bildirmesiyle başlıyor. Sonrasında cenaze evi çalışanları dövme çevresindeki dokuyup kesip Ohio’daki laboratuvara gönderiliyor. Yaklaşık üç ay süren ve dokunun bozulmasını önlemesi için gerçekleştirilen işlemin ardından hazırlıklar tamamlanıyor. Dövmeli deri çerçevelenerek ölünün yakınlarına ulaştırılıyor.

Save My Ink Forever’ın müşterilerinden Jonathan Gil, üç yıl önce tekne kazasında ikiz kardeşini kaybetmiş bir isim. Bedenin son durumu nedeniyle ağabeyini göremeyeceğini öğrenen Gil, New York’taki Thomas F. Boyland Cenaze Evi’yle temasa geçince bahsi geçen işlemden haberdar oldu.

Kardeşinin bedeninden iki dövme seçen Gil, annesine hatıra olarak bu parçaları ulaştırdı:

“Tuhaf bir biçimde rahatlatıcıydı. Kardeşimi geri aldık. Ondan hatırladığımız şeylerden bir parçası geri döndü.”

Ölülerin Dövmelerini Ölümsüzleştiriyorlar

Save My Ink Forever şirketini Michael Sherwood ve oğlu Kyle Sherwood yönetiyor. Kyle Sherwood, yaptıkları işlemi şu şekilde açıklıyor:

“Yaptırmak isteyenler için aslında bu bir cenaze töreni.

“Aileler parçayı aldıklarında minnettar oluyor. ‘Tanrım, sanki buradalarmış gibi hissediyorum. Her gün o dövmeyi görüyordum ve şimdi o kişiden bir parça benim yanımda,’ diyorlar.”

ölülerin dövmeleri

- Reklam -

Sherwood, bu işlem için bazı standartlarının olduklarını, her dövmeyi kabul etmediklerini, tasarıma ya da dövmenin bulunduğu bölgeye göre işlemlerin farklılık gösterdiğini hatırlatıyor.

Bununla birlikte kimi hukukçular bu çalışmanın yasal yönüyle ilgili bazı belirsizlikler olduğuna inanıyor.

Yasada Boşluklar Var

Wake Forest Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Tanya Marsh, dövmenin yer aldığı dokuyu kesen cenaze evlerinin müdürlerinin, ABD kanunlarına göre sorumlu tutulabileceğini belirtiyor.

“Bu hizmetten yararlanmanın insanlar için çok anlamlı olduğuna eminim ve yasaların, halkın bunlardan yararlanması için esnek olması taraftarıyım.

“Ancak kanunların şu anda bunu yasal bir uygulama haline getirecek kadar esnek olduğunu düşünmüyorum.”

ABD’de ölü kişinin derisinden bir parça kesilip korunmasını engelleyen bir yasa bulunmuyor. Ancak bu işlemi bir tür “saygısızlık” olarak değerlendirip bazı cezalar verilmesini sağlayabilecek bazı yasalar bulunuyor.

Save My Ink Forever ise işlem öncesi ailelerden bir feragat formu doldurmalarını istediklerini ve kendilerini bu şekilde sorumluluktan muaf tuttuklarını kaydediyor.

Siz bu uygulama hakkında ne düşünüyorsunuz? Türkiye’de de benzer bir çalışma görmek ister miydiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İstanbul Öyküleri 3: Bilimkurgu

İBB Yayınları’ndan İstanbul Temalı Bilimkurgu Öykü Antolojisi

Eski Marvel Çalışanı Kötü Çalışma Şartlarından Bahsetti

Marvel Emekçileri Kötü Çalışma Şartlarından Bahsetti: “En Kötü Yönetime Sahip Stüdyo…”